TBMM'de yine çok sert Kürdistan tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda Bütçe raporundan “Kürdistan” ibaresinin çıkartılması gerginliğe neden oldu.

Yayınlanma: 10.12.2013 - 15:02
Abone Ol google-news

Kürdistan ifadesinin çıkarılmasına tepki gösteren BDP'li Sırrı Sakık, mevcut anayasadan kardeşlik çıkmayacağını iddia ederek, "Dünün asimilasyoncu politikaları çıkar. Türkiye bunu denedi, bir daha denemeyim, bunun karşılığı kan" dedi.

2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda ele alınmasına başlandı.

Kaplan, “BDP 6 milletvekilinin de aynı şekilde göreve başlamasını bekliyoruz. Burada hiç kimsenin oldu-bittiye getirmeye, defakto bir durum yaratarak kendi bildiğini okuma hakkı hukuku yoktur” dedi.

Kaplan, tartışmalara neden olan “Kürdistan” ifadesinin bütçe tasarısı raporundan çıkartılmasına değindi.

ANAYASAYA AYKIRI İŞLEM OLAMAZ

AKPli Nurettin Canikli, Kürdistan ifadesini çıkararak Anayasa'nın gereğini yaptıklaırnı vurgulayarak "Anayasa'ya aykırı bir işlem tesisi olamaz, olmamalı. Anayasanın 3. maddesi çok açık bir şekilde Türkiye devletinin bölünmez bir bütün olduğu ifadesi açıkça yansıtılmıştır. Bu açık hükümlere rağmen Anayasa'nın tümüne uygun olması gerekir. Uygun olmadığı takdirde bu Meclis bunu düzeltir. Dün yapılan işlem budur ve doğrudur. Dün alınan kararda TBMM Genel Kurulu 1. ciltten çıkartılması, 1 .cildin bastırılıp tekrar dağıtılması karar altına alınmıştır. Bu karar TBMM'nin kararıdır" dedi.

BUNUN KARŞILIĞI KAN

BDP Milletvekili Sırrı Sakık ise mevcut Anayasa'ya saygı duymadıklarını belirleterek "Fırtına Kürt ve Kürdistan üzerine koptu. Bir kaç gün önce Diyarbakır'a gideceksin Kürdistan diyeceksin, grup konuşmasında demokratikleşm paketinden daha önemli bir açıklamada bulunacak, Kürt ve Kürdistan sözlerini grup konuşmasında seslendireceksin, ama şimdi sonuç bu. Doğru olanı yaptı ama bu sözlere alışmak için biraz daha zaman ihtiyacınız var sanırım. Sizden istediğimiz eşit yurttaşlık temelinde bir anayasadır. Bu yüzden bu anayasaya saygı duymuyoruz. Bundan hukuk, demokrasi ve kardeşlik çıkmaz. Dünün asimilasyoncu politikaları çıkar. Türkiye bunu denedi, bir daha denemeyim, bunun karşılığı kan" dedi.

AKP'Lİ ÜNAL'DAN TEPKİ

Sırrı Sakık'ın ardından söz alan AKPli Mahir Ünal "Biz burada Anayasa'ya bağlılık yemini etmiş, bu Meclis'i saorunların çözüm yeri olarak kabul etmiş milletvekilleri olarak Anayasa'yı değiştirme iradesi ortaya koyarız. Ama Anayasa'yı kabul etmiyorum diyerek, yasaya, iç tüzüğe aykırı işlemler yapamazsınız. Siz bunu seçim malzemesi olarak kullanmak istiyorsanız bu sizin sorununuz. Biz bu ülkede kimliklerin sorun olmadığını, Kürtle, Kürtlükle, Kürt diliyle bir sorunumuz olmadığını defalarca ifade ettik, siz bunu istismar etmeyi seçtiniz. Biz bugün burada samimiyetle sizin muhalefet şerhinde kullandığınız unsurların Anayasa'ya aykırı olduğunu ve çıkarılması gerektiğini söylüyoruz. Genel Kurul dün üzerine düşeni yerine getirmiştir. Bunu üzerinden bütçe görüşmelerinde bir şaibe oluştuırmaya kimse kalkmasın" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler