Suriyeli çocuklar evlerini özlüyor
Sığınmacı çocuklar hayallerini anlattı. Kimisi kahraman olup özgür bir dünya kurmayı, kimisi ise yüksek katlı bir evde oturmayı hayal ediyor.
Suriye’de süren iç savaş nedeniyle 2011 yılından beri evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısı yaklaşık beş milyon. Sığınmacılar içinde en büyük grubu 0-17 yaş grubundaki çocuklar oluşturuyor. Çocukların sığınmacılar içindeki oranı yüzde 52.8. Bu, son beş yılda 2.5 milyondan fazla Suriyeli çocuğun ülkesi dışında sağlık, eğitim, barınma ve gelişme hakkına kısıtlı erişim ya da hiç erişemediği koşullarda yaşaması anlamına geliyor.
iştirme Derneği, (SKYGD) Türkiye’ye sığınmak durumunda kalmış çocukları kapsayan bir saha araştırması ile çocuklarla yapılan çeşitli sanat atölyelerini içeren, “Yeni Bir Dil, Yeni Bir Başlangıç” isimli bir çalışma gerçekleştirdi.
“Türkiye’de Sığınmacı Çocuk Olmak” adlı rapor da Pelin Oral tarafından bu çerçevede hazırlandı. Rapor, sığınmacı çocukların özellikle barınma, eğitim ve sağlık hakkına erişim koşullarını belirlemek üzere İstanbul’un farklı ilçelerinde yaşayan 100 çocukla yüz yüze görüşme yoluyla yapılan anket verilerine dayanıyor.
Yüzmek ve her şey
Görüşmelerde sığınmacı çocukların yaşadıkları evlerine ilişkin düşünceleri de gelecek hayalleri de yakalanmaya çalışılmış, istekleri sorulmuş. Onlar da, “Hiçbir şey istemem”den “Yüzmek ve herşeyi istiyorum”a uzanan bir yelpaze sunmuşlar yanıtlarıyla.
9 yaşındaki bir sığınmacı çocuk bütün insanlara kurduğu hayali açıklamış: “Şövalye, kahraman olup barış mutluluk ve özgür bir dünya kurmak istiyorum.” Görüşülen çocuklar Türkiye’ye gelmelerine neyin sebep olduğu sorusuna hem savaş hem IŞİD cevaplarını vermiş.
Türkiye’yi sevdin mi?
Çocukların 71’i gelmeden önce Türkiye hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını, 80’i savaş olmasa buraya gelmek istemeyeceğini belirtmiş. “Türkiye’yi sevdin mi” sorusuna 83’ü ‘’sevdim”, 14’ü “sevmedim” cevabını vermiş. “Ülkene geri dönmek ister misin?” sorusuna ise 92 çocuk “evet dönmek isterim”, 7 çocuk ise “Hayır dönmek istemiyorum” demiş.
Tekstilde çalışıyorum
Çocuklar okula gitme konusundaki görüşlerini ise “Suriye’de okula gidiyordum ama şimdi tekstilde çalışıyorum”, “Okula gitmek istiyorum”, “Okul eğitimimin iyi olmasını ve resim dersi almak istiyorum”, “Okula gitmek, gitar kursu almak istiyorum”, “Kitaplarım olsun istiyorum”, “Okula devam etmek için desteğe ihtiyacım var”, “Tekstilden ayrılıp okula devam etmek istiyorum” şeklinde ifade etmişler.
Çocukların 41’i mahallede ve okulda arkadaşlık kurmadıklarını, 57’si ise arkadaşlık kurarken dil sorunu yaşadıklarını söylemiş. Bu konudaki görüşleri de şöyle:
Arkadaşım olsun
“Suriye’deyken çok arkadaşım vardı. Burada hiç arkadaşım yok buna üzülüyorum”.
“Halepteki arkadaşlarını özlüyorum”.
“İki sene boyunca hiç arkadaşım olmadı”, “Suriye’de çok arkadaşım vardı. Burada arkadaşsız kaldım”.
“İyi arkadaşlarım olsun”
“Çocuklar ayrımcılık yapıyorlar. Top alıyorum elimden alıp arabanın altına atıyorlar. Şelaleye atıyorlar”. “Suriyeli olduğum için kötü davranıyorlar, bu beni çok üzüyor”. “Mahalleli genel olarak iyi ama çocuklar aralarına kabul etmiyorlar”.
“Öğretmenler ve sınıf arkadaşlarım çok kötü davranıyor”.
Çocukların hayalleri “Durumum çok kötü, çalışmak zorundayım bütün gün işe gitmek zorundayım hayal kuramıyorum”. “Çok güzel bir evimiz vardı. Savaşta evimizi kaybettik”. “En çok eğlenmek ve yüksek katlı bir evde oturmak ve dünyaya bakmak istiyorum”. “Deniz kenarında bir ev”, “Çok oyuncak”. “Mutlu bir gelecek”. “Okulumu ve evimi çok özlüyorum”. |
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama