"Tarımsal üretim politikaları, üretimden uzak tutuyor"
Türkiye'de tarım ve gıdanın oldukça sorunları olduğunu savunan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, "Var olan tarımsal üretim politikaları, üreticiyi üretimde tutmaktan uzak. Maliyetler çok yüksek. Bu da hem ürün fiyatlarına, hem de kalitesine yansıyor" dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, 16 Ekim Dünya Gıda Günü öncesinde yaptığı açıklama ile Türkiye'de tarım ve gıdanın büyük sorunlar yaşadığını belirterek, çözüm yollarını anlattı.
TMMOB gıda, kimya ve ziraat mühendisleri odaları olarak Ankara'da, "Açlık, Utancın Tarihsel Adı" isimli bir sempozyum yapacaklarını vurgulayan Ataman, "kutlamak" kelimesinin amacı karşılamadığını belirtti.
Ataman, "Biz bu özel günü, gıda ile ilgili sorunları tartışmak, enine boyuna değerlendirmek ve çözüm yolları aramak için fırsat haline getirmeyi hedefliyoruz. İki temel hedefimiz var: İnsanların yeterli miktarda, güvenli ürünlere, en ekonomik yollardan ulaşmasının sağlanması. Bu bir insanlık hakkı çünkü. Bunu sağlayamıyorsak, sağlayabileceğimiz çözümleri ülke olarak yaratmak zorundayız. Et, süt, yumurta, buğday gibi temel gıda maddelerinin sürdürülebilir üretimini sağlamak. Bu ürünler stratejik ürünlerdir; çünkü bunlar ülkelerin üretmekten vazgeçemeyeceği, sırtını ithalata dayayamayacağı ürünlerdir" dedi.
"Bir yerlerde yanlış yapıyoruz"
Tarımsal üretim politikalarında temel yanlışlıklar olduğunu kaydeden Ataman, uygulanan politikaları üreticiyi üretimden uzak tuttuğunu belirtti. Ataman şöyle devam etti:
"Var olan tarımsal üretim politikaları, üreticiyi üretimde tutmaktan uzak. Maliyetler çok yüksek. Bu da hem ürün fiyatlarına, hem de kalitesine yansıyor. Kısa bir ifadeyle; üretici de halinden memnun değil, tüketici de. Son dönemde et piyasasında yaşananlar, et ithalatına yönelik olarak alınan karar ve buna rağmen büyüyen sorun çok temel bir gösterge. O zaman bir yerlerde yanlış yapıyoruz demektir. Bunu düzeltmenin yollarını aramak kamu otoritesi dahil hepimizin boyunun borcu. Biz de bazı dönemlerde bu konulara ilişkin açıklamalar yaparak kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz."
50 bin gıda üreticisini 5 bin gıda denetçisi denetliyor
Ataman güvenli gıda arzında da sorunların yaşandığını sözlerine ekleyerek gıda konusunda eğitim almış meslek gruplarındaki eksikliklerden yakındı. Ataman, "Bütçe kısıtları ve teknik imkansızlıklar da eklenince, yeterli denetimden söz etmek mümkün değil. Yaklaşık 5 bin gıda denetçisi var, ancak sadece gıda üreten işletme sayısı 50 bin. Bu sayı bilinen miktar. Kayıt dışı ve merdiven altının miktarını saptamak mümkün değil. Satış noktaları, gümrük kapıları eklenince iş daha da vahim bir hal alıyor. Biran evvel denetimleri kamu eliyle etkin biçimde yürütecek adımları atmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza