"Tek yurttaşlık, tek egemenlik, tek uluslararası kimlik"

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile bir araya gelen Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs'ta, Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde tek yurttaşlık, tek egemenlik ve tek uluslararası kimliğe sahip bir federasyon arzu ettiğini söyledi. Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın ise bu görüşe karşı olduğunu ve iki devletin yeni bir ortaklık kurmaları yönünde bir çözümü desteklediğini'' kaydetti.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 14:09
Abone Ol google-news

Atina'ya 3 günlük resmi ziyaret yapan Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile bir araya geldi.

Hristofyas, Kıbrıs'ta, Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde tek yurttaşlık, tek egemenlik ve tek uluslararası kimliğe sahip bir federasyona yolu açacak bir çözüm arzu ettiğini söyledi.

Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Hristofyas, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nin federasyona dönüşmesinden yana olduğunu belirterek, ''KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın ise bu görüşe karşı olduğunu ve iki devletin yeni bir ortaklık kurmaları yönünde bir çözümü desteklediğini'' kaydetti.

"Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Başkanı'nın halk tarafından seçildiğini, Kıbrıs'ın BM ve AB üyesi olmasının yanı sıra başka uluslararası teşkilatların da üyesi olduğunu" kaydeden Hristofyas, "Kıbrıs'ın (Rum) egemenlik haklarını koruduğunu ve hiçbir şart altında bunlardan ödün vermeyeceğini" belirtti.

Papulyas ise Kıbrıs'ta BM kararları çerçevesinde iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüm arzu ettiğini vurguladığı konuşmasında, Türkiye'nin şu ana kadar sergilediği tavrın iyimserliğe izin vermediğini savundu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin stratejisini değiştirmesi ve hukukun temel ilkelerini benimsemesi gerektiğini iddia etti.

''Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nin, uluslararası hukuk temelinde deniz zenginliğinden faydalanılması yönündeki egemenlik haklarının sorgulanması kabul edilemez'' şeklinde konuşan Papulyas, ''Kıbrıs (Rum), güçlü bir ekonomiye sahip bir AB üyesi ancak Ada halkının tümü ne yazık ki bu üyelik avantajlarından faydalanamıyor'' dedi.

Hristofyas, Atina'daki temasları çerçevesinde yarın Başbakan Kostas Karamanlis ile bir araya gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler