TGC, basın meslek ilkelerini hatırlattı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster'ın ölümüyle ilgili tepkilere neden olan haber ve yazılara ilişkin, gazetecilerle basın yayın organları temsilcilerine, meslek ilkelerini anımsattı.

TGC, basın meslek ilkelerini hatırlattı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2011 - 12:31

TGC Basın Senatosu Başkanı Nail Güreli imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Foster'ın ölümünden sonra olayı irdeleyen bazı köşe yazılarıyla haber ve yayınların tepkiyle karşılandığı belirtilerek, bu konuda çok sayıda şikayet geldiği ifade edildi.

Açıklamada, TGC Basın Senatosu Başkanlık Divanının, konuyu, tepkilerle TGC Yönetim Kurulunun görevlendirme yazısını dikkate alarak, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi çerçevesinde görüştüğü kaydedildi.

Bildirgenin giriş bölümünde ifadesini bulan meslek ilkelerinin, gazetecinin ve basın yayın organlarının öz denetimini ön gördüğü ve değerlendirme mercinin öncelikle vicdanlar olduğu vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Divanımız, 'Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır' hükümlerini de dikkate alarak, bu hususlarla birlikte gazeteciliği meslek kurallarıyla bağlayan maddeleri de ilgili gazetecilere, yayın organlarına ve kamuoyuna anımsatmayı gerekli görmektedir.

Gazetecinin Temel Görevleri ve İlkeleri bölümü 7. madde, 'Gazeteci, kamuya mal olmuş bir şahsiyet bile olsa halkın haber alma, bilgilenme hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan hiçbir amaç için izin verilmedikçe, özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal edemez'; Gazetecinin Doğru Davranış Kuralları bölümü, Kimlik veya Özel Durum maddeleri, 'Açık kamu yararı olmadıkça ve olayla doğrudan ilgisi, bağlantısı bulunmadıkça, bir insanın davranışı veya işlediği suç, onun ırkına, milliyetine, dinine, cinsiyetine, cinsel eğilimine, hastalığına veya fiziksel, zihinsel özürlü olup olmamasına dayandırılmamalıdır. Kişinin bu özel durumu, alay, hakaret, ön yargı konusu yapılmamalıdır'; aynı bölümdeki Sarsıcı Durumlarda maddesi, 'Üzüntü, sıkıntı, tehlike, yıkım, felaket ya da şok halindeki insanlar söz konusu olduğunda, gazetecinin olaya yaklaşımı ve araştırması insani olmalı, gizliliklere uyularak duygu sömürüsünden kaçınılmalıdır' demektedir.''

Açıklamada, Türkiye'nin tartışılması gereken önemli meseleleri olduğu hatırlatması da yapıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler