Tahliye istemine ret

Birinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Zekeriya Öztürk ve Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu tutuklu 13 sanığın tahliye istemini reddetti.

Tahliye istemine ret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.12.2009 - 15:26

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay davası sanığı Osman Yıldırım ile Ergenekon davası sanığı Ümit Sayın’a Terörle Mücadele Kanunu gereğince koruma sağlanması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verdi. Sanıklar Kemal Kerinçsiz, Nusret Senem ve Emin Gürses’in de aralarında bulunduğu 13 sanığın tahliye talebi, mahkeme başkanınca uygun görülmesine karşın oy çokluğu ile reddedildi.

Mahkeme, birinci Ergenekon davasının bu yılki son oturumundaki talepleri saatin geç olması nedeniyle değerlendirmemişti. Mahkeme ara kararını dün açıkladı. Ümit Sayın’ın Tanık Koruma Kapsamı’na alınmasına ilişkin talebi değerlendiren mahkeme, Sayın’ın mevcut durumunun tanık koruma kapsamında kalıp kalmadığının belirlenmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan değerlendirme raporu istedi.


Tahliye konusunda görüş ayrılığı

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün ile üye yargıçlar Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu arasında sanıkların tahliyeleri konusunda görüş ayrılığı yaşandı. Başkan Şengün daha önce sanıklar Muzaffer Şenocak, Emin Gürses, Kemal Kerinçsiz, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Muhammed Yüce, Selim Akkurt, Hikmet Çiçek ve Nusret Senem’in tahliyesini istemişti. Şengün, son kararında bu sanıkların yanı sıra sanıklar Mehmet Demirtaş, Zekeriya Öztürk ile İsmail Yıldız’ın da tahliyesini istedi.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, ‘tutuklu kaldıkları süre ve toplum içindeki konumları dikkate alındığında bu aşamadan sonra bu kişilerin kaçma ve saklanma şüpheleri bulunmadığı ve gerekirse haklarında adli kontrol uygulanarak’ sanıkların tahliyesi yönünde oy kullandı. Üye yargıçlar Özese ve Haşıloğlu ise bu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde görüş bildirdiler. Böylece sanıkların tahliye talebi oy çokluğu ile reddedildi.

Öcalan dosyasından örnek alındı

Operasyonlar sırasında ele geçirilen ve iddianamede örgüt belgeleri olduğu öne sürülen belgelerin birer örneklerinin MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderilerek bu belgelerin evveliyatlarının olup olmadığının sorulmasına hükmeden mahkeme, bu belgelerin daha önce herhangi bir yerde ele geçirilip geçirilmedikleri ve örgütsel nitelik taşıyıp taşımadıklarına ilişkin herhangi bir tespitin yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden incelenmek üzere istediği ‘Öcalan dosyasının’ bir örneğini aldıktan sonra dosyanın mahkemesine geri gönderilmesini de hükme bağladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler