TESK maaşlarda düzenleme istedi

TESK Başkanı Palandöken, bütçe açıklarının vergi artışıyla kapatılmasının yanlış olduğunu belirterek, piyasanın canlanmasının gerektiğini vurgulayarak "İşçi ve memur maaşlarına yeniden düzenlenme yapılmalı" dedi.

TESK maaşlarda düzenleme istedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.03.2010 - 10:44

Türkiye Esnaf Ve Sanatkar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bütçe açıklarının vergi ile kapatılmasının yanlış olduğunu belirtti. Piyasanın canlandırılması gerektiğini belirten Palandöken, işçi ve memur maaşlarında yeni düzenleme yapılmasını istedi.

TESK Başkanı Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok üstünde gerçekleştiğini kaydederek, bu durumun gelecekle ilgili kaygıları arttırdığını bidirdi. Palandöken, "Kriz nedeniyle yaşanan talep daralmasının fiyatlar üzerindeki baskıyı azalttığına dikkat çekerek, hatta bu nedenle maliyetlerdeki artışların bile fiyatlara yansıtılamadığını vurguladı. 2009 yılı sonunda tekel maddelerinin üzerindeki vergilerin yükseltilmesi nedeniyle fiyatlarının yüzde 40'a yakın artmış olmasının yanısıra, mevsimsel şartların meyve, sebze üretiminde azalışa neden olması ile et ve enerji fiyatlarındaki artışların enflasyonu arttırdığına dikkat çeken Palandöken, enflasyon oranının beklentilerin iki katını aşarak yüzde 1.45 aylık artış göstermesi yurttaşın cebini yaktığını dile getirdi.
 

Artan fiyatlar dar gelirli vatandaşı daha çok vuruyor

Yetkililerin çekirdek enflasyon rakamlarını gerekçe göstererek "korkulacak bir şey yok" açıklaması yapmasına rağmen yurttaşın beklentisinin fiyatların artacağı yönünde olduğunu ifade eden Palandöken, "Yetkililerimizin korkulacak bir şey yok demesine rağmen vergide, enerjide, ithal ara mallardaki fiyat artışları, bundan sonraki fiyatlandırmalara yansıyacaktır. Artan fiyatlar dar gelirli vatandaşı daha fazla etkilemektedir.Vatandaş, enflasyon hesaplarındaki sadeleştirmeleri değil, çarşıda pazarda cebinden çıkan paraya göre fiyat artışlarını değerlendiriyor. Bu ay cebinden yüzde 20 daha fazla para çıkınca başka bir şeye inanmıyor" dedi.
 

"Maaşlarda yeniden düzenleme yapılmalı"

Palandöken bütçe açıklarının kapatılması ile ilgili olarak da şu görüşleri
savundu:

"Zamları kimse savunamaz. İnsanlar sokaklarda iş ararken bu zamlar sosyal patlamayı artırır. Vergi artışları ile bütçe düzelebilir ama ekonomi bozulur . Bütçe açıklarını vergi artışlarıyla kapatılması yanlıştır. Bu konuyu birçok kez dile getirdim. Tekrar ediyorum bu büyük sıkıntı yaratır. Yapmayın bu zamları demiştik. İşçi, memur ve emekliye yılbaşında yapılan maaş artışları iki ay içinde fazlasıyla geri alındı. Dar gelirli kesimin rahat yaşayacağı uygun ücret artışları verilmelidir. İşçi memur maaşlarında yeniden düzenleme yapılmalıdır. Bu iç talebi de canlandırır. İç talebin canlandırılarak piyasada işlerin açılması daha önemlidir."
 

Esnafı ve KOBİ'leri teşvik edecek politikalar uygulanmalı

Devletin vatandaşından alacağının tahsili ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Palandöken, devletin yurttaşlardan alacağını, uygun koşullarla tahsil etmesinin karşılıklı olarak rahatlama yaratacağını, bu durumun piyasaları da olumlu etkileyeceğini vurguladı. Palandöken, "Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm küçük işletmeleri teşvik edici politikaların uygulamaya konulmasına ihtiyaç vardır. Şirket bazında yapılacak vergi yapılandırmaları geneli etkilemez. Yüksek gecikme faizleriyle birlikte 110 milyar liraya ulaşan Vergi, Bağ-Kur ve Sigorta Prim borçları düşük faiz ile 36 vadeli yapılandırılırsa, insanlar borçlarını öder, devletin kasasına para girer, piyasanın canlanması sağlanır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler