TEB: Yeni eşdeğer uygulamasından dönülmeli
Türk Eczacıları Birliği (TEB), Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 12 Ekim'de yayımladığı bir genelgeyle, eşdeğer ilaç uygulamasının tanımının değiştirilerek bilimsel olarak birbirinin eşdeğeri olmayan ilaçların eşdeğermiş gibi düzenlendiğini ifade etti ve "Yeni eşdeğer uygulamasından derhal dönülmelidir" dedi.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, genelgeye ilişkin olarak şu görüşlere yer verdi:
"Yeni ve son derece tehlikeli bir uygulamaya geçilmiştir. Aslında birbirinin eşdeğeri olmayan, aynı kimyasal alt grupta bulunan, farklı etken maddeleri içeren ürünler bundan sonra eşdeğer ilaç olarak kabul edilecektir.
Bu durumda herşeyden habersiz, doktorunun verdiği uygun tedavi için ilacını eczaneden alan bir yurttaşımız, bilimsel çevrelerce onaylanmış eşdeğer ilacı almak için ya cebinden fark ödemek zorunda kalacak yada alım gücü olmayan hastalarımız eşdeğer olmayan ucuz ilacı kullanmak durumunda kalacaktır."
"Eşdeğer ilaç ucuz ilaç değildir"
Bilimsel olarak eşdeğer kabul edilmeyen ilaçların, reçetede yazılan ilacın yerine kullanılmasının tedavinin seyrini son derece olumsuz yönde etkileyeceği bildirildi.
Kademeli tedavi gerektiren yüksek tansiyon gibi bir hastalıkta tüm ilaçların aynı sepette toplanmasının ve hastaya en ucuzunun verilmesinin, hastanın tedaviye yanıt vermesini güçleştireceğine dikkat çekildi.
"Kardiyolog, Nefrolog, Endoktinog kaç ilçede var?"
Aynı zamanda bu Tebliğ ile, hastanın ilaca ulaşmasının da zorlaştırıldığı belirtildi. Tansiyon ilaçlarının bundan sonra sadece Kardiyoloji, Nefroloji ve Endokrinoloji uzmanlarının yazacağının belirtildiği açıklandı ve "Oysa çoğu ilçede, köyde değil kardiyalog, pratisyen hekim bile bulmak mümkün olmuyor. Hastalarımızı il merkezlerine taşıyacak, hastane kapılarına yığacak bu uygulama, tasarruf değil, olsa olsa yıkım olabilir" denildi.
TEB, eşdeğer ilaç uygulamasını bilimsel kriterlere uygun olduğu sürece desteklediklerini dile getirerek, şu görüşleri ifade etti:
"Ancak eczacılar sadece aynı etken maddeyi içeren ve aynı farmakolojik özelliklere sahip ilaçlar arasında eşdeğerini verebilme yetki ve bilgisine sahiptir. Hastayı tedavi eden doktordur.
Bu bakımdan, doktorun tercihini, hastanın kişisel özelliklerini ve öyküsünü hiçe sayan bu uygulama, ne bilimsel, ne etik, ne de toplumsal olarak savunulabilir. O ilacın o tedaviye yanıt verip verilmeyeceğine bakılmaksızın, sadece tasarruf tedbirleri gözetilerek hazırlanmış bu yeni sistemden derhal geri dönülmesini istiyoruz."
TEB ayrıca 20 Ekim'de Danıştay'a kararın iptali için başvuracaklarını bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi