'Susurluk'ta hizmet kusuru'
Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili Susurluk davası kapsamında yargılanan Mehmet Ağar, yaptığı savunmada, "Suç örgütleriyle mücadeleyi kendine şiar edinmiş bir insanın, bilerek ve isteyerek bu suç örgütüne yardım etmesi düşünülemez" görüşünü bildirdi.
Susurluk davası kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili yargılanan Mehmet Ağar, 1 yıla kadar hapsini isteyen cumhuriyet savcısının esas hakkındaki görüşüne karşı yaptığı savunmada, “Suç örgütleriyle mücadeleyi kendine şiar edinmiş bir insanın, bilerek ve isteyerek bu suç örgütüne yardım etmesi düşünülemez” dedi. Abdullah Çatlı’nın üzerinde Mehmet Özbay adına kayıtlı çıkan silah taşıma belgesi ve sürücü belgesi ile yeşil pasaport ve otomobilde bulunan EGM’ye kayıtlı silah ve mühimmatlarla ilgili “personelini” suçlayan Ağar, “Türkiye’nin o gün bulunduğu çok yoğun terör ortamından, bir an evvel çıkması için daha fazla hizmet saikiyle hareket edilirken, alt birimlerde çalışan birtakım kişilerin kusur ve suçlarının görülmesi mümkün olamaz. Eğer bu durumla ilgili bir hukuki nitelendirmede bulunmak gerekirse de ancak bir hizmet kusuru görülebilir” ifadesini kullandı.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Mehmet Ağar’ın ceza alıp almayacağı, 26 Mayıs’taki duruşmada belli olacak. Geçen duruşmada Ağar, avukatları aracılığıyla savcının Ağar’ın “silahlı örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiği” şeklindeki görüşüne karşı yazılı savunma vermişti. Cumhuriyet’in ulaştığı dilekçede Ağar, iddiaların dayanağının Çatlı’nın üzerinde ele geçirilen sahte silah taşıma belgesi, sürücü belgesi ve yeşil pasaport ile Yaşar Öz’e ait sahte silah taşıma belgesi olduğuna dikkat çekti. Mehmet Ağar, belgelerde kendisine ait olduğu iddia edilen imzaların Adli Tıp Kurumu tarafından “basit, taklidi kolay imzalar” değerlendirmesi yapıldığını anımsattı.
Ağar, Çatlı’ya silah taşıma ruhsatı verilmesinde sorumlulukları bulunan iki polis memurunun yargılandığı sırada kendisine yönelik beyanda bulunulmadığına işaret etti. Çatlı’ya yeşil pasaport verilmesiyle ilgili Emniyet Genel Müdürü olarak “O tarihlerde her pasaport müracaatının ön incelemesini yapmak gibi bir görevinin olmadığını” savunan Ağar, bu konuda herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını kaydetti. Çatlı’nın otomobilinde EGM’de kullanılan silah ve mühimmat çıkmasına ilişkin de Ağar, genel müdür olarak silah teslim alma, kaydetme, depolama ve teslim etme gibi görevleri olmadığını ifade etti. Görevinin sadece “denetim ve gözetim” olduğunu belirten Ağar, “herhangi bir ihmal veya bağlantısının” bulunmadığını öne sürdü. MİT’in haber kaynaklarından Tarık Ümit’ten (öldürülmüştü) haber alınamaması konusunda kendisine yöneltilen iddiaları “mesnetsiz” olarak nitelendiren Ağar, “Kumarhaneler kralı” Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan polislerin “salıverilmesini sağlamak” suçlamasını da reddetti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza