TEKEL işçileri serbest bırakıldı
AKP Genel Merkezi önünde izinsiz eylem yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 41 TEKEL işçisi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Ankara'da bir grup TEKEL işçisi önce AKP İl binası önünde eylem yapmak istedi. Ancak burada polisin eyleme izin vermemesi üzerine işçiler bu seferde AKP Genel Merkezi önüne geçtiler. Burada kendilerini zincirleyen işçilerden yaklaşık 41 kişiyi polis gözaltına alarak, Karşıyaka Polis Karakolu'na götürdü.
Adliyede TÜRK-İŞ'in avukatları nezaretinde ifadeleri alınan 41 TEKEL işçisi tekrar imzaları alınmak üzere Karşıyaka Karakolu'na götürüldü. Burada imzalarını atan işçiler TÜRK-İŞ Genel Merkezi önüne doğru harekete geçti.
TÜRK-İŞ eylemi yapıldı
TÜRK-İŞ üyesi çalışanlar işbaşı yaptı. TEKEL İşçilerinin 31 Ocak'ta kapatılacak işyerlerinden diğer kamu kuruluşlarına geçmek için başlattıkları eylem çerçevesinde TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu 8-15-22 Ocak tarihlerinde işe geç başlama eylemi yapma kararı almıştı.
TÜRK-İŞ'e bağlı sendikalar büyük ölçüde karara uyduğu öğrenildi. Ancak Orman-İş Sendikası yetki problemi nedeniyle üyesi bulunmamasından dolayı sadece destek verdi. Petrol-İş'te 82 işyerinde örgütlü olmasına rağmen 62 işyerinde bu karara uydu.
Türk-İş'in ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemine katılan sendika üyeleri, destek amacıyla TEKEL işçilerini ziyaret etti.
"Türkiye işçi hak ihlalleriyle yandı"
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, İzmir Bornova Ağaçlı Yol Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nde yapılan 2 saat geç işe başlama eyleminde bir basın açıklaması yaptı. Kumlu, hak ihlalleriyle yanan Türkiye'de, İstanbul'da itfaiye işçilerinin, Ankara'da TEKEL işçilerinin bu yangını söndürmek için mücadele verdiğini iddia etti. Kumlu, aldıkları sürekli eylem kararı gereği bugün yaptıkları 2 saat geç işe başlama eylemini 15 ve 22 Ocak'ta da tekrarlayacaklarını ifade etti. Emek ve meslek örgütlerini de davet ederek, bölgesel mitingler yapacaklarını anımsatan Kumlu, ekonomik güvenlik ve sosyal adalet istediklerini belirtti.
TEKEL işçileri ve itfaiye işçileri başta olmak üzere çalışanların verdiği mücadeleye duyarsız kalındığını savunan Kumlu, "Karda kışta sokakta verilen mücadelenin nedenleri üzerinde durmak yerine 'ideolojiktir' denilerek işin kolayına kaçılıyor" dedi.
TÜRK-İŞ torluluğunun ekmek mücadelesi için, daha fazla hak ve özgürlük için ayağa kalktığına işaret eden Kumlu, şunları söyledi:
"Hükümete düşen görev, inadından vazgeçip, taleplerimizi hemen dikkate alarak gereğini yapmaktır. Hükümetin olgun eylemlerimizden gerekli mesajı çıkararak, uzlaşma zeminini hazırlamasını umuyoruz."
BESK'ten destek
KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BESK) üyeleri, Türk-İş'in ''çalışmama hakkını kullanma eylemi''ne destek vererek, Danıştay Başkanlığı önünde açıklama yaptı.
Sendika üyeleri, mesai bırakarak, Danıştay Başkanlığı önünde toplandı. Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerini sürdüren bazı TEKEL işçileri de Danıştay Başkanlığı önüne geldi. Gruptakiler, ''işçi memur elele genel greve'' ve ''TEKEL işçisi direnişin simgesi'' sloganları attı.
Grup adına yapılan açıklamada, yargının 4C statüsünde çalıştırmayı ''angarya'' olarak nitelendiren kararlar verdiği savunuldu. 4C statüsünün yargı tarafından aklanmadığı öne sürülen açıklamada, bu kararları uygulamayan idareler ve yöneticiler hakkında suç duyurularında bulunulduğu bildirildi.
TEKEL işçilerinin 25 gündür süren eyleminin başarıyla sonuçlanmasının tüm çalışanların yararına olduğu dile getirilen açıklamada, TEKEL işçilerinin talepleri karşılanıncaya kadar desteğin süreceği kaydedildi.
"Hükümeti uyarıyoruz"
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ''TEKEL işçisi oturmak değil çalışmak ve mevcut haklarını korumak istiyor'' dedi.
TEKEL'in tüm direnişlere rağmen Hükümet tarafından özelleştirildiğini belirten Muslu, şöyle konuştu:
''TEKEL'in tütün alımı engellendi. Fabrikaları depo haline getirildi, çalışanlara iş verilmedi ve kapatma kararı alındı. 12 bine yakın işçi için tek çözüm, kölelik düzeni 4C oldu. Hükümet bundan önce kapatılan iş yerlerinde çalışanları tüm özlük haklarıyla başka birimlere nakletmesine rağmen TEKEL işçisine 4C kapısını gösterdi. İşçiler buna razı değildir. TEKEL işçisi oturmak değil, çalışmak ve mevcut haklarını korumak istiyor. Özlük hakları verilinceye kadar da Ankara'yı terk etmeme kararı almışlardır. Türk-İş önderliğinde bir kez daha Hükümeti uyarıyoruz. İşçileri, emekçileri yok saymak hiçbir iktidara yaramamıştır.''
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama