Tiyatrocu Ufuk Cengiz: ‘Meddahlık toplumun aynası’

Kırşehirli tiyatrocu yazar Ufuk Cengiz, Kırşehir’de işlettiği sanat kafede yurttaşlara özel meddahlık gösterileri düzenliyor. Meddahlığın Türk kültüründe önemli bir yerinin olduğunu vurgulayan Cengiz, “Meddahlık; bir kişinin aksesuar olarak bir mendil bir baston kullanarak ve ses taklitleri yapması, duygu durum değişikliklerini canlandırarak topluma ayna tutması, vaktini kıymetli kılması işidir. Önemi büyüktür ancak çok düşünmesi, eksiklerini görmesi istenilmeyen toplumlarda bizdeki gibi yeri yoktur” diyor.

Yayınlanma: 03.01.2020 - 10:30
Tiyatrocu Ufuk Cengiz:   ‘Meddahlık toplumun aynası’
Abone Ol google-news

Tiyatro sanatçısı ve yazar Ufuk Cengiz, Kırşehir’de işlettiği sanat kafe ile meddahlık kültürünü yurttaşlar için canlı tutuyor. Tiyatroyla Nejat Uygur sayesinde tanıştığını söyleyen Cengiz, oyunculuğa başlama hikâyesini, Cumhuriyet Anadolu’ya “Uygur’un, batı tiyatrosunu geleneksel tiyatroyla birleştirdiği oyunları televizyon ekranlarına taşıması ile ‘Ben büyüyünce tiyatrocu olacağım’ dedim. Şimdi Kırşehir’de bir sanat kafe işletiyorum. Burada her yaş grubuna tiyatro ve meddahlık eğitimi veriyorum. Amacım ve gayem, kültürümüzün gelecek kuşaklara da aktarılmasıdır” sözleriyle anlatıyor. Meddahlığın Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu söyleyen Cengiz, meddahlık geleneğinin sadece Ramazan ayına özelmiş gibi gösterilmesine tepki gösteriyor. “Bu durum meddahlığa hakarettir” diyen Cengiz, “Meddahlık, anlatmak istediğimizi tek kişi üzerinden anlatan bir seyirlik oyun olarak kültürümüzde yer almıştır. Meddahlık; bir kişinin aksesuar olarak bir mendil bir baston kullanarak ve ses taklitleri yapması, duygu durum değişikliklerini canlandırarak topluma ayna tutması, vaktini kıymetli kılması işidir. Önemi büyüktür ancak çok düşünmesi, eksiklerini görmesi istenilmeyen toplumlarda bizdeki gibi yeri yoktur” ifadelerini kullanıyor.

‘HAYATI TİYATRO GİBİ İZLEYİN’

Cengiz, tiyatronun hayata benzediğini belirterek yurttaşlara “Hayatı bir tiyatro oyunu gibi izleyin. Oyuncuların/insanların samimiyeti, ne derece kaliteli bir oyun oynadığımızı/hayat yaşadığımızı gösterecektir. Yaşadığınız yerde gidebileceğiniz her tiyatro gösterimine gitmeli, eğer orada tiyatro etkinlikleri yoksa hem bunu talep etmeli, hem de kendiniz bu işe soyunmalısınız” tavsiyesinde bulunuyor. 

‘İNSANIN KENDİNİ TANIMASINI SAĞLIYOR’

Türk kültüründe tiyatronun yeri ve önemi konusunda da düşüncelerini anlatan Cengiz, “İnsan yaşamı ile başlayan süre boyunca tiyatro var olmuştur. Tiyatro insanın kendi tarihini tanımasını sağlamıştır. Tiyatro sayesinde savaş hikayelerimizi canlandırarak kendimize ayna tutmuş, eksiklerimizi tamamlamış, düşmana verdiğimiz zararı çocuklarımıza göstermiş, onların da büyükleri gibi yetişmesini sağlamışız” diyor. KIRŞEHİR 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler