"Suriye dünyaya gözdağı verdi"

Rusya'nın Sesi'ne konuşan Rus savunma analisti Dr. Alexander Khramchikhin, "Suriye, Türk uçağını düşürerek kendisine karışılmasının güçlü bir askeri yanıt tetikleyeceğini dünyaya gösterdi" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.07.2012 - 09:31

Rusya'nın Sesi Radyosu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla Cumartesi günü Cenevre'de gerçekleşen "Suriye Temas Grubu" toplantısının ardından yayımladığı haberde "Suriye'deki durumun patlamaya hazır olduğunu" öne sürdü. Radyo, uluslararası gözlemcilere dayanarak "Suriye'deki kriz uluslararasılaştırılmak üzere ve bu kriz, Libya'da sahnelenen senaryoyu izlemeye bile zorlanabilir" yorumunu yaptı.
Cenevre'deki toplantıda tartışmaların, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın, "ulusal birlik hükümeti" kurulması önerisi etrafında döndüğünü kaydeden Rusya'nın Sesi, "Ancak Batı liderliğindeki bloğun Esad rejimi yetkililerinin, yeni bir hükümetin dışında tutulmasında ısrar ettiği belirtiliyor" dedi.

Bu bağlamla Rusya'nın Sesi, Ortadoğu uzmanı Rus analisti Dr. Vladimir İsayev'in görüşlerine başvurdu. İsayev de, "Annan'ın girişimi olumlu, ancak detaylı ve net değil. Esad tarafını dışlamanın işleri daha da kötüleştirmesi kaçınılmaz" dedi. İsayev, muhalefetin hangi gruplarının çözüme dahil edileceği konusunda açıklık gerektiğini belirterek "Bir terör kampanyası yürüten radikallere söz hakkı vermek, muhtemelen Suriye halkı tarafından olumlu karşılanmaz" görüşünü dile getirdi.

Rusya Bilimler Akademisi Şark Etüdleri Enstitüsü Başkanı Prof. Vitaly Naumkin ise, "Geçen hafta ABD askerleri Amerikan, Avrupalı, Arap ve Türklerin muhalefeti birleştirmeye yönelik çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını kabul ettiklerini belirttiler" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Sesi, Suudi Arabistan ve Katar'ın, radikal Suriye muhalefetine açıkça silah sağladığını savunurken "Şam'da rejim değişikliğini isteyenler arasında ABD ve giderek artan biçimde Türkiye de var" ifadelerini kullandı.

"Ankara ısrar etti"

Ankara'nın, Türk uçağının Suriye hava savunması tarafından düşürülmesini "saldırgan bir eylem" olarak yorumladığını belirten radyo, Ankara'nın NATO Antlaşması'nın 4. maddesine başvurduğunu hatırlattı. Radyo, "(Ankara'nın) NATO'nun, Suriye üzerinde Libya türü bir uçuşa yasak bölge uygulamak için plan yapmasında ısrar ettiği belirtiliyor Ancak NATO'nun Esad rejimine karşı savaşma konusunda pek iştahı yok gibi" dedi.

Rusya'nın Sesi'ne konuşan Rus savunma analisti Dr. Alexander Khramchikhin de, NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in açıklamasının NATO'nun Suriye ile savaşma gibi bir planının olmadığını teyit ettiğini öne sürdü. Kharamchikhin "Suriye Türk uçağını düşürerek kendisine karışılmasının güçlü bir askeri yanıt tetikleyeceğini dünyaya gösterdi. Talihsiz uçağı düşürürken bilerek hareket ettiğine inanıyorum. Askeri kırılganlık testinden başarıyla geçti" yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler