Tarih Vakfı 20.Yıl Sempozyumu sona erdi

Tarih Vakfı'nın, Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'nda 28-30 Ekim günleri arasında düzenlediği "Cumhuriyet Tarihinin Tartışmalı Konuları" başlıklı sempozyum bugün sona erdi. Değerlendirme oturumunda, moderatörlerden Prof.Dr.Büşra Ersanlı ve gazeteci yayıncı Ragıp Zarakoğlu'nun gözaltına alınması bir kez daha protesto edildi.

Yayınlanma: 30.10.2011 - 18:31
Abone Ol google-news

Tarih Vakfı Başkanı Oktay Özel'in başkanlığını yaptığı oturuma diğer oturumların moderatörleri Murat Güvenç, Mete Tuncay, Bülent  Bilmez katıldı. Son oturum olan değerlendirme oturumunda da Büşra Ersanlı'nın yeri boş bırakıldı.

Tematik olarak hazırlanan, her sunumda tarih yazıcılığı üzerinde araştırmacıların ve çoğu öğretim üyesi katılımcıların katkılarıyla gerçekleşen sempozyuma katılım çok yüksek oldu.

Çeşitli üniversite ve bölümlerden tarihe ilgi duyan gençler tarih yazıcılığı konusundaki tartışmaları dikkatle izlerken, fikirleri, izlenimleriyle de katkıda bulundular. Bilimsel tarih yazımında nesnelliğin kolay olmadığı, yorumların tamamen olmasa da dışta bırakılmasının mümkün ve gerekli olduğunun altı çizildi. Resmi tarih eleştirilerinin önünü açan Tarih Vakfı'nın doğru bir tarih yazılmasında da rol oynaması istendi. İlhan Tekeli'nin açılış oturumunda altını çizdiği "resmi tarihin yanlışlarını göstermekle doğru tarih yazmış olmayız. Önünmüzde başarılması gereken doğru tarih yazmak için bilimsel adil ve ahlaki yorumları dışta bırakmaya çaba sarfeden bir yöntemdir." tespiti benzer tespit, pratik ve katkılarla geliştirildi. Konuşulan birçok konunun yanı sıra değinilemeyenlerin de az olmadığı tespit edildi. Bunların da konuşulanlar üzerinden gidilerek nasıl bir yöntemle ele alınabileceği ortaya çıktı. Tarih Vakfı'nın yeni yönetimi hem kurucularından hem de sempozyumu izleyenlerden destek ve takdir aldı. En büyük destek de sempozyumu başından sonuna kadar, oturum da yöneterek izleyen, her adımda katkıda bulunan Mete Tuncay'dan geldi. Programda adı geçen Cemil Oktay, Çağlar Keyder ve Huricihan İslamoğlu çeşitli mazeretlerinden dolayı sempozyuma katılmadılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler