TİSK: Türkiye'nin ciddi bir atağı yok

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye'nin son 18 yılda küresel kalkınma yarışında ciddi bir atak yapamadığına dikkat çekti.

TİSK: Türkiye'nin ciddi bir atağı yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.04.2010 - 08:16

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin son 18 yılda kalkınma yarışında ciddi bir atak yapamadığına dikkat çekilerek, buna karşılık birçok ülkenin kalkınmada sıçrama gerçekleştirdiğini vurgulandı. Dünyadaki ekonomik dengelerin hızla değiştiği, ağırlığın gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere geçtiği ifade edilen açıklamada, "Özellikle Çin ve Hindistan'ın başını çektiği Asya ve Uzak Doğu ülkelerine kaydığı da bilinmekte. 20 yıl sonra, 2030 yılında Çin'in dünya hasılasındaki payı hem ABD'yi hem de AB'yi geçmiş olacak" denildi.


Türkiye'nin kalkınma yarışında geride kalmaması için öncelikle büyüme ve sanayi stratejilerini yenileyerek gelişmiş ülkelerin ürettiği yüksek katma değerli mal ve hizmet üretimine geçmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan açıklamada, "Hükümetle yatırımcılar bu amaçla stratejik ortaklık yapmalıdır" denildi.


Kimi gelişmiş ülkeler Türkiye'ye kıyasla daha hızlı koşmakta

Türkiye'nin 18 yıllık dönemde gelişmiş ülkelerle olan kalkınmışlık farkının yüzde eksi 70 civarında olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin zengin ülkelerle arayı kapatmaya yönelik, istikrarlı bir yükseliş niteliği gösterdiği vurgulandı. Buna karşılık, kimi gelişmekte olan ve ekonomileri Türkiye Ekonomisi ile rekabet eden ülkeler kalkınma yarışında Türkiye'ye kıyasla çok daha hızlı koşmakta olduğu belirtilen açıklamada, "Öyle ki, örneğin dönem başında Türkiye'ye kıyasla daha dezavantajlı durumda olan Polonya yüzde eksi 73'ten yüzde eksi 55'e yükselmiş, Kore ise yüzde eksi 56'dan yüzde eksi 31'e fırlamıştır" ifadesi yer aldı.

Söz konusu dönemde zengin ülkelere göre kalkınmışlık farkı Türkiye açısından 2.3 puan azaldığına dikkat çeken açıklamada, zengin ülkelerle kalkınmışlık farkını Hindistan'ın 2.8 puan, Macaristan'ın 6.5 puan, Çek Cumhuriyeti'nin 8.3 puan, Çin'in 9.8 puan, Polonya'nın 18.2 puan, Slovak Cumhuriyeti'nin 18.5 puan, Kore'nin 25.1 puan azaltmayı başardığı kaydedildi.

OECD'nin Mart 2010'da yayınlanan "Büyümeye Geçiş" dokümanındaki verilere göre Türkiye ile dünyanın en zengin 15 ülkesi arasındaki kalkınmışlık farkının, kişi başına GSYH ölçüsü ile 1991 yılında yüzde 71.4 iken, bu farkın 2001 yılında yüzde 73.8'e çıktığı belirtildi. Açıklamada, 2002-2007 döneminde ise bu farkın azalarak yüzde 68.1'e gerilediği kaydedilerek, "Ne var ki, söz konusu olumlu sürecin kriz ile birlikte kesildiği ve farkın 2009'da yüzde 69.1'e yükseldiği anlaşılmaktadır" ifadesi kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler