TBMM'de bütçe maratonu başladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde görüşmeleri başladı. Toplantıda ara ara tartışmalar yaşanıyor.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 09:16
Abone Ol google-news

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, ''CHP ve AK Parti'nin o dönemde, seçim barajı ile ilgili utanç verici bir işbirliğine gittiğini söylemek istiyorum'' sözleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışmaya neden oldu.

2010 yılı bütçesinin tümü üzerinde konuşan CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Türkiye'nin, G-20 ülkeleri içinde en hızlı daralan 3. ülke olduğunu iddia etti.
Ergin, ''Makarna, pirinç, yağ dağıtımını niye artırdınız? Çünkü aç insan sayısı arttı. Siz insanlara günü geçmiş makarnalar dağıtarak, o insanları avutmaya çalışıyorsunuz. Halkı önce yoksullaştırdınız, sonra sadaka kültürüne alıştırdınız, halkın kimliğini zedelediniz. Halka bunu yaptınız ama adına İslami holding denilen holdinglere kayıtsız kaldınız'' diye konuştu.

AKP iktidarında, çalışma ve sosyal ilişkilerin emek aleyhine bozulduğunu savunan Ergin, ''2009 yılı bütçesi, Cumhuriyet tarihimizin en tutmayan bütçesi olmuştur'' dedi.
''2010 bütçesinde gazi maaşlarına 8 lira 10 kuruş, 65 yaş üstü maaşlarına ise 2 lira 3 kuruş zam yapma ali cenaplığını gösterdiniz'' diyen Ergin, ''Gazi maaşı alan 56 bin 139 kişi, 65 yaş üstü maaş alan ise 1 milyon 305 bin kişidir. Gelin, gazi ve yoksul maaşlarını yeniden düzenleyelim'' ifadelerini kullandı.

''Atatürk tekdir ve en büyük Türk'dür"

CHP'li Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Bakan Şimşek'in bütçeyi sunarken, ''Başta Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum'' dediğini kaydetti. Ergin, Atatürk'ün, Cumhuriyetin kuruluşunda emeği geçen kişi olmadığını, Cumhuriyeti bizzat kuran kişi olduğunu belirterek, ''Atatürk tekdir ve en büyük Türk'tür'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz ise Türkiye'nin son 7 yılda dış ekonomik ilişkilerde kan kaybettiğini öne sürdü.

Türkiye'nin bu 7 yılda 166,7 milyar dolar açık verdiğini iddia eden Korkmaz, cari açıkların varlık barışı ve dış borçla finanse edildiğini kaydetti. Esfender Korkmaz, dış borçların yeni yatırım yapmak için değil, açıkları kapatmak için alındığını ileri sürdü.

Korkmaz, ''Anlaşılıyor ki maliye 2010'da kümesteki kazları yolacak'' diyerek 2010 bütçesini eleştirdi ve 2010'da yeni zamların kaçınılmaz olacağını, bunun da gizli vergi anlamına geleceğini iddia etti.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise 2010 bütçesinin tümü üzerinde yaptığı konuşmada, bütçeye ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

12 Eylül'de çıkarılan yasalarla ülkenin yönetildiğini, ekonominin yürütülmeye çalışıldığını savunan Kaplan, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesinde de görüldüğü üzere, illegal darbe girişimlerinin hala sürdüğünü söyledi.

Kaplan'ın sözlerine tepki

CHP ve AK Parti'ye yönelik eleştirilerde bulunan DTP'li Kaplan, ''Her iki parti, tahtaravelli, Hacivat-Karagöz siyaseti ile ülkeyi yönetti'' dedi.

Kaplan'ın, ''CHP ve AK Parti'nin o dönemde, seçim barajı ile ilgili utanç verici bir işbirliğine gittiğini söylemek istiyorum'' sözleri, komisyon salonunda tartışmaya neden oldu.

CHP'lilerin sözlerini geri almasını istediği Kaplan, ''Kürtler bağımsız oylarla seçilmesin diye uğraşmadınız mı? Bağımsız adaylar oy pusulasında yer alsın diye birleşmediniz mi?'' diyerek, CHP'lilere tepki gösterdi.

CHP Muğla Milletvekili Ergin, ''Sen utanç verici dersen, bizim de diyecek çok şeyimiz olur. Görüşünü söyleyeceksin ama hakaret etmeyeceksin. Asıl sizin yaptığınız utanç verici'' dedi.
Ergin'in, ''AKP'liler sessiz kalıyor, onlar kabul edebilir ama biz kabul etmiyoruz'' sözlerine de AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Bunun üzerine Kaplan, ''Milletvekilini seçme özgür iradesi önüne konan bütün setler, bütün barikatlar utanç vericidir, anti demokratikdir'' dedi.

Tartışmanın ardından sözlerine devam eden Kaplan, askeri harcamaların Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından denetlenmediğini iddia ederek, bu durumu eleştirdi.
Kaplan, ''Ne kadar kobra ve skorsky helikopteri alındı, bunu neden bilmiyoruz? Bir komutan bir gün, 'Analar skorsky doğurmuyor ama Mehmetçik doğuruyor' demişti. Askeri harcamaları görmeden bu komisyon neyi denetleyecek? Neden askeri harcamaları bilemiyoruz?'' diye konuştu.

''Diyarbakır'ın yaşasığı sıkıntı..."

Nabucco projesi gibi projeleri, başta Ermenistan olmak üzere komşularla başlatılan iyi ilişkileri olumlu bulduklarını ifade eden Kaplan, ''Ancak halkı, Kürt halkını, muhalif olan solcuyu susturarak bir Hükümet başarıya ulaşamaz. Açılımın içinde ne var, anayasal çalışmanın içinde ne var? Bunlar önümüzdeki günlerde Türkiye'nin kaderini belirleyecek. 1 yıl sonra seçime gidiyoruz. Seçime giden bir ülkede bazı politikaların siyaset üstü, ulusal olması lazım. El el ele vermemiz gereken günlerden geçiyoruz. Biz bu durumda üzerimize düşeni yapacağız. Diyarbakırspor'un yaşadığı sıkıntının giderilmesi... Bu açılım sürecinde bütün farklılıkları bir araya getirip, özgür, eşit bir Türkiye'yi hedeflemeliyiz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler