TBB’den dayak yiyen avukata soruşturma izni vermeyen Valiliğe yanıt

TBB, avukat Sertuğ Sürenoğlu'nun bir düğün sırasında Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından darp edilmesi üzerine açılan soruşturmada, izin vermeyen İstanbul Valiliği kararına itiraz etti. TBB'den yapılan açıklamada, Sürenoğlu’nun polis aracında kendisine zarar verdiğini iddia eden polislerin savunması “ironik” bulunurken, dilekçede “Avukat Sürenoğlu’nun yüzündeki morluklar bunun orantılı ve hukuka uygun bir güç kullanımının değil, kendisinin birden fazla kişi tarafından acımasızca dövüldüğünün göstergesidir” denildi.

TBB’den dayak yiyen avukata soruşturma izni vermeyen Valiliğe yanıt
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.08.2019 - 12:06


Türkiye Barolar Birliği(TBB), 13 Nisan 2019’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen bir düğün sırasında Avukat Sertuğ Sürenoğlu’na işkence eden polislerle ilgili soruşturma izni vermeyen İstanbul Valiliği’nin kararına itiraz etti.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderilen itiraz dilekçesinde; Avukat Sürenoğlu’na ters kelepçe uygulandığı ve gözleri bağlanarak bilhassa yüzüne yumruk atmak suretiyle eziyet ve işkence edildiği, Sürenoğlu’nun gözünün patlamasına, kafa travması geçirmesine ve yüzünde sabit iz kalmasına sebebiyet verildiği belirtildi. Dilekçede, Şüpheli polislerin bu fiillerinin cezai sorumluluk doğurduğu açıkça ifade edildi. Sürenoğlu’nun polis aracında kendisine zarar verdiğini iddia eden polislerin savunması “ironik” bulunurken, dilekçede “Avukat Sürenoğlu’nun yüzündeki morluklar bunun orantılı ve hukuka uygun bir güç kullanımının değil, kendisinin birden fazla kişi tarafından acımasızca dövüldüğünün göstergesidir” denildi.

İtiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“İtiraz edilen karara göre şüpheli polis memurları, ‘Sertuğ Sürenoğlu’nun araç içerisinde beklerken saldırgan hareketlere devam ettiğini aracın sert kısımlarına kafasını vurarak kendisine ve görevli polislere zarar verecek şekilde hareketlerde bulunduğunu, bunun akabinde şüpheli şahsı kelepçelediklerini ve etkisiz hale getirdiklerini’ ifade etmişlerdir. ‘35 yaşında olgun ve eğitimli bir insan’ın polis aracında kendi kendisine zarar verdiğini iddia etmek sarkastik bir tutum olmakla birlikte Avukat Sürenoğlu’nun yüzündeki morluklar bunun orantılı ve hukuka uygun bir güç kullanımının değil, kendisinin birden fazla kişi tarafından acımasızca dövüldüğünün göstergesidir.”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yapılan dilekçede, “Valilik tarafından verilen soruşturma izni verilmemesi kararı Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a aykırıdır” denildi. Dilekçede, İstanbul Valiliği’nin soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılarak polislere yargılama yolunun açılması talep edildi.

Ne olmuştu? 

Avukat Sertuğ Sürenoğlu, Demirören-Kalyoncu ailelerinin düğününün yapıldığı Çırağan Sarayı önünde yolun trafiğe kesilmesine tepki gösterdiği için Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından gözaltına alınmış, 1.5 saat araç içinde darp edilerek, zorla tutanak imzalatılmıştı. İstanbul Valiliği Sürenoğlu soruşturmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, gözaltı sırasında polislerin Sürenoğlu’na orantılı şekilde güç kullanmalarının “görevleri gereği olduğunu” savunurken, yüzündeki yaralara ilişkin de “Götürüldüğü araç içerisinde beklerken aracın sert kısımlarına kafasını vurarak kendisine zarar verdi” iddiasında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon