"Ticareti geliştirici acil önlemlere ihtiyaç var"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, "İran, Irak ve Suriye'deki ekonomik gelişmeden payımıza düşeni başka ülkelere kaptırmayalım. Komşu ülkelerle ihracatta gümrük sıkıntıları acilen aşılmalı, ihracat izin süreçleri kısaltılmalı" dedi.

Yayınlanma: 16.08.2009 - 11:15
Abone Ol google-news

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, yükselen ekonomik ivmeler gösteren ve yılda 125 milyar dolar ithalat yapan komşu ülkeler İran, Irak ve Suriye ile olan ticari ilişkileri artırıcı acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Yalçıntaş, yaptığı açıklamada, "bu çerçevede komşu ülkelere ihracatta yaşadığımız gümrük sıkıntılarının aşılmasının çok önemli olduğunu kaydederek, Komşu ülkelerle ihracatta gümrük sıkıntıları acilen aşılmalı, ihracat izin süreçleri kısaltılmalı" dedi.

Yalçıntaş, Ortadoğu'daki komşu ülkelerle olan ticaret hacminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi bir ülke olarak altına imza atılan anlaşmalardan dolayı önemli ölçüde yavaşladığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:
"İşadamlarımızın bu ülkelere ihracat yapmaları için gereken izin süreçlerinin uzun ve bürokratik yapının yavaş olmasından ötürü ciddi anlamda müşteri kayıpları yaşadıklarını görüyoruz. Ancak bu bürokrasi Avrupa ve dünyanın diğer ülkeleri tarafından bu kadar hassasiyetle götürülmüyor. Dolayısıyla komşu pazarlarda, Avrupalı işadamlarının bizden daha etkili olmaları iş adamlarımızın motivasyonunu bozmaktadır"

Özelikle makine ve takım tezgahı üretici ve tüccarlarımızın İran, Irak ve Suriye'ye ihracatta ihracat izin prosedürleri ve gümrük sorunları yaşadıklarına işaret eden Yalçıntaş, "Dünya devi üreticiler, İstanbul'u Singapur ve Dubai gibi ticaret merkezlerine alternatif olarak görüyor. Yabancı yatırımcıları teşvik etmek istiyorsak, komşularımızla ihracatımızı artırmak istiyorsak, ihracat izni kolaylaştırılmalıdır ve gümrük yolları tamamı ile açık olmalıdır" dedi.

Türkiye'nin İran ile olan ticaret hacmine değinen Yalçıntaş, bu ülke ile gümrük ve bankacılıkla ilgili sorunların sürdüğünü kaydetti. Yalçıntaş, şunları ifade etti:
"İran deyince akıllara sadece savunma sanayi gelmiyor. Otomotiv, enerji ve ulaştırma da bu ülkenin en önemli 3 sektörü arasında. Ancak iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi yaklaşık 10 milyar dolar iken, Türkiye'den sadece 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirebiliyoruz. Bu 3 önemli sektörde de önemli bir varlık gösteremiyoruz. İran sanayisi içindeki özellikle otomotiv sektörüne hizmet vermek isteyen Türk firmaları bürokratik engellere takılmaktadır. Gecikilen her gün, otomotiv ve birçok sektörü rakip ülkelere kaptırıyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler