Tabelalara TSE standartları geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) yürüttüğü çalışmayla görüntü kirliliğinin önüne geçmek için tabelalara malzeme, ebat, yöresel dokuya uygunluk gibi standartlar getirilecek.

Yayınlanma: 29.03.2013 - 10:12
Abone Ol google-news

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın tabelalardan kaynaklı görüntü kirliliğinin önlenmesi için çalışma yürütüleceğini açıkladığını anımsattı. Bu kapsamda belediyelere teknik destek vereceklerini ifade eden Baş, bu desteğin tabela standartlarının belirlenmesi şeklinde olacağını bildirdi. Tabelalara ebat, yöresel dokuya uygunluk gibi standartlar getirilmesi için TSE ile çalışma yürüteceklerini anlatan Baş, bu konuda öngörüşmelerin tamamlandığını söyledi. Standartların belirlenmesi için belediyelerin kent estetiği daireleri ya da birimlerindeki yetkililerden komisyon oluşturacaklarını dile getiren Baş, şöyle devam etti:
''Bu çalışmanın amiral gemisi, tabela kirliliğinin sonlandırılması için çalışmayı başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Ancak tabii ki TSE ve kent estetiği birimlerine de büyük görev düşüyor. Bakanlık olarak standartların belirlenmesindeki rolümüz daha çok tabelaların çevreciliği yönünde. Yani hem görüntünün hem de plastik malzeme gibi çevreye aykırı durumların düzeltilmesi noktasında dahil olacağız.''

''En büyük sıkıntı reklam tabelaları''

Uygulamanın tüm tabelaları kapsayacağını bildiren Baş, ''En büyük sıkıntımız işletmelerin kullandığı reklam tabelaları. Tabelalar büyük küçük, ışıklı ışıksız, tahtadan plastikten yapılıyor ayrıca renk cümbüşüne neden oluyor. Bunlar hem gözü yoruyor hem de aradığınızı bulamıyorsunuz. Çalışmayla, bu görüntü kirliliğine son vereceğiz' diye konuştu. Belirlenecek standartların illere ve caddelere göre değişebileceğini ifade eden Baş, ''Tüm Türkiye'de tek standart uygulamayı düşünmüyoruz. Her yörenin kendine özgü yapısı, dokusu var. Bu dokuya uygun olmak kaydıyla çevreci bir görüntü oluşturacağız'' dedi. Tabela ve reklam gelirlerinin belediyelere ait olduğunu belirten Baş, çalışmayı yaparken belediyelerin gelir kaybı yaşamamasına da özen göstereceklerini dile getirdi. Baş, ''Belediyeler gelir elde etsin ancak aynı zamanda kullanılan malzeme çevreci görüntü oluştursun istiyoruz'' diye konuştu.

Talepler kent estetiği birimlerine iletilecek

Tüm belediyelerde kent estetiği birimlerinin bulunmadığına da işaret eden Baş, şunları söyledi: ''Standart çalışmamız kapsamında, tüm belediyelerin kent estetiğiyle ilgili birimlerinin kurulmasını planlıyoruz. İşletmelerin, tabelayla ilgili taleplerini bu birimlere ileterek, belirleyeceğimiz standartlar çerçevesinde karar vermesini öngörüyoruz.''
Standart çalışmasını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini dile getiren Baş, standartlar belirlendikten sonra belediyelere hazırlıklarını yapmaları için süre verileceklerini sözlerine ekledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler