Tarikatlar yurtlarla 'avlıyor'
Büyük bölümü dinci kesimin ağında olan özel yurtlar, sundukları 'cazip olanaklar'la gençleri bünyelerine katıyor. İstanbul'daki özel yurtların yüzde 73'ünün tarikat ya da cemaatlere ait olduğuna dikkat çekilirken, bu yurtlardan ücretsiz ya da sembolik ücretler ödeyerek yararlanılıyor.
Tarikat ve cemaatlerin maddi olanaksızlıkları “fırsat bilerek” öğrencileri kendi yanlarına çekmesinin en iyi örnekleri, yurtlarda görülüyor. Türkiye’nin en büyük öğrenci kenti olan İstanbul’da, gerek yükseköğretim gerekse ortaöğretim öğrencilerinin “tarikat ve cemaatlerin kucağına atılışı”, Eğitim-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Vahap Güzey’in hazırladığı raporla gözler önüne serildi. Cumhuriyet’in edindiği raporda yer alan bilgilere göre, İstanbul’da resmi olarak 216 ortaöğretim ve yükseköğretim yurdu faaliyet gösteriyor. Ancak bunlardan sadece 18’i Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait; 198’i ise özel yurt. Bu özel yurtların 171’i özel ortaöğretim yurdu, 81’i özel yükseköğretim yurdu. Raporda, şu bilgiler aktarılıyor: “İstanbul’daki özel yükseköğretim öğrenci yurtlarının yüzde 73’ü dinci eğilimli dernek ve vakıf yurtlarından oluşuyor. Bu yurtlara yerleştirilen öğrencilerin önemli bir bölümü, daha önce kaldıkları özel ortaöğretim yurtları ve cemaat dershaneleri tarafından yönlendiriliyor. Bu yurtlara yerleştirilen diğer öğrenci grubu ise devlet yurduna yerleşemeyen ve zor durumda kalan öğrencilerden oluşuyor. Kayıt için gelen ve barınma sorunu yaşayanlar, üniversitelerin öğrenci işlerinde kendileriyle iletişim kuran bu tür yurtlara yönlendiriliyor. Dinci dernek ve vakıf yurtlarının önemli bir bölümü ücretsiz. Hem barınma hem de sabah ve akşam yemeklerinden ücret talep edilmiyor. Bazıları ise sembolik ücretler istiyor. Bu ücretler; aylık 75 YTL ile 150 YTL arasında değişiyor. Buna sabah ve akşam yemekleri de dahil. Ama bu yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerin referans göstermeleri zorunlu.”
‘Acil müdahale şart’
Eğitim-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Güzey ise çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlara işaret ederken, “Sosyal devlet ve laiklik ilkesi tam anlamıyla yaşama geçirilmedikçe, sorun büyüyerek devam edecek. Mevcut devlet yurtlarının acilen ıslah edilmesi ve İstanbul’da acilen devlet yurdu yerleşkeleri oluşturulması gerekiyor” dedi. Güzey, “Tarikatlar ve tüccarlar, okul okul dolaşıp başarılı öğrencileri dershanelerine, özel okullarına ve yurtlarına para almadan kaydediyor” vurgusunu yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev