"Sürdürülebilir ticari işbirliği, barış ve kalkınmayı sağlar"

Kalkınmakta olan 8 İslam ülkesinin temsil edildiği D-8 zirvesinin açılışı Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapıldı.

Yayınlanma: 19.11.2012 - 16:42
Abone Ol google-news

Pakistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek ve dört gün sürecek zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Nijerya Başbakanı Goodluck Ebele katılacak. 22 Kasım'da gerçekleşecek liderler zirvesinin açılış konuşmasını Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari yapacak.

Bu yıl 8'incisi gerekleştirilen D-8 ülkeleri zirvesinin açılışını yapan Pakistan Başbakanı Raja Pervez Eşref, Müslüman ve demokratik ülkelerin bir araya gelmesiyle kurulan zirvenin işbirliği ve ticaretin gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi.

Kalkınmakta olan Müslüman ülkelerin işbirliğini geliştirerek dünya pazarında daha etkili bir oyuncu olması gerektiğini belirten Eşref, barış ve kalkınmanın sürdürülebilir ticaret ve işbirliği ile mümkün olacağını kaydetti.

D-8 ülkeleriyle ticaret ve işbirliğinin arttırılması için yasal düzenlemeler yapacaklarını vurgulayan Pakistan Başbakanı, işadamları için vizelerin kaldırılması, gümrük vergilerinin yeniden gözden geçirilmesi ve yatırımın kolaylaşması için bir dizi uygulamaları devreye sokacaklarını belirtti.

Zirveye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk yaşadığını ifade eden Eşref, "Uluslararası zirve ve toplantıların Pakistan'da yapılması için daha çok gayret sarf edeceğiz" dedi.
D-8 ülkelerinin ticari ürünlerinin tanıtıldığı fuarın açılışını yapan Eşref, Pakistan'da iş yapan Türk firmaların çadırlarını gezerek yetkililerden bildi aldı.

"Küresel ticarette payın yüzde 15'e çıkarılması hedefleniyor"

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar yaptığı basın toplantısında, Türkiye, Pakistan, İran, Bangladeş, Endonezya, Malezya, Nijerya ve Mısır'dan oluşan D-8 ülkelerinin küresel ticaretteki paylarını, 2018 yılına kadar yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Zirve üyelerinin, Müslüman, gelişmekte ve demokratik ülkeler olduğuna dikkati çeken Khar, kalkınmanın en önemli faktörünün demokratik rejimle idare edilmek olduğunu söyledi.
Pakistan'ın uluslararası alanda üstlendiği rollerin hızla arttığına değinen Khar, Pakistan'ın bundan sonra da uluslararası zirvelere ev sahipliği yapacağını belirtti.
Pakistan'ın yıllık ticaret hacminin 130 milyar dolar olduğuna işaret eden Khar, 2018 yılında yıllık 500 milyar dolar ticaret hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın oluşturduğu D-8 ülkeleri, doğal kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarları ile bölgelerinde önemli bir konumda bulunuyor. D-8, Türkiye'nin öncülüğünde 15 Haziran 1997 yılında İstanbul Deklarasyonuyla kurulmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler