Suriye'de kanlı cuma

Suriyeli muhalifler, Şam yönetiminin protestoları şiddetle bastırma girişimlerini artırmasına rağmen, rejime karşı daha fazla gösteri yapacaklarını bildirdi.

Yayınlanma: 29.04.2011 - 08:33
Abone Ol google-news

Eylemciler bir hafta önce Suriye'de bir günde 112 kişinin güvenlik güçlerince öldürülmesinin ardından bugün cuma namazından sonra bugünün "öfke günü" olması çağrısında bulundu.
Bugünkü gösterilerin Müslüman Kardeşler tarafından da desteklendiği belirtiliyor.

Suriye'de Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarından esinlenerek geçen ayın ortalarında başlayan rejim karşıtı gösterilerde 450'den fazla kişinin öldüğü ifade ediliyor.
 

 

Dera'da güvenlik güçleri göstericilere ateş açtı

Suriye'de güvenlik güçlerinin göstericilere destek için Dera'ya gelen binlerce köylünün üzerine ateş açtığı bildirildi. Bir görgü tanığı, "Yaduda bölgesindeki Dera'nın batı girişinde, kent merkezinden 3 kilometre ötede insanlara ateş açtılar" dedi. Diğer bir görgü tanığı, başka göstericiler tarafından otomobillerle götürülen onlarca yaralı gördüğünü söyledi. AFP de insan hakları eylemcilerinin açıklamasına dayanarak, Dera kentinde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 7 kişinin öldüğünü duyurdu.

 

AB üyesi ülkelerin büyükelçileri bugün Suriye'ye yaptırımı görüşecek

AB üyesi ülkelerin büyükelçileri bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de Suriye'ye yaptırımlar konusunu görüşmeye hazırlanırken, üye ülkelerin konuya ilişkin fikir birliği içinde oldukları bildirildi. Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreteri Pierre Vimont, toplantı öncesinde kendisine yöneltilen, Suriye'ye yaptırımlar uygulanması olasılığı hakkındaki bir soruyu yanıtlarken, ''Suriye'de harekete geçmek konusunda AB üyesi ülkeler arasında fikir birliğinin bulunduğu kanısındayım'' dedi. AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü de toplantıdan önce yaptığı açıklamada, yaptırımlar konusunda ''tüm olasılıkların'' masada olduğunu söyledi.
 

 

''Suriye'deki karışıklık nedeniyle Cilvegözü sınır Kapısı'ndan geçişler yüzde 15 azaldı"

Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'nda giriş çıkışların yüzde 15 azaldığını bildirdi. Güler, bazı gazetelerde sınır kapısındaki yığılmayla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Her gün Suriye'deki yetkililerle görüşme yaptıklarını ifade eden Güler, şunları kaydetti:

''Suriye'deki karışıklık nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçişler yüzde 15 azaldı.
Türkiye'den giriş çıkış yapan TIR ve otobüslerin Suriye kapısında beklememeleri için yetkililerle görüşme halindeyiz. Vatandaşlarımızdan gelen talepleri inceleyip tedbirlerimizi sıklaştırıyoruz. Suriye'ye TIR ve otobüs seferi düzenleyenlerden can ve mal güvenlikleri açısından daha dikkatli olmalarını ve normal sevkıyatlarını devam ettirmelerini istiyoruz.''

 

 

Suriye cumhuriyet muhafızları Şam'ı çevreleyen yolda devriye geziyor

Suriye'de, ağır silahlarla donatılmış Cumhuriyet Muhafızlarını taşıyan kamyonların başkent Şam'ı çevreleyen ana yolda devriye gezdikleri bildirildi. Görgü tanıkları, cuma namazı çıkışından önce çok sayıda güvenlik biriminin ve gizli polisin Şam'daki kontrol noktalarında konuşlandırıldığını belirterek, kentin banliyöleriyle kırsal bölgelerinin bağlantısının kesildiğini belirtti.

Ayrıca bölgede telekomünikasyon hizmetlerinin ve elektriklerin de kesildiği bildiriliyor. Cumhuriyet Muhafızları hafta başında Duma banliyösünde yerleştirilmiş, Devlet Başkanı Beşşar Esad da kardeşi Mahir'in komutasındaki Dördüncü Mekanize Tümeni'ni yönetimine karşı ayaklanmanın merkezi durumundaki Dera kentine yollamıştı. Bu arada Batılı bir üst düzey diplomat, ordu konuşlanmalarına rağmen cuma namazından sonra protestoların çıkma olasılığının bulunduğunu ifade etti.
 


Askerler Dera'da uyarı ateşi açıyor

Suriye'nin güneyindeki Dera kentinde askerlerin insanların cuma namazına ya da protestolara katılmalarını engellemek için havaya uyarı ateşi açtıkları bildiriliyor. Telefonla Reuters haber ajansına açıklama yapan bir Dera sakini, askerlerin evlerinden ayrılmaları durumunda kendilerine ateş açacağını belirterek, tanklar ve askerlerin muhtemel bir direnişi ezmek için Dera'ya yığıldığını ifade etti. Başka bir Dera sakini de otobüsler dolusu insanın yakındaki köylerden gösteriye katılmak için Dera'ya yöneldiklerini söyledi.
 

 

Müslüman Kardeşler'den protesto hareketine destek

Müslüman Kardeşler örgütü, Suriyelileri sokaklara dökülmeye ve kuşatma altındaki Dera kentinin yardımına gitmeye çağırdı. Eski devlet başkanı Hafız Esad döneminde solcularla birlikte acımasızca bastırılan Müslüman Kardeşlerin Suriye'deki gösterilerin başlamasından beri ilk kez doğrudan protestoculara çağrı yaptığı belirtiliyor.

Müslüman Kardeşler'in sürgündeki liderliği tarafından yapılan açıklamada, "Rejimin hemşerilerinizi kuşatmasına izin vermeyin. Özgürlük ve haysiyetiniz için hep bir ağızdan bağırın. Tiranın sizi köleleştirmesine izin vermeyin" denildi. Müslüman Kardeşler, Suriye yönetiminin isyanın arkasında İslamcı militanların bulunduğu suçlamalarının siyasi özgürlük taleplerini zayıflatmayı amaçladığını da belirtti.

Bu arada görgü tanıkları, kırsal kesimlerden gelenleri önlemek için başkent Şam'a giden yolların sabah kapatıldığını söylediler. İnsan hakları örgütünden Wissam Tarif, Şam'ın dış kesimlerindeki Hereste, Deraya ve Duma'da keskin nişancıların yerleştirildiğini söyledi.

 

Göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullanıldı

Suriye'de, güvenlik güçlerinin başkent Şam'ın bir semtinde göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirildi. Suriyeli bir insan hakları eylemcisi, güvenlik güçlerinin Şam'ın Kanavet semtinde demokrasi yanlısı göstericilere müdahale ettiğini söyledi. Bu arada Suriye'nin orta kesimlerindeki Humus ile Hama kentlerinde, Akdeniz kıyısındaki Banyas kasabasında, doğudaki Kamışlı kasabasında ve Şam'ın Haraşa semtinde de gösteriler yapıldığı bildiriliyor.

 

 

Banyas-Humus-Lazkiye

Suriyeli bir insan hakları örgütü de binlerce Suriyelinin sahil kasabası Banyas'ın sokaklarını doldurduğunu duyurdu. Örgüt, gösteriye katılanların hükümet karşıtı sloganlar attığını kaydetti. Ülkenin orta kesimlerindeki Humus kentinde de gösteriler başladığı belirtiliyor. Bir görgü tanığı da, Lazkiye'de güvenlik güçlerinin gösteride ateş açtıklarını, en az 5 kişinin yaralandığını söyledi. Görgü tanığı, yaklaşık bin kişinin hükümet karşıtı gösteri yaptığı Lazkiye'de sivil güvenlik görevlilerince otomatik silahlarla ateş açıldığını anlattı.

 

Cuma namazının ardından birçok kentte gösteri düzenlendi

Suriye'nin çeşitli kentlerinde cuma namazının ardından gösteriler düzenlendi. Başkent Şam'ın merkezinde bulunan Emeviye camisinde yönetim karşıtı ve destekçisi iki grubun arasında arbede çıktı. Şam'daki Meydan semtinde de yaklaşık 200 kişinin cuma namazından sonra yaptığı gösteriye güvenlik güçleri müdahale etti.

Kamışlı'da 200-300 kişinin barışçıl gösteri yaptığını ve olaysız dağıldığını bildirdi. Lazkiye kentinde de yaklaşık 100 kişinin gösteri yaptığı belirtilirken, Humus ve Hama'ya bağlı çeşitli yerleşim birimlerinde küçük çaplı gösteriler olduğu kaydedildi. Ancak bir süredir ordu birliklerinin bulunduğu Dera kentinde 4 askerin, silahlı kişilerin saldırısında hayatını kaybetttiği bildirildi.

Bazı sosyal paylaşım sitelerinde, "öfke günü" olarak ilan edilen cuma günü cuma namazının ardından gösteri çağrısında bulunulmuştu. Bu nedenle sabah saatlerinden itibaren başkent Şam başta olmak üzere, tüm ülkede yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Şehirlerarası yollar, şehir çevresindeki yerleşim birimlerini bağlayan ara yollar ve kent merkezlerinde çok sayıda güvenlik görevlisinin kontrol noktası oluşturması dikkat çekti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler