TBMM Başkanı İsmet Yılmaz: Daha sabah namazı olmamış doktor yok

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, her alanda olduğu gibi sağlık alanında da eski Türkiye özlemi içinde bulunanlar olduğunu belirterek, "Bazıları niçin eski Türkiye'ye hayran olur veya onu ister akıl alır gibi değil. Sağlıkta da eski Türkiye isteyenler var. Olacak şey mi?" dedi.

Yayınlanma: 19.10.2015 - 12:40
Abone Ol google-news

Sivas'ta çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, bugün de kentte yapımı tamamlanarak hizmete giren 700 yataklı yeni Numune Hastanesi'nin resmi açılış programına katıldı. Hastanenin açılış programına TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın yanı sıra, Sivas Valisi Alim Barut, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Selim Dursun, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Belediye Başkanı Sami Aydın, il protokolü ve sağlık çalışanları katıldı. Saygı Duuşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende hastane hakkında teknik bilgiler aktarıldı. Ardından, Vali Barut, Milletvekilleri ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş birer konuşma yaptı. Son olarak kürsüye gelen TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, yeni yapılan hastanenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Ülkede hale eski Türkiye'yi özleyenler bulunduğu eleştirisini getiren Yılmaz, dün Zara ilçesinde bir köprü açılışı yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Zara Ekinli köyünde, yeni bir köprü açılışı yaptık. Eski köprü kalsın istedim. Eski köprü kalsın ki, yeni köprünün ne olduğunu görelim. Bölünmüş yolları bir hafta kapatın. Bakın trafik ne hale geliyor. Onu yapmak trafik kazası riski canına mal olur ki o risk alınmaz. Bazıları niçin eski Türkiye'ye hayran olur veya onu ister akıl alır gibi değil. Sağlıkta da eski Türkiye isteyenler var. Olacak şey mi?

Ben yıllar önce Samatya SSK Hastanesi'ne sabah 4'te gittim. Daha sabah namazı olmamış doktor yok. 4'te doktor olur mu? Niye gidiyorsunuz? Her doktorun belli bir hastaya bakma sayısı var. Bu sayı 25-30, 40'tır. Siz numarayı alırsanız, tedavi olursunuz. Kazara 4'te gittiniz o numara bitmişse sizden daha uyanıkları var, demek ki sizden daha erken gelenler var. O zaman ertesi gün daha erken gitmeniz gerekirdi. Reçete ile ilacı her yerden alamazdınız. Bazı ilaçlar verilirdi, bazıları yok ama eşdeğer ilaç verirdi. Bazıları da yok, daha sonra gel derdi. Bazıları gitmemek için ilaçları dışarıdan almak zorunda kalırdı, her halde bu özleniyor. Böyle bir sağlık sistemi özlenir mi? İnsanın hastası vefat edince eğer masraflarını ödemezseniz cenazesini size teslim etmezlerdi. Biz bu durumdan geldik. Bizzat kendim hastamı yatırmadan önce boş senedin altına imza attığımı bilirim. Eğer boş senede imza atmazsanız hastanızı içeri almazlardı. İşte Eski Türkiye bu. Dünü çok çabuk unutuyoruz. Bir hocamızın de dediği gibi, bir dün dersi verilmesi lazım. Sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, toplu konutta, çevrede dün nasıldı diye. Unutmamak lazım."

'DİĞER ÜLKELERE SAĞIK DERSİ VERECEK DURUMDAYIZ'

Her işin başının sağlık olduğunu belirten TBMM Başkanı Yılmaz, Kanuni Sultan Süleyman'ın, "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi' sözlerini hatırlattı. Yılmaz şöyle devam etti:

"Sağlığınız olmazsa, evladınızı, ailenizi hatta vatanınızı göremeyecek duruma geliyorsunuz. 'Allah dert verip dermen aratmasın' derler, yine 'derdi veren devasını da verir' derler. Hastalık geldiğinde doru yerde doğru zamanda tedavi yapılması gerekiyor. Bu anlamda geçen dönemde, sağlıkta değişim ve dönüşüm gerçekleştirildi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. O sağlıktaki değişim dönüşümün bir parçasıdır burası. Eski bakanlarımıza ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum, çünkü kuş alayıyla uçar. Bugün Türkiye'nin kendi sağlık sistemlerinden birine sahibiz. Obama bir sağlık reformu çıkardı, o Türkiye'den daha gerideydi. Eski Sağlık Bakanımız Recep Akdağ'ı çağırdılar. Harvard'da Türkiye'deki sağlık sistemiyle ilgili ders verdi. Diğer ülkelere sağlık dersi verecek durumdayız. Yurt dışından tedaviye, ameliyat olmaya gelenler var. 70 bine yakın dışarıdan gelen bir hasta var ve sağlık turizmi her geçen gün artıyor. Halkın devletin sağlık sisteminden yararlandığı, yoksulların primlerinin devlet tarafından karşılandığı, 18 yaş altındaki tüm bireylerin sağlık güvencesinde olduğu genel sağlık sistemine geçildi. Aile hekimliği başlatıldı, tüm Türkiye'de yaygınlaştırıldı.

Hastaneler tak çatı altında toplandı. Vatandaşların sağlık hizmetlerine kolay bir şekilde ulaşması sağlandı. SSK hastanelerindeki eczaneleri kapatarak, hastaların özel hastanelerden ilaç alabilmelerini sağladık. Eskiden SSK'lı SSK, Emekli Sandığı ancak kendi hastanesine gidebilirdi. Şimdi böyle bir ayrım kalmadı."

Sağlık'ta 2003'ten bu yana önemli mesafeler katedildiğini rakamlar ile dile getiren TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, 2003'de yüzde 39 olan sağlıkta memnuniyet oranının bugün yüzde 73'e yükseldiğini hatırlattı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek hastane binası hizmete açıldı. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve beraberindekiler, hastane içerisini bir süre gezerek,  tedavi görenleri ziyaret ederek, görevlilerden bilgiler aldı. Yılmaz, daha sonra Gürün ilçesine hareket etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler