Suriye'de Türkiye'nin desteklediği isim istifa etti

Suriye'nin resmi temsilcilerinden biri olarak tanınan muhalefet bloğu Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun, yeniden başkan seçilmesinin üzerinden daha iki gün geçmeden istifa kararı aldı. Galyun Türkiye tarafından da desteklenen bir adaydı.

Yayınlanma: 17.05.2012 - 15:04
Abone Ol google-news

Galyun, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada "Seçim veya uzlaşma yoluyla yeni bir başkan seçildikten sonra hemen istifa edeceğim. Suriye muhalefetine çatışmaları bir yana bırakıp birliği muhafaza etmeleri çağrısı yapıyorum" dedi.

Hürriyet Planet'in haberine göre, Fransa'nın başkenti Paris'te akademisyen olarak görev yaparken 2011 Ekim ayında oybirliğiyle Suriye Ulusal Konseyi'ne başkan seçilen Burhan Galyun, geçtiğimiz Salı günü İtalya'nın başkenti Roma'da yeniden Konsey başkanlığına seçilmişti. Ancak yönetimin bazı üyelerinin muhalefetiyle karşılaşmıştı. Ayrıca başkanın her üç ayda bir rotasyon gereği değişmesi kuralının ihlal edildiği yönünde eleştiriler yöneltilmişti.

Muhalif eylemciler SUK'taki durumun giderek kötüleştiğinden şikayetçi. Suriye'de sahada faaliyet gösteren eylemcilerin örgütü olan Yerel Koordinasyon Komiteleri dün konseyi tekelcilikle suçlayarak bloktan çekilme tehdidinde bulundu.

SUK özellikle sahadaki eylemcilerle yeterince koordinasyon kurmamakla eleştiriliyor. Konsey'de Müslüman Kardeşler temsilcilerinin güçlü etkisi de tepki çekiyor.

Suriye muhalefeti geçen Mart'ta zorlu müzakerelerden sonra SUK'un Suriye halkının resmi temsilcisi olmasında uzlaşmıştı.

Galyun'un yeniden seçilmesi için üç aylık bir rotasyon süresi gerekiyordu. Ancak Suriyeli muhalif lider Roma'da SUK temsilcilerinin 72 saat süren tartışmaları sonucu yeniden seçilmişti.

Liberal eğilimli Burhan Galyun, 1945 yılında Humus'ta Sünni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Sorbonne Üniversitesi'nde Modern Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü yapan Galyun, Hafız Esad döneminden bu yana etkin olarak rejime muhalefet ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler