Topbaş: Çadırkent sorunu yok

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da çadır kurulmak üzere ayrılan deprem alanlarına rezidans ve benzeri yapılar inşaa edildiği iddiasına bugün yanıt verdi. Topbaş, "İşin özü bu değil, bunlar işi sulandırma" diye konuştu

Yayınlanma: 31.10.2011 - 14:36
Abone Ol google-news

Türkiye Belediyeler Birliği'nin Ekim ayı olağan encümen toplantısı "Deprem Özel Gündemi" ile İstanbul'da yapıldı. Florya'daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tesisleri'ndeki toplantıya aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve encümen üyeleri katıldı. Toplantıda Van depreminde yaşananlar ve olası bir İstanbul depreminde yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Topbaş, " Türkiye belediyeler birliğinin yeni bir çalışma alanı olarak belirleyeceğimiz afet konusu var; özelllikle yansıyan görüntülerin bir daha tekrar etmemesi adına . Üyemiz olan belediyelerin bölgeye ekipman ve araç gereç göndermeleri disipline tabii tutulması, lüzumsuz araçların değil gerekli araçların gönderilmesi adına bir düzenleme yapmak istiyoruz. Türkiye Belediyeler Birliği'nin çatısı altında genel sekreter yardımcılığı ölçeğinde Türkiye'deki tüm belediyelerimizin imkanlarını afet anında koyacakları refleksleri ve ekipmanın kayıtlarını almak suretiyle afet olan bölgeye hangi belediyeden ne tür ekipman ve aracın gideceğinin Türkiye Belediyeler Birliği merkezinden sağlanmasını istiyoruz. Çünkü onlarca yüzlerce aracın ihtiyaç olmasa bile bölgeye gittiğini ve etkisiz kaldığını olumsuzlukların da ortaya çıkabileceğini düşünmekteyiz " dedi. Topbaş, yardımların dağıtımındaki aksaklıkların giderilmesi için çalışmalar yapılacağını da söyleyerek, "Genel Sekreter yardımcılığımız kriz masası ve Türk Kızılayı ile birlikte çalışmak üzere afet ölçeğinde bir düzenleme yapacak. Bu da bölgeye gidecek yardımların ne tür olacağı beklentilerin neler olduğunun tespitlerini yapacak. Biz de yardımların koordineli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine herşeyin kendi adlarına aktarılacak şekilde verilmesini düşünüyoruz. Yeni kurulacak Genel Sekreter yardımcılığımız tüm Türkiye'deki belediyelerin desteğiyle bu çalışmaları sürdürecek ve beraberce olası bir depremde bunun karşısına geçmenin ve daha verimli sonuç almanın çalışmalarını yapacak " diye konuştu.


"İstanbul'da çadırkent problemi yok "

Basın toplantısının ardından Topbaş gazetecilerin sorularını da yanıtladı.Topbaş, ' Olası bir İstanbul depreminde vatandaşların toplanacağı alanlar nereleri olacak ? ' sorusuna yanıt verdi.

Topbaş, " Benim gönlümden geçen bir teknik adam olarak çadır kentlere ihtiyaç olmasın. Yapıları çok sağlam yapalım başka yerlerde toplanma ihtiyacı olmasın" dedi. Topbaş, İstanbul'daki olası depremin Türkiye'yi onlarca yıl geriye götürebileceğini belirterek, " Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili Valiliğimizin afet merkezi kontrolünde olmak üzere daha önceden belirlenmiş olan toplanma alanları yeniden gözden geçirilmektedir "diye konuştu.

Topbaş'a medyada yer alan çadır kent alanlarının imara açıldığı iddiaları da soruldu. Topbaş, " Maalesef çadır ketler alanlarıyla ilgili demogojik bir yaklaşım görmekteyim. Bunun altını çizeyim. Yani Şehir Plancıları Odası çıksın İstanbul'da ' Şu kadar çadır kente ihtiyaç var' diye ilan etsinler. 1999 depreminden sonra İstanbul'daki o zamanki yönetim çadır kent alanlarını haritalar üzerinde belirlemiş. Gelişigüzel bulduğu alanlara olabilir demiş. Bu alanların bir kısmı şahıs alanları. Yani sizin arsanız var ve bu alanı yönetim çadır alanı olarak belirlemiş" dedi.

Topbaş, " Bunlar işi sulandırma. İşin özü değil. Başka boyutuyla olayı anlatmak lazım. Bunun hazırlıkları çok ciddi ölçekte yeterli ölçekte var. Biz AKOM'un becerisini güçlendirmek adına dünyanın neresinde bir afet olursa onları oraya gönderiyoruz. Çünkü orada diğer gruplarla birleşerek bilgi ve deneyim paylaşımı yapıyorlar. İstanbul'da çadır kent problemi yok. Altını çiziyorum. Bununla ilgili lojistik destek imkansızlığı yok. Herşey hazır " dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler