TGC 66 yaşında

Yedi Gün Dergisi ve Basımevi sahibi Sedat Simavi'nin öncülüğünde batı standartlarına uygun ve bağımsız bir meslek birliği talep eden gazeteciler tarafından 10 Haziran 1946'da kurulan ve günümüzde 3 bin 500'ün üzerinde üyesiyle ''en yaygın gazetecilik örgütü'' olarak kabul edilen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 66. yılını yarın törenle kutlayacak.

TGC 66 yaşında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.06.2012 - 08:36

TGC Başkanı Orhan Erinç, 3 bin 500'ün üzerinde üyesiyle en yaygın gazetecilik örgütü olarak kabul edilen TGC'nin 66. yılına ulaşmasının Türk basın tarihi açısından önemli olduğunu belirtti.

Cemiyetin gazetecilerin çalışma koşulları ve sosyal durumlarının iyileştirmesi, eğitimli kişilerin mesleğe kazandırılması, bugün ifade özgürlüğü olarak isimlendirilen ''matbuat hürriyetinin'' geliştirilmesi hedefiyle kurulduğunu anlatan Erinç, zaman içinde koşulların değişmesine karşın cemiyetin bu yöndeki gayretlerini sürdürdüğünü ifade etti.
Erinç, cemiyetin, Türkiye'deki en özgün meslek kuruluşlarından biri olduğuna dikkati çekerek, bu özgünlüğünün farklı düşüncelerden insanların aynı cemiyet yapısında bir arada yer almalarından kaynaklandığını söyledi.

Orhan Erinç, ''Gazetecilik yapmak için cemiyete üye olmak gibi bir zorunluluk yok. Buna karşın TGC'nin 3 bin 500 üyesi var ve bu üyeler Türkiye'de var olan tüm fikir akımlarına mensup insanlardan oluşuyor. Cemiyet, üye alırken profesyonel gazeteci olmasına bakıyor, onun dışında kim nasıl düşünüyor, ne yazıyor gibi bir ayrım yapmıyor'' şeklinde konuştu.

''Dayanışma azaldı''

Gazetecilerin mesleki dayanışmasının geçmişe oranla azaldığını gözlemlediğini dile getiren Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gazetecilikte mesleki dayanışma güçlendirilmeli. Gazetecilerin, çalışma saatleri dışında, eskiden olduğu gibi bir araya gelerek sohbet etmemelerini, mesleki başarılarını ya da mesleğin daha iyi yapılması konusundaki fikirlerini paylaşmamalarını en önemli eksiklerden birisi olarak görüyorum. Gazeteciler, sorunlarını tartışmak için bir araya gelmeliler. Eskiye göre bu azaldı ve gazeteciler arasında kopukluk olmaya başladı. Bugün gazetecilik nerede yapılırsa yapılsın aynı koşullara göre yapılıyor. Zaman zaman o koşullardan başka başka gazeteciler zarar görse de, sonunda bütün gazeteciler zarar görmeye başlıyor.''

Mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi için gayretlerini sürdüreceklerini belirten Erinç, ifade özgürlüğünün önündeki hukuki engellerin kaldırılması için TBMM Başkanlığı, hükümet üyeleri ve siyasi partilerle temasları da sürdüreceklerini dile getirdi.
Erinç, TGC'nin 66, Basın Müzesi'nin 24 ve Bizim Gazete'nin 18. kuruluş yıl dönümlerinin yarın Basın Müzesi'nde gerçekleştirilecek bir etkinlikle kutlanacağını bildirdi.

TGC

Kurulduğu 1938 yılından 1946 yılına kadar meslek odası niteliğinde faaliyetlerini yürüten Türk Basın Birliği'nin İstanbul bölgesi yönetimine seçilen Sedat Simavi öncülüğündeki gazeteciler, ''siyasal otoritenin etkisinde kaldığını'' öne sürdükleri Türk Basın Birliği yerine 10 Haziran 1946 tarihinde İstanbul Valiliği'ne verdikleri dilekçeyle Gazeteciler Cemiyeti'ni kurdu.

Kurucu başkanlığa Sedat Simavi getirilirken, üyeliklere ise Vatan yazarları Sadun Galip Savcı, Hayri Alpar, Tasvir Gazetesi sahibi ve başyazarı Cihat Baban, Son Telgraf yazarı Sait Kesler seçildi.

Zaman içinde Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek, Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç ve Nail Güreli cemiyet başkanlığı görevini yürüttü.

Kuruluş gayesi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini, mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak, herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek olan TGC, faaliyetlerini 66 yıldır sürdürüyor.

TGC bünyesinde Türk matbuat tarihine ışık tutan ''Basın Müzesi'' ile 25 bini aşkın kitap ve gazetenin yer aldığı kütüphane de bulunuyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler