Tiyatro dünyası yasta

Tiyatronun duayenlerinden Cüneyt Gökçer'in vefatı ailesinin yanı sıra tiyatro dünyasını da yasa boğdu.

Tiyatro dünyası yasta
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.12.2009 - 11:05

Tedavi gördüğü hastanede, solunum yetmezliği nedeniyle 89 yaşında hayata gözlerini yuman Gökçer'in, 60 yıllık sanat hayatında yetiştirdiği binlerce öğrencisi bugün hüznü oynuyor.

"Sesi kulaklarımda"

Son oyunlarından biri olan "Kral Lear"da Cüneyt Gökçer'in 'soytarısı'nı canlandıran sanatçı Erdal Küçükkömürcü , çok üzgün olduğunu dile getirerek, "ustasını, babasını" kaybettiğini ifade etti. Onunla oynarken hayranlıkla gözlerinin içine baktığını söyleyen Küçükkömürcü "Bana hala sahnede 'soytarım gel buraya' diyen sesi kulaklarımda. O kadar büyük bir oyuncuydu ki, oyunda dalıp onu seyrettiğimi hatırlıyorum" diye konuştu.

Sadece kendisine değil, bir yığın öğrencisine çok şey öğrettiğini belirten Küçükkömürcü, "Ben 15 yıldır konservatuarda hocalık yapıyorum, hala derslerde onun sözlerini, onun kelimelerini kullanıyorum. 'Cüneyt Hocamın kulakları çınlasın' diye kullanıyordum, 'nur içinde yatsın' diyeceğim bundan sonra. Onun cümleleri devam edecek." dedi.
 

"Sahnede durmayı ondan öğrendik"

Cüneyt Gökçer'in öğrencilerinden, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Rüştü Asyalı da Cüneyt Gökçer'in vefatının, Türk tiyatrosu için çok büyük bir kayıp olduğunu ifade etti. Gökçer'in kendileri yani öğrencileri için de çok büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Asyalı, "Sahnede durmayı, bakmayı, konuşmayı ondan öğrendik. Cüneyt Gökçer büyük usta olarak en çarpıcı örnekleri verdi bize ve seyretme olanağına kavuştuk. Önümüzde canlı bir örnekti daima" diye konuştu.

Kendisinin 1955 yılından bu yana, Gökçer'in hemen her oyununu izleyerek, bir rejisör olarak tiyatronun nasıl oynanacağının en güzel örneklerini gördüğünü belirten Asyalı, "Öğretmen olarak da okulda, bize sahne insanı olmayı, aktör, aktris olmayı öğreten hocalarımızın başında gelir. Çok güzel bir örmektir, çok büyük bir kayıptır" dedi.
 

Herkesin hocasıydı

Gökçer'in uzun yıllar asistanlığını yapmış, rejisör Akif Yeşilkaya da, bugün Türkiye'de tiyatro yapanlara bakıldığında, mutlaka Cüneyt Hoca'nın öğrencisi olduklarını söyledi. Yeşilkaya, "Yani tiyatro yapan bugün herkes, Cüneyt Hoca'nın öğrencisidir, ya öğrencisinin öğrencisi, ya da öğrencisinin öğrencisinin öğrencisi.Bu nedenle Türk tiyatrosu çok önemli bir hocasını, büyük bir oyuncusunu, büyük bir yönetmenini kaybetti" dedi.

Dünya tiyatrosunun da çok önemli bir 'tiyatro adamını' yitirdiğini ifade eden Yeşilkaya, "1996'dan bu yana çok yakın çalıştık. Hoca her şeyi çok detay düşünen, çok boyutlu bakan, insani olarak değerlendiren, sanatçı kimliğinin dışında insan olarak da kocaman kalbi olan biriydi. Hoca kendisini, bir televizyon programında 'tiyatro adamı' diye tanımlamıştı. Bir daha yeri asla dolmayacak, bir tiyatro adamı, bir tiyatro insanını artık kaybettik" diye konuştu.
 

Cüneyt Gökçer

Malatya'da 1920 yılında doğan Cüneyt Gökçer, 1942'de Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Gökçer, Devlet Tiyatrosu'nda uzun yıllar hem oyuncu hem de yönetmen olarak görev almasının yanı sıra, Ankara Devlet Konservatuarı Müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanlığı gibi görevlerde de bulundu.

Ünlü sanatçı Ayten Gökçer'in de kocası olan Gökçer 1951 yılında "Vatan ve Namık Kemal" filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. Gökçer, 1981'de televizyon için çekilen "4. Murat" adlı dizide rol aldı. "Kral Oidipus", "Onikinci Gece", "IV Henry", "Damdaki Kemancı", "Bağdat Hatun", "Kral Lear" gibi oyunlarda başrol oynayan Gökçer'in, sinemada rol aldığı filmler arasında "Vatan ve Namık Kemal", "Barbaros Hayreddin", "Lale Devri", "Kara Davut", "Kaldırım Çiçeği", "Nilgün", "Büyük Sır", "Damdaki Kemancı", "Mevlana", "Yedi Evlat İki Damat" yer alıyor. Gökçer 20'ye yakın operanın da rejisörlüğünü üstlenmişti.
Gökçer, yurtiçinde aldığı sayısız ödülün yanısıra 1963 yılında Yunanistan Krallığı'nın l. Georges nişanının Oficcier rütbesiyle, 1970'de de İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafından Commandatore nişanıyla ve daha sonra Polonya Kültür Nişanı ile ödüllendirildi.
Gökçer'in cenazesi yarın Ankara'da düzenlenecek törenin ardından 26 Aralık Cumartesi günü İstanbul'da toprağa verilecek.

Gökçer için iki ayrı tören

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle dün hayata veda eden Türk tiyatrosunun en büyük ustalarından, eski Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi genel müdürlerinden Cüneyt Gökçer için yarın Ankara'da iki ayrı tören düzenlenecek. Gökçer için yarın önce Bilkent Üniversitesinde, daha sonra Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün bahçesindeki heykelinin önünde tören yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler