Tanesi de sapı da çöpe gitmiyor

Tanesi un yapımında kullanılan, sapı ise hayvan yeminin yanı sıra süs eşyası olarak değerlendirilen buğdayın hiçbir parçası çöpe gitmiyor.

Yayınlanma: 17.10.2011 - 10:05
Abone Ol google-news

Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Sungur köyünde yaşayan Turmen ailesi, tarlalardan topladıkları buğday saplarını farklı renklerde boyayıp örerek şekerlik, vazo, tabak gibi süs eşyaları yaparak değerlendiriyor.

Geçimlerini çobanlık yaparak sağlayan Abdullah-Emine Turmen çifti, hasat zamanında sapları toplayarak, binbir emekle bunları işleyerek şekil veriyorlar. Emine Turmen, annesinin buğday sapı ördüğünü, kendisinin de çocukluğundan bu yana bu işi devam ettirdiğini söyledi.

Evlenmesinin ardından buğday sapı işlemeciliğinin inceliklerini eşine öğrettiğini ifade eden Turmen, topladıkları sapları evde aynı boy olacak şekilde kestiklerini daha sonra bunları boya kazanına atarak renk verdiklerini kaydetti. Turmen, boya kazanında bir gün kalan sapların daha sonra kurumaya bırakıldığı, ardından örülmeye hazır hale geldiğini ifade etti.

Farklı renklerdeki sapları boş zamanlarında örerek değişik süs eşyaları yaptıklarını anlatan Turmen, ''Yaptığımız ürünlerimizi daha çok evlilik hazırlığı yapan kızlar alıyor. Tabaktan vazoya, şekerliğe kadar değişik süs eşyaları çeyiz sandıklarında yerini alıyor. Bunları satın alanlar evlerinin en güzel yerine asarak değişik bir dekor oluşturuyor'' diye konuştu.

Sap örücülüğünün zahmetli olmasının yanı sıra çok zevkli bir iş olduğunu ifade eden Turmen, bu sanatı öğrenmek isteyen herkese kapısının açık olduğunu söyledi.
Eskiden bu işin hemen her evde yapıldığını belirten Turmen, ancak bu sanatın da teknoloji karşısında yok olduğunu, gençlerin de sap örücülüğünü öğrenmeye gayret göstermediğini kaydetti.

Yaptıkları ürünleri genellikle hediye ettiklerini, özel sipariş alarak yaptıkları ürünleri ise 5 ile 15 TL'den satışa sunduklarını ifade eden Turmen, çobanlık yapmalarının yanı sıra sap işçiliğiyle ev ekonomisine katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler