"Taksim bir inatlaşma değil, demokratikleşme"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim ısrarının bir inatlaşma değil, demokratikleşme sorunu olduğunu belirterek, ''Bu yıl 1 Mayıs'ı Türkiye ve İstanbul'da örnek bir 1 Mayıs olarak nasıl kutlandığını dünyaya göstermek istiyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 14.04.2010 - 10:26
Abone Ol google-news

İstanbul Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nde basın açıklaması yapan Süleyman Çelebi, Emek ve Dayanışma Günü'nün bu yıl 6 işçi ve memur konfederasyonun ortak kararıyla Taksim'de kutlanması konusunda İstanbul Valiliği ile yapılan görüşmede bir karar çıktığını hatırlattı.

Gelişmelerin Türkiye, işçi ve emekçiler açısından çok olumlu olduğunu dile getiren Çelebi, ''Türkiye açısından diyoruz, çünkü uluslararası planda bugüne kadar yasaklı bir 1 Mayıs'ı ve yasaklanmış bir Taksim alanını anlatmakta çok zorlanılmıştır. Nihayet 1 Mayıs işçi bayramı olarak, ardından da tatil olarak ilan edilmiştir. Bu yıl da Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılma konusunu gecikmiş bir karar olarak görüyoruz. Taksim ısrarı bir inatlaşma değil, demokratikleşme sorunudur. Çünkü 1 Mayıs 1977'de yaşanan katliam aydınlatılmadan Türkiye'de demokratikleşmeden söz edilemez'' diye konuştu.

''Bugün 12 Eylül hukukuna ve Anayasasına karşı söylenecek her sözün 1 Mayıs 1977 olayının aydınlatılmasını talep etmekten geçtiğini'' söyleyen Çelebi, 32 yıldır Taksim alanının yasaklanmasının DİSK tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

''Yılmadık, direndik, kazandık'' diyen Çelebi, böylece özgürlükten, demokrasiden, adaletten, eşitlikten yana özgür ve demokratik bir Türkiye özleyen işçilerin, işsizlerin, gençlerin, kadınların ve memurların gönül rahatlığıyla çiçek ve pankartlarıyla Taksim'e geleceklerini söyledi.

Bu durumun demokratikleşme yolunda önemli bir virajın aşılmasını sağlayacağını belirten Çelebi, şöyle konuştu:
''2010 1 Mayıs'ına giderken işçi sınıfı çok zor koşullar altında, bir yanda anayasa tartışmaları sürerken, diğer yandan kriz bahanesiyle emeğin kazanılmış haklarına yönelik yeni cepheler açılıyor. Anayasa 12 Eylül'ün baskıcı mantığını ve seçim barajların korunduğu, sendikal hak ve özgürlüklerin, düşünce özgürlüğünün, toplantı ve yürüyüş hakkının çalışma hakkının güvence altına alınmadığı, içi boş bir tartışma üzerinden şekillendirilmeye çalışılıyor. Kıdem tazminatlarımız kaldırılmak isteniyor. Bütün bunlara karşı direncimiz ve öfkemiz büyüyor. 1 Mayıs bu koşullar altında önemli bir karşı çıkış noktasıdır. Biz bu 1 Mayıs'ta işçisi, sendikalısı, sendikasızı, beyaz yakalısı, mavi yakalısı, genci, emeklisi, kadını, herkesi işçi sınıfının evine DİSK kortejiyle Taksim'e çağırıyoruz.''

DİSK Genel Başkanı Çelebi, bir gazetecinin kutlamalara ilişkin sorusu üzerine, ''Bu yıl 1 Mayıs'ı Türkiye ve İstanbul'da örnek bir 1 Mayıs olarak nasıl kutlandığını dünyaya göstermek istiyoruz. Ortamı geren her türlü eylem ve yaklaşımdan uzak durmamız lazım'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler