"Tasarılar ittifaka zarar veriyor"

"Soykırım" tasarıları, AB ve NATO çevrelerince de tartışılıyor. NATO gözlemcileri, "NATO üyesi bir ülkenin, müttefik ülkelerin parlamentoları tarafından soykırımla suçlanması ittifaka büyük zarar veriyor" değerlendirmesini yapıyorlar.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.03.2010 - 11:16

ABHaber'e göre, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin ardından İsveç Parlamentosu'nun da Ermeni "soykırım" tasarısını kabul etmesi, AB ve NATO'da farklı yorumlara yol açtı.
 

"Türk-Ermeni süreci sabote ediliyor"

Söz konusu tasarıların kabul edilmesi AB başkenti Brüksel'de Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı çevrelerce büyük memnunlukla karşılanırken, Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak yaklaşan çevreler ise, Türk Ermeni yakınlaşma sürecinin bu tasarılarla sabote edildiğinin altını çiziyorlar. AB ve NATO gözlemcilerinin konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

"Soykırım tasarıları Türk Ermeni yakınlaşmasına darbe vuracak nitelikte. Ermeni tasarıları yıllardır bazı ülkelerin meclislerinden geçti. Peki sonuçta kim kazandı. Bu gelişmeler sonucu iki halk arasında diyalog ortamının oluşturulması, sorunun taraflar arasında ele alınması engellendi. En büyük zararı sonuç itibarıyla Ermenistan, daha sonra Türkiye gördü. Bu tür girişimler, Türk ve Ermeni halkının yakınlaşmasını engelliyor ve sorunun sağlıklı tartışılmasının önünü tıkıyor.

Tasarıların ard arda gündeme gelmesi, zamanlaması gerçekten çok ilginç. Türkiye Ermenistan arasındaki protokollerin imzalanmasının beklendiği bir sırada bu tasarıların gündeme getirilmesi tesadüf olarak kabul edilmiyor.

NATO üyesi bir ülkenin müttefik ülkelerin parlamentoları tarafından soykırımla suçlanması ittifaka büyük zarar veriyor.

Ermeni soykırımı sorunu iki ülke arasında çözümlenecek bir konu.Üçüncü ülkelerin müdahaleleri soruna yardımcı olmaktan çok uzak.Bunu zaman çok açık bir şekilde gösteriyor.
AB'de Türkiye karşıtları tasarılardan çok memnun. Zaten Türkiye'nin Ermenistan ile yakınlaşması ve demokratik açılım konusunda bu çevreler ilk başta büyük bir şaşkınlık içerisine girmişlerdi. AB'deki Türkiye karşıtları Türkiye'nin bu yöndeki açılımlarına karşı çıkarak ilk önce soykırım tanınmalı açıklamalarında bulunmuşlardı. Bu çevreler Ermeni soykırımını kullanarak Türkiye'nin AB üyeliği için Ermeni soykırımını tanımasını istiyorlar.
Soykırım sorununun siyasallaştırılması soruna çözüm bulmak, halkları birbirine yakınlaştırmanın altına dinamit koyuyor.

Türkiye'nin son yıllarda bölgedeki ülkeler arasında arabulucu rolüne soyunması ve aktif dış politika izlemesi bazı ülkeleri rahatsız etti."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler