‘Suriye’deki riskler’ MGK’nin önünde

AKP hükümetinin son MGK’si bugün Saray’da toplanacak. Toplantıda, TSK komuta heyetinin Suriye’nin kuzeyine tampon bölge kurulmasına ilişkin direktifin ardından yapılan çalışmaları anlatması bekleniyor. TSK’nin olası harekâtın risklerini toplantıda bir kez daha gündeme getireceği öğrenildi.

Yayınlanma: 28.06.2015 - 23:16
Abone Ol google-news

AKP hükümetinin son Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak.

Toplantının en önemli konusu Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler. Tel Abyad’ın PYD kontrolüne geçmesi ve bölgede “etnik temizlik” yapıldığı iddiaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan bir dizi toplantıda değerlendirilmişti. Toplantılarda, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, olası askeri harekatın yaratacağı uluslararası sorunları gündeme getirmişti. Uyarılara karşın Davutoğlu, her türlü olasılığa göre hazırlık yapılması için yazılı direktif vermişti.

Dışişleri Bakanlığı’nın olası harekata ilişkin yaptığı temaslar hakkında bilgi vermesi de bekleniyor. Komuta heyetinin de devleti ilgilendiren kararların tavsiye düzeyinde de olsa alındığı en yüksek organ olan MGK’de askeri harekâta ilişkin çekincelerini bir kez daha dile getireceği öğrenildi.

Komuta heyeti, tampon bölge olarak düşünülen yerde IŞİD’in kontrolü olduğunu, yer yer rejim güçlerinin de bulunabileceği konusuna dikkat çekmesi bekleniyor. Komuta heyeti, tampon bölge gerekçesiyle yapılan harekatın BM tarafından bağımsız bir ülke olarak tanınan Suriye ile fiili çatışmaya girilmesinin sakıncalarını anlatacak. MİT’in de kurulu bilgilendirmesi bekleniyor.

MGK’den sonra

Öte yandan, Ordu’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye sınır ötesi operasyon yapacağı iddialarıyla ilgili bir soruyu yanıtladı. Çavuşoğlu, “Yarın MGK toplantımız var, ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler