Toplu iş sözleşmesi için 4. buluşma
Hükümet ile Türk-İş arasında devam eden kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 4'üncüsü yarın yapılacak.
Kamuda çalışan 185 bin işçinin ücret ve sosyal haklarına yapılacak zam miktarının belirlenmesi için Türk-İş ile Hükümet arasında yürütülen görüşmelerin yarınki toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlık edecek.
İlk görüşmede Türk-İş, en düşük işçi maaşının bin 800 lira olması ve işçilere birinci 6 ay için yüzde 10 zam verilmesi başta olmak üzere taleplerini hükümet tarafına iletmişti. İkinci görüşmede, düşük ücretlerin yükseltilmesi, ücret zammı ve sosyal yardımlar konusu müzakere edilirken, üçüncü görüşmede hükümet, bin 800 liranın altındaki maaşlara 150 lira iyileştirme ve birinci altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için ise yüzde 3 zam teklifini sunmuştu.
"Kayıplar giderilecek şekilde sonuçlandırılmalı"
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yaptığı açıklamada, kamu kesimi toplu iş sözleşmesinin daha önceki yıllarda yaşanan kayıplarını giderecek şekilde sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.
Temsil ettikleri kitlenin mağduriyetinin giderilmesi için çaba harcadıklarını dile getiren Kumlu, "En geç bayrama kadar bu işi sonuçlandırılmasını istiyoruz ama hükümetin teklifini de kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
Sendikaların talepleri
Türk-İş, işçilere birinci 6 ay için yüzde 10; 2, 3 ve 4. altı aylık dönemlerde ise "enflasyon+2 puan" zam verilmesini talep ediyor. Türk-İş'e bağlı 20 sendikanın katılımıyla oluşturulan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmeleri müzakerelerinde Hükümet'ten istenecek zam oranlarını şu şekilde belirlemişti:
1- İyileştirme: Bin 800 lira altındaki aylık ücretler bu rakama yükseltilecek.
2- Ücret zammı:
-31 Aralık 2012 tarihinde iş yerinde çalışan işçilerin ücretlerine 1 Ocak 2013'den itibaren yüzde 10 ücret zammı yapılır.
-Toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl boyunca ödeyecekleri gelir vergisi oranı yüzde 15'tir. Yüzde 15'i aşan vergiler işveren tarafından karşılanır.
-İşçilerin ücretlerine 1 Temmuz 2013'ten itibaren 1 Ocak 2013-30 Haziran 2013 dönemi enflasyon oranına 2 puan ilavesi ile bulunacak oranda zam yapılır.
-İşçilerin ücretlerine 1 Ocak 2014'ten itibaren 1 Temmuz 2013-31 Aralık 2013 dönemi enflasyon oranına 2 puan ilavesi ile bulunacak oranda zam yapılır.
-İşçilerin ücretlerine 1 Temmuz 2014'ten itibaren 1 Ocak-30 Haziran 2014 dönemi enflasyon oranına 2 puan ilavesi ile bulunacak oranda zam yapılır.
3-Sosyal Yardımlar:
-Sosyal yardım ayda 250 liraya, yemek parası günde 8 liraya ve giyim yardımı yılda 125 liraya yükseltilecek. Bu sosyal yardımlar, 2, 3 ve 4. altı ay ücret zamları oranında aynı tarihte artırılır.
-Yukarıda yer almayan veya belirlenen miktarlardan yüksek olan sosyal yardımlara ücret zamları oranında zam yapılır.
-Doğum, evlenme, ölüm yardımları maddelerinde varsa "bakmakla mükellef oldukları" ibaresi çıkarılır.
4- İşyerine veya işletmeye özgü sorunlar: İşyeri veya işletmeye özgü sorunlar toplu iş sözleşmesinin tarafları arasında görüşülerek sonuca bağlanır.
5- Alt işveren (taşeron) işçilerinin başından itibaren asıl işverenin işçisi olduklarına ilişkin yargı kararları derhal uygulanır.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza