Tembellik, beyne yarıyor
Dinlenmek, tembellik yapmak veya hayal kurmak gibi üretken olunmadığı zamanlarda beyin daha önce alınan bilgileri işliyor.
Sağlıklı bir dinlenme bu yüzden öğrenenlerin uzun vadede kalıcı olmasında etkili olabilir. New York Üniversitesi sinirbilimcileri Lila Davachi ve Arielle Tambini’nin Neuron dergisindeki yazılarına göre dinlence sırasında beyin daha yoğun çalışmakta.
Deneyler sırasında resimlere baktıktan sonra ara veren ve kısa bir süre için hiçbir şeyle meşgul olmayan katılımcılar gösterilen bilgileri daha iyi hatırlamışlar. Anlaşıldığı üzere bir dersten sonra kahve molası vermek, öğrenilenlerin kalıcı olmasını sağlıyor diyor Davachi. Halihazırdaki bilgilere göre uyku sırasında izlenimler ve anılar kalıcı hale gelmekte.
Ayrıca araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre dinlenme sırasında belli başlı bölgelerin daha etkin olduğu bilinmekte. Davachi ve Tambini, tembellik yaparken veya dinlenirken de anıların daha iyi işlenip işlenmediğini görmek için hipokampus bölgesini ve beyin kabuğunun bazı bölgelerini manyetik rezonans tomografisiyle incelemişler. Bu inceleme sonucunda daha önce bir görev için uyarılan söz konusu bölgelerin dinlenme sırasında çok yoğun bir biçimde çalıştığı görülmüş.
Hipokampus ve beyin kabuğu arasındaki bu aşırı etkinlik, bilim insanlarına göre daha önce görülen bilgilerin dinlenme sırasında işlendiğini gösteren bir kanıt. Biz dinlenirken, beynimiz bizim için çalışıyor. İstirahat bellek ve bilişsel işlevler için önemli diyor araştırmacılar.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama