Taşyapı tapesi uygulandı

Rumeli hisarındaki huzurevi arazisi için Bakan Bayraktar ile Taşyapı’nın sahibi Turanlı arasında geçen, fezlekelere bile giren görüşmedeki istek 2 yıl sonra gerçek oldu.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 20:30
Abone Ol google-news

Üstü örtülen 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında dinlemeye takılan dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Taşyapı’nın sahibi işadamı Emrullah Turanlı arasında iki yıl önceki konuşma 1 Kasım seçimleri sonrası gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarıyla Etiler’deki huzurevi alanı dinleme kayıtlarında talep edildiği gibi ‘otel alanına’ çevrildi. Rumelihisarı’nda Taşyapı’ya ait bir arsaya ilişkin tape, 1 Kasım seçimlerinin ardından sessiz sedasız gerçek oldu. Söz konusu alana ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) 6 kere plan değişikliği gelmiş; İBB çeşitli gerekçelerle bu talepleri reddetmişti.

İlk talep 2006’da

Etiler’de huzurevi alanı olan arsaya ilişkin 2006 yılında itibaren İBB Meclisi’ne 6 kere plan değişikliği geldi. 2006-2009 yılları arası gelen 4 imar planı değişikliğinde arsanın sağlık tesisinden çıkarılarak 8 katlı konut alanı yapılması isteniyordu. İBB yeni bir sağlık alanı gösterilmediği gerekçesiyle teklifi reddetti. Söz konusu alana ilişkin 2011 yılının nisan ayında İBB Meclisi’ne bu kez 7 katlı otel yapılma isteği getirildi. Teklif oybirliğiyle reddedildi. Aynı yılın aralık ayında söz konusu arazi için otel yapımından vazgeçilerek İBB Meclisi’ne bu kez “Özel Sağlık Tesisi” yapılma isteği getirildi. İBB bu teklifi de reddetti.

2011 yılından tam iki yıl sonra 17-25 Aralık soruşturması patladı. Soruşturmanın TOKİ dosyasında yer alan tapelerde dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı dinlemeye takılmıştı. Bu olay Bayraktar hakkında hazırlanan ve Meclis’e gönderilen fezlekede “Sağlık tesisi yapımı için imar verilen ve Taşyapı’ya ait olan arsaya, otel yapımı için illegal olarak imar alınması” suçlamasıyla yer aldı. Dinleme kayıtlarına da yer verilen fezlekede Turanlı, Rumelihisarı Toprakkale Sokak’ta yer alan arsaya otel yapmak için Bakan Bayraktar ve bakanlık bürokratlarından ricacı oluyordu.

Tüm bu gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önceki gün söz konusu arsayı imar planlarında otel alanına çevirdi. Bakanlık tarafından hazırlanan planlarda 7 kat imar verildi. Planlara 4 bodrum kat da eklendi. Plan notlarında yeşil alan olarak görülen alanın iç bahçe olarak yeşilendirileceğinin belirtilmesi de dikkat çekti. İmar planlarına tepki gösteren İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ “Meclis’e geldi. Defalarca reddettik. Biz ve Kadir Topbaş neci? Danıştay kararı doğrultusunda bakanlık böyle planlar yapamaz” dedi. Bakanlığın askıya çıkardığı planlara 17 Aralık’a kadar itiraz edilebilecek.

‘He onu da imzaladık’

Tarih: 14 Aralık 2013... Saat: 12.43... Bayraktar ve Turanlı’nın o görüşmesi:

 

Emrullah Turanlı: Bakanım iyi misin

Erdoğan Bayraktar: İyiyim sağol sen nasılsın

E.T.: Bakanım Etiler’le ilgili o sen söylemiştin bana hatırlıyor musun Etiler’le ilgili sana gelmişti

E.B.: he onu da imzaladık

E.T.: Yok daha gelmemiş sana bakanım bana kimse diyor ki daha gitmedi yok gelmedi yok gelmedi bir yere gönder beni babanın hayrına nereyi istersen E.B.: Yok hayır (ARKA PLANDA X ŞAHSA: Şeye söylesene ya Mehmet Ali buralarda mı, X ŞAHIS: ...., E.B.: Mehmet Ali yi bir ara da bir de Muhammed aradı seni, X ŞAHIS: ..., E.B.: Bir de Mehmet Ali’yle beni şeyle görüştür beni bu Etilerde bu Emrullah Turanlı’nın talebi var ya onunla ilgili Mehmet Ali yle) tamam olur Emrullah

E.T.: Bakanım Allah razı olsun

E.B.: Oldu hadi senden de

E.T.: Emirlerini bekliyorum bakanım

E.B.: Estağfirullah hadi selamlar güle güle iyi günler

E.T.: Hürmet ederim Allah razı olsun


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler