"Tezkere meclis gündemine gelmelidir"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, terörün devam ettiğini belirterek, sınır ötesi operasyon izni veren tezkerenin TBMM gündemine gelmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 18.09.2009 - 12:32
Abone Ol google-news

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam medya yöneticilerine verdiği yemekte CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a mektup göndereceğini söylediğini anımsatarak, ''Sayın Başbakan, Genel Başkanımıza bir mektup yazarsa bu sayın Başbakan'ın kendi tasarrufudur. Belki 'mektupla siyaset' diye yeni bir koşul gelişmiş olur. Ama mektubu yazıp yazmamak kendi takdirleridir. Bir mektup gelirse muhatabı sayın Genel Başkanımız olacağı için sayın Genel Başkanımız bunu takdir edecektir'' dedi.

Erdoğan'ın, dün akşam, ''açılım'' konusunda kısa, orta ve uzun vadeli süreçten söz ettiğini, uzun vade için anayasa değişikliğinden bahsettiğini belirten Okay, ''kimlik'' ve ''başka etnik dillerin seçmeli dil olabilirliğinin'' Erdoğan'ın kafasından çıkmadığını söyledi.

Okay, ''Görünen o ki CHP'nin açılıma ilişkin teşhisleri doğru. Bu kafa karışıklığı içerisinde CHP, bu sürecin parçası olamaz. CHP, AKP'nin içine düştüğü zor durumda cankurtaran simidi de olamaz'' diye konuştu.

Erdoğan'ın terörü bir olgu olarak kabul ettiğini ve terörün bitmeyeceğini söylediğini de belirten Okay, ''Terörün bitmeyeceğini kabul etmek teröre teslim olmaktır. 'Akan kan dursun, anaların gözyaşı dinsin' diyeceksiniz ama terör devam edecekse o kan nasıl duracak? Senin terörün süreceğine ilişkin kabulün varsa, anaların gözyaşı nasıl dinecek?'' sorunu yöneltti.



"Af söylemi çok yanlış"

Okay, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ın ''affı çağrıştıran'' açıklamalar yaptığını kaydederek, terör ile affın bir arada düşünülemeyeceğini, affın bir terörle mücadele yöntemi olmadığını, af söyleminin terörü teşvik edeceğini savundu.

Okay, ''Terör sona erer, bir güven ortamı oluşur, terörist teslim olur, o güven ortamında bir toplumsal proje olarak, bir kaynaşma projesi olarak af düşünülebilir. Ama bugün af veya affı çağrıştıran bir zihniyet terörü teşvik eder. Şehit cenazelerinin geldiği bir ortamda af söylemi çok büyük bir yanlıştır. Af, diş macunu gibidir, tüpten çıktığında geri çekilemez. Siyasal sorumluluk taşıyanların böylesi düşünceleri ulu orta ifade etmeleri çok yanlıştır'' diye konuştu.


"Tezkere meclise gelmelidir"

Okay, sınır ötesi operasyon izni veren tezkerenin, terörle mücadele kararlılığının bir parçası olduğunu da vurgulayarak, süresinin uzatılmamasının düşünülemeyeceğini söyledi.

Okay, ''Terör devam etmektedir. Terörün yuvası Kuzey Irak'tadır. Türkiye, terörle mücadele kararlılığını sürdürmektedir, sürdürmelidir. Onun için de tezkere Meclis gündemine gelmelidir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon