TBMM'de yılın olayları / 4
AKP Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanlığı'na aday oldu.
AKP'li Şahin, 3. turda 338 oy alarak TBMM Başkanı seçildi. Teşekkür konuşması yapan Şahin, ''hukuk kuralları içinde hiçbir peşin hükme kapılmaksızın tam bir tarafsızlıkla hizmet etmeye çalışacağım'' dedi.
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının önemli olayları şöyle:
1 Temmuz:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasanın Geçici 15. maddesinin ''şık'' olmadığını ifade ederek, ''Anayasa'ya konulmamalıydı. Konuldu, korunmamalıydı. Şimdiye kadar çoktan kaldırmış olmamız lazımdı. Bu anayasayı değiştirme, orasını burasını düzeltme gayreti yerine, yepyeni bir anayasa yapmalıyız'' dedi.
2 Temmuz:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, devletin zirvesinde bir gerilimin olabileceğine kesinlikle inanmadığını belirterek, ''Çünkü devletin zirvesinde herkes sorumluluğunun idraki içerisindedir. Devleti yönetenlerin birbirine küs ve dargın olması düşünülemez'' dedi.
-Satılan silah ve malzemenin özelliği, miktarı ve kime satıldığının İçişleri Bakanlığı tarafından kurulacak merkezi bilgisayar sistemine kaydedilmesini öngören ve 'silahlı magandalara'' uygulanan cezaları önemli ölçüde artıran yasa tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
-AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Londra'da doğum yapan eşi dördüz çocuk dünyaya getirdi. Dördüz babası olunca sevinci de dörde katlanan Özbayrak, çocuklarına Yusuf Esat, Fatih Enes, Murat Kerem ve Yunus Selim isimlerini koydu.
3 Temmuz:
-TBMM'ye 20. Dönemde 252, 21. Dönemde 247, 22. Dönemde 298 dokunulmazlık dosyası gelirken, 23. Dönemde gelen dosya sayısı 409'a ulaştı. Dokunulmazlık dosyalarının 244'ü DTP, 104'ü AK Parti, 48'i CHP ve 12'si MHP'li milletvekillerine ait.
8 Temmuz:
-MHP'li üyeler ile AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubundan istifa etti.
9 Temmuz:
-AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Edibe Sözen, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubundan istifa etti.
10 Temmuz:
-TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylarla ilgili komisyonu toplantıya çağırdı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de CHP'li komisyon üyelerinin komisyonu toplantıya çağırmasını, ''CHP'li üyelerimizin içleri rahat olsun, konuyla ilgilenmeye devam ediyoruz. CHP'nin başvurusundan önce biz zaten harekete geçtik, araştırma yapmaya başladık'' şeklinde değerlendirdi.
-Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubundan istifa eden milletvekillerinin sayısı 107'ye ulaştı.
23. dönemde 233 kanun çıkarıldı
13 Temmuz:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, düzenlediği basın toplantısında 3. yasama yılını değerlendirdi. Toptan, yasama faaliyetlerine ilişkin verilerin, TBMM'nin çalışma temposunu en açık şekilde ortaya koyduğunu, 23. Dönemin başından beri Meclisin çıkarttığı kanun sayısının 233'e ulaştığını bildirdi. Toptan, ''Parça parça iyileştirmeler yapılmaktansa bütüncül bir yaklaşımla ruhu demokratik ve sivil olan bir Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ülkemiz ve milletimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir'' dedi.
-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşanan olaylar nedeniyle olağanüstü toplandı. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Uygur Özerk Bölgesindeki olaylarla ilgili gelişmeyi takip edeceklerini ve Ağustos ayında konuyu yeniden değerlendireceklerini bildirdi.
14 Temmuz:
-AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin, Anayasanın Geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla ilgili önerisine, askere sivil yargı yolunu açan yasayla ''daha ileri bir adımla'' cevap verdiklerini belirterek, ''CHP, samimi değil ve sınıfta kaldı'' dedi.
16 Temmuz:
-CHP, Meclisin 23. Dönemde çıkardığı 233 kanundan 33'ünün iptali veya yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
-MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin ve CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün, TRT'ye yönelik soru önergelerine yanıt veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT'de, 6 bin 397'si kadro karşılığı sözleşmeli ve 757'si de sözleşmeli personel olmak üzere, 7 bin 154 kişinin çalıştığını bildirdi.
29 Temmuz:
-TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın, milletvekillerine gönderilen yayınlara ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi. Buna göre, TBMM'de 23. Dönem 3. Yasama Yılında, bazı dergi, düğün davetiyesi, indirim kartı, hediye paketi ve kolyenin dağıtımına izin verilmedi. Aralarında çeşitli dernek ve sendikaların yayın organının bulunduğu 10 bin 896 adet dergi, bin 661 adet davetiye ve 842 adet bültenin dağıtımına onay çıkmadı.
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve beraberindeki heyeti kabul etti. Türk, bir gazetecinin, ''Hükümet, çözüm yolunu hazırlarken Öcalan'ı muhatap almalı mı?'' sorusunu, ''Tabii ki...'' diye yanıtladı.
TBMM Başkanlığı'na ilk aday Kamer Genç
30 Temmuz:
-TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları başladı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanlığına aday olan ilk isim oldu.
3 Ağustos:
-MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, TBMM Başkanlığına aday oldu.
4 Ağustos:
-TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanını seçmek üzere toplandı. TBMM Başkanı adayları, ilk tur oylamada gerekli olan üçte iki çoğunluğu (367) sağlayamadı. AK Parti'li Şahin 315, CHP'li Kesici 96, MHP'li Kutluata 70, DTP'li Kaplan 25 ve Kamer Genç 11 oy aldı.
-TBMM Başkanı adayları, ikinci tur oylamada da gerekli olan üçte iki çoğunluğa ulaşamadı. AK Parti'li Şahin 322, CHP'li Kesici 96, MHP'li Kutluata 71 ve DTP'li Kaplan 20 oy alırken, Kamer Genç 8 oyda kaldı.
DTP'li Kaplan, TBMM Başkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı.
Erdoğan, Türk ile görüştü
5 Ağustos:
-AKP Genel Başkanı ve AK Parti Grup Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüştü.
-TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanlığı seçiminin 3. ve 4. turlarını yapmak üzere toplandı.
AKP'li Şahin, seçimin 3. turunda 338 oy alarak TBMM Başkanı seçildi. Kesici 103 oy, Kutluata 66 oy, Genç ise 1 oy aldı. Teşekkür konuşması yapan Şahin, ''Meclis Başkanınız olarak, Anayasamız, içtüzüğümüz ve hukuk kuralları içinde hiçbir peşin hükme kapılmaksızın tam bir tarafsızlıkla Meclise hizmet etmeye çalışacağım'' dedi.
Mehmet Ali Şahin'i, Karabük'ten gelen babası Abdullah Şahin ve kardeşi ile hemşehrileri yalnız bırakmadı. Karabük'lü milletvekilleri kulislerde, gazoz ve lokum dağıttı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da milletvekillerine tatlı ikram etti.
9 Ağustos:
-TBMM Başkanı seçilen Şahin, görevi Köksal Toptan'dan devraldı. TBMM'de düzenlenen devir teslim töreninde Köksal Toptan, Şahin'in seçildiğine dair Meclis kararını imzalayarak Şahin'e verdi.
Meclis tatile girdi
11 Ağustos:
-Genel Kurulda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Meclise iade ettiği İşsizlik Sigortası Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun kabul edilmesinin ardından, Meclis, 1 Ekime kadar tatile girdi.
14 Ağustos:
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, demokratik açılımın sonucunda, Türkiye'nin bölünebileceği iddialarına, ''Bizim amacımız Türkiye'yi çözmek değil, sorunu çözmektir. Etnik milliyetçiliğin ne kadar tehlikeli olduğunu bilen insanlarız. Kürt kelimesinin Anayasa'ya geçirilmesini doğru bulmuyoruz'' yanıtını verdi.
27 Ağustos:
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ilk resmi ziyaretini KKTC'ye yaptı.
6 Eylül:
-Çocuklara yönelik cinsel suçlarla mücadele için eylem planı üzerinde AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan ile birlikte çalışan TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Alev Dedegil, ilginç bir öneride bulundu. Dedegil, ''Cinsel saldırı suçunu işleyen kişi, kimyasal kastrasyona tabi tutulabilir, mal varlığına el konulabilir, varsa diploması iptal edilebilir, mağdurla aynı şehirde yaşamaması sağlanabilir'' dedi.
''Yeni tebligat talebini değerlendireceğiz"
7 Eylül:
-TBMM Başkanı Şahin, şu anda Meclis Başkanlığının gündeminde, DTP'li milletvekillerinin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandıkları dava ile ilgili bir konunun olmadığını ifade ederek, ''Mahkeme, yeniden bir tebligat talebinde bulunursa değerlendiririz onu'' dedi.
-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Ramazan Bayramı'ndan sonra siyasi partilerden 'Demokratik Açılım' çalışmalarıyla ilgili randevu talep edeceği'' haberlerine ilişkin, ''Randevu talebi gelirse, o koşullarda gözden geçirilir ama şarta bağlıdır; Bir proje, düşünce yoksa, bu anlayış devam ediyorsa, böyle bir görüşmenin yapılması mümkün değildir'' görüşünü dile getirdi.
9 Eylül:
-MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''(Türk Milleti) tanımını Anayasadan çıkaracak mısınız? Kürtçe anadilde eğitim hakkını tanıyacak mısınız? Kürtçe'yi ikinci resmi dil olarak kabul edecek misiniz? Abdullah Öcalan'ı serbest bırakacak mısınız?'' sorularına yanıt vermesini istedi.
16 Eylül:
-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, ''Q, X, W'' harflerinin alfabeye eklenmesinin, mevcut devrim yasaları ve Anayasa uyarınca mümkün olmadığını söyledi.
29 Eylül:
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP'li Selahattin Demirtaş ile Emine Ayna'nın zorla mahkemeye getirilmesi kararının, ''tamamen hukuksuz olduğunu'' ileri sürdü.
TBMM'de yılın olayları giriş sayfası
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt