Toplu İş İlişkileri Tasarısı Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu'nda, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

Toplu İş İlişkileri Tasarısı Genel Kurul'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.10.2012 - 12:53

Genel Kurul, Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın başkanlığında toplandı. Gündemdışı konuşmaların ardından Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı. ''Temel Kanun'' olarak ele alınan tasarının tümü üzerinde ilk sözü BDP Grubu adına Grup Başkanvekili İdris Baluken aldı.

Bingöl Milletvekili İdris Baluken, AKP'nin, sendikaların toplu sözleşme yetkisini ellerinden almak, işçileri sendikasız bırakmak istediğini ileri sürdü. Baluken, ''örgütlenme özgürlüğünü devlete bağımlı hale getiren'' tasarının geri çekilmesini istedi.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, iş ilişkilerinin insan odaklı, sosyal tarafların karşılıklı hak ve menfaatlerini koruyan düzenlemeler içermesi gerektiğini, ancak tasarının, çalışanlara yeni kazanımlar sağlamadığını, eksik ve çelişkilerle dolu olduğunu savundu.
Şimşek ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin AKP'nin kongresine davet edilmesini eleştirdi. Bunun üzerine yerinden söz alan Baluken, komşu devlet başkanları ve diplomatlarının bu şekilde eleştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Türkiye Cumhuriyeti'nin muhatabının bölgesel yönetimler olamayacağını belirterek, terör örgütü PKK'yi besleyen birilerinin, bir takım yerlerde şeref konuğu olması, oralarda alkışlanmasını MHP Grubu olarak doğru bulmadıklarını ifade etti.

 

'Örgütlenmenin önündeki engeller kalkacak'

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, tasarının 12 Eylül'ün izlerini taşıdığını savundu.
Tasarının ''generallerin bile cesaret edemediği bazı düzenlemeleri'' içerdiğini öne süren Çelebi, tasarıyla ilgili Meclis'te mutabakat aranmadığını savundu. Çelebi, ''Tasarıyla ilgili komisyonda oluşturulan küçük olumlu kıvılcımlar bile getirilmek istenen bazı önergelerle alt üst ediliyor'' dedi. Sendikalara da siteminin olduğunu ifade eden Çelebi, ''Adı sendika olan örgütler, bu oldu bittiye, getirilmek istenen bu düzenlemeye karşı dik durma iradesini koysalardı, kendi geleceklerine kurşun sıkmazlardı'' diye konuştu. 350 bin işçinin sözleşme beklediğini, bu yasayı görüşmenin, katkı vermenin ''boyunlarının borcu'' olduğunu belirten Çelebi, Meclis'te mutabakat aranmasını istedi.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da tasarıyla ilgili bilgi verdi. Tasarının yasalaşmasıyla işçilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin ortadan kalkacağını, çalışma hayatında demokrasinin gelişeceğini kaydeden Domaç, tasarının, çalışma hayatında uluslararası normların yakalanması için de önemli olduğunu kaydetti.
Şahsı adına konuşan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, AKP döneminde sendikalaşma oranında düşüş yaşandığını savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler