Taştekin: Polis delil üretiyor, cadı avındayız

Kitabı ‘suç delili’ sayıldı, gazeteci örgüt propagandasıyla suçlandı .

Yayınlanma: 27.09.2016 - 07:16
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da açığa alınan Eğitim Sen üyesi öğretmenlerden 24’ü geçen hafta gözaltına alındı, 7’si ise önceki gün tutuklandı. Öğretmenlerin evlerinde yapılan aramalarda, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “Kapitalist Uygarlık” adlı kitabının yanı sıra gazeteci Fehim Taştekin’in “Rojava: Kürtlerin Zamanı” kitabı suç delili sayıldı. Kitabın “örgüt propagandası” içerdiği öne sürüldü.

Gazetemize konuşan gazeteci Fehim Taştekin, “Hukuksuzluk o kadar ağırlaştı ki artık ‘Bu kadarı da olmaz’ demeyi bıraktık. Ortada suç olmayınca tutuklamayı kafaya koydukları insanları suçlayabilmek için suç ihdas ediyorlar. Yasal olarak basılmış ve kitapçılarda satılan bir kitap nasıl suç delili olabilir? Bir gazetecilik kitabı neden suç delili olsun? Ama bu soruların anlamı yok. Ev baskınlarında kitapların başlıklarına ya da yazarlarına bakarak suç vehmetme alışkanlığı bizim hukuk mekanizmalarında maalesef yeni değil. Kâh cehaletten kâh hoyratlıktan. Polis ya da savcı gözaltına aldığı kişiyle ilgili bir algı oluşturmak istiyor, ortada delil yoksa delil üretmesi gerekiyor. Yaptıkları hukuk ve adalet açısından sadece skandal değil suç. Tutanakta Rojava’nın adını bile yanlış yazmışlar. Nereden tutsan elinde kalacak bir vaka” dedi.

Kitabın “Kürtlerin hikâyesine ve bugüne dair bir durum tespiti” olduğunu vurgulayan Taştekin, “Hakikat her zaman birilerinin keyfini kaçırır. Bu konuda yapabileceğim bir şey yok. İktidar rahatsız olacak diye tanıklık ettiğim olayları birilerinin keyfine göre tahrif edemem” diye konuştu.

‘Cadı avındayız’

“İfade özgürlüğü ağır baskı ve saldırı altında” diyen Taştekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Tepemizde sallanan bir Demokles’in kılıcı var. Sesini çıkartırsan darbecisin, itiraz edersen PKK’lisin! Bu paranoya o kadar kesifleşti ki bu iklimde özgürce tartışmak, fikir üretmek mümkün değil. Diktatöryal rejimler susturmak ve boğun eğdirmek için hassasiyetler üretir ve topluma sunar. Bu cinnet haline giden bir yolculuktur. Maalesef Türkiye böyle bir yola girmiş durumda. Bir cadı avındayız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon