TBB'den tartışma yaratacak öneriler

Türkiye Barolar Birliği'nin hazırladığı yeni Avukatlık Yasası çalışmaları için hazırladığı "tartışılacak konu başlıkları taslağı" illerdeki barolara gönderildi. Taslak, yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye'ye gelmesini, 65 yaş üstü avukatların meslekten men edilmesini ve kıdemi düşük avukatların yüksek yargı davalarına girememesini öngörüyor.

Yayınlanma: 26.11.2011 - 10:20
Abone Ol google-news

Türkiye Barolar Birliği’nin üzerinde çalıştığı yeni Avukatlık Yasası taslağında avukatlık mesleğiyle ilgili tartışma yaratacak öneriler getirildi. Yaklaşık 70 bin avukatı ilgilendiren taslakta; yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye’de şubeler açmasına izin verilmesi, kıdemi düşük avukatların yüksek yargıdaki davaları alamaması, 65 yaş üstü avukatlara meslek yasağı getirilmesi önerileri yer alıyor. Taslağa tepki gösteren Ankara Barosu ise düzenlemelerin yasalaşması halinde avukatlık mesleğinin ağır bir darbe alacağını vurguladı.

İşte TBB'nin önerileri:

- Yabancı avukatlık şirketlerine Türkiye’nin her yerinde ve her alanda faaliyet göstermesi ve şubeler açmasına izin verilmesi.

- Yerel mahkemeler ile yüksek mahkemelerde avukatlık hizmenin verilmesinin meslek kıdemi-meslek yaşı koşuluna bağlı tutulması.

- Sözleşmenin avukatın bağlı olduğu baroya ibrazının ve kararlaştırılan avukatlık ücretinin yine avukatın bağlı olduğu baroya yatırılması ile kaynakta stopaj kesilmesinin zorunlu hale getirilmesi.

- Avukatlık stajının iki yıla çıkarılmasıve stajın ilk yılının, baroların, yönetiminde hiçbir etkisinin bulunmadığı Türkiye Adalet Akademisi’nde yapılması.

- Avukat yardımcılığı adında yeni bir statünün oluşturulması.

- Baro seçimlerinde nispi temsil modelinin uygulanıp uygulanmayacı.

- 65 yaş üzerindeki avukatların mesleğini yapması yasaklanması.

Bu konu başlıkları 12-13 Kasım’da Ankara’da yapılan baro başlanları toplantısında da tartışıldı. Önerilere karşı çıkan Ankara Barosu, “Türkiye’de avukatlığın Cumhuriyet tarihinde emsali görülmemiş derecede ağır bir darbe alacağı açıkça anlaşılmaktadır. Eğer yukarıda başlıklar halinde verdiğimiz ‘tartışma’ konuları kanunlaşacak  olur ise, Türkiye’de avukatlık mesleğinin, baroların, dolayısıyla hukuk devletinin geleceği geri dönülmez şekilde etkilenecektir” görüşünü savundu. Üyelerini buna karşı etkin mücadeleye çağıran Ankara Barosu, “Geçtiğimiz iki yıl içerisinde sağlık sektöründe yaşanan gelişmelerden ibret alınız: Muayenehanelerin, polikliniklerin, müstakil hastanelerin kapanmak zorunda bırakıldığını, üniversite hastanelerinin dahi çökme noktasına getirildiğini; sağlık sektörünün yabancı sermayenin eline geçtiğini unutmayınız” dedi.

Cumhuriyet’e konuşan Ankara Barosu Genel Sekreteri Sema Aksoy da özellikle yabancı şirketlere Türkiye’de avukatlık hizmeti yapabilme önerisini eleştirerek, “Eğer yabancı şirketler Türkiye’ye girerse zaten zor koşullar altında çalışan meslektaşlarımızın iş bulma imkanları son derece daralacak. Yargı sisteminin en önemli ayağı olan savunma yabancıların eline geçecek. Aynı sağlık, tarım ve haycancılık sektöründe yaşanılanlar gibi” dedi. Önerilerle savunma alanının ciddi sıkıntı yaşayacağını dile getiren Aksoy, düzenlemelerin yasalaşması durumunda artık genç avukatların Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’da dava alma imkanı kalmayacağını belirtti. Aksoy, avukat yardımcılığı önerisinin de “işçi avukat, patron avukat sistemine” yol açacağını kaydederek, bunun avukatlık mesliğinin ruhuna aykırı olduğunu vurguladı. Aksoy, “Bu düzenlemeler yasalaşırsa savunma çok ciddi yaralar alacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon