TBB’den suç duyurusu

Urla’daki villaların bulunduğu yeri incelemek isteyen avukatlara, jandarma tarafından uygulanan fiili gözaltı hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Yayınlanma: 30.04.2014 - 23:04
Abone Ol google-news

İzmir Barosu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a işadamı Mustafa Latif Topbaş tarafından armağan edildiği öne sürülen Urla Zeytineli köyündeki villaların olduğu bölgeyi incelemek isteyen Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi avukatlara, jandarma tarafından uygulanan fiili gözaltıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından hazırlanan fezlekede de yer alan Urla villalarının olduğu bölgede hafta sonu inceleme yapan avukatlara, jandarma ve siviller tarafından yapılanları kınadıklarını açıkladı. İzmir Adliyesi’ndeki baro biriminde avukatlarla birlikte açıklama yapan Demir, villaların bulunduğu alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca 1. derece sit alanı olmaktan çıkarıldığını söyledi. Bu kararın iptali için İzmir Barosu ve avukatların oluşturduğu Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarının dava açtığını dikkat çeken Demir, “Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı 20 avukat, 27 Nisan’da davaya konu olan koyda inceleme yapmak için yola çıktılar. Avukatlar, kıyıya çekilen çit, demir kapı ve kameralar nedeniyle kıyıya ulaşamadı. Kilometrelerce uzunlukta tel örgüler çekilerek, arazinin herhangi bir yerinden kıyıya erişimin tamamıyla engellendiğini gördüler. Bu nedenle geri dönmek istediler. Heyet dönüş yolunda bazı sivil şahısların sözlü hakaret ve saldırısına maruz kaldı, heyetteki bir araç taşlandı. Heyet, Zeytineli Koyu yolunda Urla Jandarma ekipleri tarafından ‘konut dokunulmazlığını’ ihlal ettikleri gerekçesiyle durduruldu. Avukat kimliklerine el konulmak ve jandarma karakoluna götürülmek istendi” dedi.

Heyetteki avukatların yaklaşık 3 saat boyunca bulundukları yerden ayrılmalarına izin verilmediğini de vurgulayan Demir, alıkoyma işleminin savcının ve jandarmanın yetkisinde olmadığını vurguladı. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Komisyon üyesi avukatlardan Ayşegül Altınbaş da, 1. derece doğal sitlerin yapılaşmaya açılmaması gerektiğini vurguladı.

Avukat Şehrazat Mercan da, bölgede yetkilerin belediyelere geçtiğini belirterek, “İmar Yasası açıktır. Yetki belediyelerdedir. Burasıyla ilgili gereği yapılmalıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler