Talat, AB'nin aktif rol oynamasını istiyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum tarafının çözüm için hareketlenmesi amacıyla Avrupa Birliği'nin (AB) girişimde bulunması gerektiğini belirterek, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB'den bu yönde aktif rol oynamalarını isteyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 06.01.2010 - 08:07
Abone Ol google-news

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun davetlisi olarak bugün Brüksel'e giden KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, uçakta Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, geçen kasım ayında yine Barroso'nun verdiği randevuyla Brüksel'e gittiğini, ancak Hindistan'a gidecek olan Barroso'nun uçak saatinin değişmesi yüzünden görüşemediklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Talat, Barroso'nun bugün için randevu verdiğini ve görüşme davetinde bulunduğunu kaydetti.

AB'nin, BM'nin Kıbrıs'taki müzakere ekibine takviye olarak atadığı Leopold Maurer'in Barroso'ya bağlı çalıştığına işaret eden Talat, şöyle konuştu:
"Komisyon Başkanı Kıbrıs sorununa teknik ve yasal destek vermek amacıyla bu girişimi başlatmıştır. O nedenle AB'nin Kıbrıs sorununa ilgisini daha üst düzeye çıkaran bu yaklaşımı ve ilgi, bizim AB ile daha fazla temas etmemizi gerektiriyor. Sayın Barroso ile son görüşmelerle ilgili konuşacağız. Neler olduğunu, bizim bakış açımızla ortaya koyacağız. Bir de önümüzdeki yoğunlaştırılmış müzakerelerdeki hedeflerimizi anlatacağız."

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum tarafının AB üyesi olduğunu hatırlatarak, çözüm için hareketlenmesi amacıyla AB'nin girişim yapması gerektiğini, AB'nin, bir üyesinin aktif olmasını istemesinin görevi olduğunu vurguladı. Talat, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve AB'den, Rum tarafını teşvik etmede daha aktif rol üstlenmelerini isteyeceklerini söyledi.

 

"Türkiye'nin AB süreci riske sokulmamalı"

Talat, AB'nin, Rum tarafının çıkardığı engellerle Türkiye'nin AB sürecini zora sokan bazı tutumlar ortaya koyduğuna dikkati çekerek, bunların haklı olmadığını ve çözüm için kararlı bir şekilde çalışan Türkiye'nin AB sürecinin herhangi bir şekilde riske sokulmaması gerektiğini de anlatacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, kendisinin sadece Barroso ile görüşeceğini, heyetindeki bazı kişilerin AB yetkilileriyle teknik çalışmalar yapacağını bildirdi.
"Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın 'çözümden uzağız' söyleminin Rum kamuoyuna yönelik açıklama mı olduğu" sorusuna karşılık Talat, hem Güney Kıbrıs'ta hem KKTC'de bazı çevrelerin çözüm yanlısı konuşmalara tepki gösterdiğine işaret etti.
Hristofyas'ın bu nedenle umutsuz bir tutum takındığını, halbuki hem BM'nin hem AB'nin müzakerelerde ilerleme olduğunu gayet net ifade ettiğini anlatan Talat, "Hristofyas'ın tutumunun BM tarafından paylaşılmadığını, herhalde Güney'deki nabza göre hareket etmek zorunda kaldığını"
söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Brüksel'de yerel saatle 18.00'de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler