TBMM'de yeni tasarı görüşmesi

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılmasına İlişkin Tasarının görüşülmesine geçildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tasarı ile ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

TBMM'de yeni tasarı görüşmesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.11.2008 - 13:02

Genel Kurul'da Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılmasına İlişkin Tasarının Geçici 2. maddesinin görüşülmesine geçildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut'un, ''Silah kaçakçıları ve uyuşturucu tacirlerinin paralarının Türkiye'ye nasıl sokulmayacağına'' ilişkin sorusu üzerine Unakıtan, dışarıdan gelen parayı ''şu veya bu para'' diye yaftalamanın mümkün olmadığını savundu.

Unakıtan, bu konuya ilişkin, elde delil olması durumunda bunu değerlendireceklerini ifade ederek, ''Veri olmadığı zaman boş yere kimseyi suçlamanız mümkün değil'' dedi.

Yurt dışından gelen paralarla ilgili hiçbir soruşturma ve incelemenin yapılmayacağının, kanunda da belirtildiğine dikkati çeken Unakıtan, paranın dışarıdan gelebilmesi için teşvik unsurunun bulunması gerektiğini bildirdi.

Unakıtan, korkutucu unsurlarla dışarıdan kimsenin para getirmeyeceğine işaret ederek, paranın kaynağı itibariyle ihbar gelmesi durumunda bunu inceleyeceklerini söyledi.
Unakıtan, ''Biz uyuşturucu parası istemiyoruz, terör parası istemiyoruz, silah kaçakçılığı parası istemiyoruz, biz rüşvet parası istemiyoruz, bankaların içini boşaltanların parasını istemiyoruz. Bununla ilgili parası olan varsa, Türkiye'ye getirmesin. Bu yönde bir şey varsa, üstüne gideriz'' diye konuştu.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, özel sektörün borçlarının da garanti kapsamına alınıp alınmadığına ilişkin sorusu üzerine Unakıtan, kanunla kimseye garanti verilmediğini söyledi. ''Zaten alacaklara değil mevduata garanti verilir'' diyen Unakıtan, özel sektörün kendi borcunu ödeyeceğini bildirdi.

Unakıtan, kanunla TMSF'nin elinde olan yetkiyi, 2 yıllığına hükümete aldıklarını dile getirerek, gerek görülmesi durumunda yetkinin kullanılacağını ifade etti.

Bunun üzerine Kamer Genç, AKP iktidara geldikten sonra BDDK'ya 55 gün boyunca 2 üye atamayarak İmar Bankası'ndan 8 katrilyon liranın boşaltılmasına neden olunduğunu belirtti.
Tasarının, zengin olan vergi kaçakçılığına af getirdiğini söyleyen Genç, ''Kanun, 2008'den önceki kazançlara vergi incelemesi yapılmamasını öngörüyor. Yani Kemal Bey'in yandaşlarının kazandıkları affa giriyor. Paranın üzerine rüşvetten veya kaçakçılıktan kazanıldığı yazmıyor ki ayırt edesiniz'' diye konuştu.

 



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler