Titanik'i bulan gemi Didim'de

Dünyanın en ünlü batığı Titanik'i Atlas Okyanusu'nun yaklaşık 4 bin metre derinliğinde bulan ekibi taşıyan Nautilus gemisi, Aydın'ın Didim ilçesine geldi.

Yayınlanma: 18.08.2011 - 15:47
Abone Ol google-news

Kuzey Atlantik sularına gömülen dev yolcu gemisi Titanik'in enkazını 1985'te bularak adını duyuran Amerikan Deniz Araştırma Vakfı Başkanı Robert Ballard, Nautilus gemisinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Amerikan Deniz Araştırma Vakfına ait geminin daha önce birçok bilimsel araştırmada kullanıldığını belirten Ballard, ''Ege ve Akdeniz'de araştırmalar yapacağız. Amacımız Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini dünyaya tanıtmak'' dedi.

Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı da geminin bu yıl Türkiye'nin dışında Yunanistan, İsrail, İtalya, İspanya ve Portekiz'de çalışmalar yapacağını, 2012 yılında da Uzakdoğu'ya gideceğini bildirdi.

Turanlı, Titanik başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi birçok tarihi gemiyi bulan Dr. Ballard'ın Türkiye'ye gelmesinin önemli bir gelişme olduğunu dile getirerek, ''Gemi, bundan sonra isteyen Türk bilim adamlarının kullanımına da açılacak. Türk sularında daha derinlere inebilme imkanı bulacağız'' dedi.

Nautilus'un 65 metre uzunluğunda ve 10.5 metre genişliğinde olduğunu belirten Turanlı, geminin 6 bin metreden görüntüleme ve bulgu toplama yeteneğine sahip olduğunu söyledi.

Turanlı, iki araştırma denizaltısının bulunduğu gemide 16 teknik personel ve çeşitli bilim dallarından 32 kişinin görev yaptığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler