'Tepemizdemizdeki ses kaydı savunma hakkının kısıtlanmasıdır'
Balyoz davasında sanık avukatları duruşma salonunda tavandan sarkan mikrofonlara tepki gösterdi.
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral İbrahim Fırtına, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 195 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı “Balyoz Harekat Planı” davasına devam edildi. Davanın dünkü duruşmasında, tavandan salona sarkıtılan mikrofonlar uzun tartışmalara neden olurken avukatlar “Savunma hakkının kısıtlandığını, adil yargılanma hakkının engellendiğini” belirterek mikrofonların kaldırılmasını istediler. Ancak Mahkeme Başkanı Ömer Diken, mahkeme heyetine karşı hakaretlerde bulunulduğunu, duruşma düzeninin bozulduğunu belirterek önlem amacıyla ses kayıt kalitesinin yükseltildiğini belirterek, mikrofonların kaldırılmayacağını söyledi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi bitişiğindeki duruşma salonunda görlen davanın 30. duruşması yapıldı. Duruşmaya 162 tutuklu sanıktan aralarında İstanbul 1.Bölge’den MHP milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan’ın da 149 sanık katıldı.
Duruşmada yoklama yapıldıktan sonra söz alan Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, sabah duruşma salonuna girdiklerinde tavandan salona doğru sarkan mikrofonlarla karşılaştıkların belirterek “Avukatların kendi aralarındaki ya da sanıkların kendi aralarındaki ya da avukatla sanık arasındaki konuşmaların ses kaydının alınması hukuki açıdan felaket olur. Bu mikrofonlar ne zaman açık ne zaman kapalı bilemiyorum. Savunma hakkına el atılmıştır. Bu mikrofonların ivedi olarak kaldırılmasını ve duruşmaya o zaman devam edilmesini talep ediyorum” diye konuştu.
Sanık avukatlarından Metin Çetinbaş ise “Her şeyi bilmek, duymak zorunda değilsiniz. Bu savunma hakkının kısıtlanmasıdır. Bu avukatlara yapılan büyük bir baskıdır, kabul edilemez” dedi.
Başkan Ömer Diken, duruşma sırasında sanıkların, yakınlarının ve avukatların mahkeme düzenini bozucu davranışlarda bulunduklarını, salonun büyük olması nedeniyle bu davranışların tespit edilemediğine dikkat çekerek “Sadece güvenlik önlemi amaçlı olarak mikrofonlar takılmıştı. Mahkeme heyeti salondayken mikrofonlar açılacak, duruşma dışında açılmayacak” diye konuştu.
Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın avukatı
Hasan Fehmi Demir ise “Tepemizdeki mikrofonlar ifade özgürlüğümüzün kısıtlandığı kuşkusunu yaratıyor” dedi. Avukat Demir, duruşma salonunda güvenlik önleminin alınmasının doğru olduğunu “Kendimizi cenderede hissedeceğimiz mikrofonlar yerine görevli jandarma sayısını arttırabilirsiniz” dedi. Sanık avukatlarından Eyüp Sabri Gürsoy ise mahkeme heyetinin dilekçelerini okunadığını savunanak “Duruşmaarın ses ve görüntü kayıtlarını istemiştim. Bu konuda bir karar vermediniz” diye konuştu. Başkan Ömer Diken ise “Mahkeme, ses ve görüntü kayıtlarının verilmeyeceğine ilişkin daha önce karar verdi. Ancak duruşma düzenini bozucu davranışlar yerine kararı dinleseydiniz karardan haberiniz olurdu” dedi
.
Daha sonra heyetin kararını açıklayan Başkan Ömer Diken “Duruşma salonundaki mikrofonlar mevcut sistemi kuvvetlendirmek amacıyla ilave önlemlerdir. Savunmayı kısıtlamak amaçlı değildir. Bu sistem 3 yıldır zaten çalışıyordu” diyerek mikrofonların kaldırılmayacağını ifade etti. Bu karar üzerine bazı sanık avukatları salondan ayrıldı.
Daha sonra emekli albay Mümtaz Can’ın savunmasına geçildi. Mümtaz Can, darbe planı yapıldığı iddia edilen 5-7 Mart 2003 tarihli İstanbul 1. Ordu Plan Semineri’ne kendisine verilen görev ve emir gereği katıldığını, ancak bir sunum yapmadığını söyledi.
Zirve belgesi Balyoz’da
Duruşmada üye hakim Ali Efendi Peksak tarafından mahkemenin müzekkerelerine gönderilen cevap yazıları okundu.
Mahkemenin hakkında yakalama emri bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Ergin Saygun’un sağlık durumunun araştırılmasına ilişkin müzekkeresine İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden gönderilen yazıda “Ergin Saygun’un tedavi gördüğü hastanede ilgililer görüşüldüğü, hastalığının taşıdığı yüksek risk nedeniyle hastanede tedavisinin devamının uygun olduğunun öğrenildiği” belirtildi.
İstanbul Cumhuriye Başsavcılığı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda ise Malatya Zirve Yayınevi Katiamına ilikin yürütülen soruştma sırasında şüpheli Salim Gökçe’de bulunan bir hard disk içerisindeki belgede “Tolon karşı devrimi engeleyecekti, Çetin Doğan ve Fevzi Türkeli engelledi” ifadelerinin bulunduğu kaydedilerek “Belgenin görülmekte olan dava ile ilgili olabileceği değerlendirilerek mahkemenize gönderilmiştir”
denildi.
İzlenimler
Tutuklu sanık emekli korgeneral Engin Alan’ın İstanbul 1. Bölge’den MHP milletvekili olmaya hak kazanmasına karşın İstanbul 2. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı olan emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın seçilememesi nedeniyle Balyoz sanıkları ve yakınları arasında Alan’ın seçilmesinden dolayı bir sevinç havası yaşanmadı. Bazı izleyicilerin duruşma aralarında tebriklerini seslendikleri Engin Alan suskun kalmayı tercih etti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'