Toplum nereye?

Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet" araştırması, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin çarpıcı boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, Türkiye'de her 10 kadından 4'ü eşinden fiziksel şiddet görüyor.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 08:19
Abone Ol google-news

Afyonkarahisarda, yengesi ve onun 2 kardeşi tarafından evlendirilmek üzere kaçırılan 19 yaşındaki genç kız, evlenmeyi reddedince dövülerek öldürüldü. Dinarın Alparslan köyünde 1 Haziranda yaşanan olayla ilgili 3 kişitasarlayarak adam öldürmesuçlamasıyla tutuklanırken sopalarla dövülerek öldürülen 19 yaşındaki genç kızın otopside bacakları, kolları ve kafatasının kırıldığı tespit edildi.

Alparslan köyünde oturan dedesi Mehmet Gürbunar ile güçlükle yürüyebilen ninesi Nimet Gürbunarın evine temizlik yapmaya giden Nimet Gürbunar, halasının oğlunun eşi Fadime Alparslan ile gün boyunca halı ve kilim yıkadı. Akşam saatlerinde evine giden Fadime Alparslan,Benim az bir işim var diyerek temizlik yaptığı eve geri döndü. Dede Gürbunarın camiye gittiği sırada Nimet GürbunaraHalı yıkadığımız yerde evin anahtarını düşürmüşüm, gel bir bakalımdiyen Alparslan, genç kızı dışarı çıkardı. Bu sırada Fadime Alparslanın kardeşleri Tayfun ve Seyfi Şahin tarafından ağzı kapatılarak kaçırılan Nimet Gürbunar, Bizimle güzellikle gel ve bağırmadiyerek sopalarla darp edildi. Zanlılar, bir otomobile bindirdikleri Gürbunarı 50 metre uzaklıktaki kullanılmayan boş bir eve götürdü.

Olayı önceden planlayarak boş eve çuval, eski halı parçası ve ip götüren zanlılar, nimeti evlenmeye ikna etmeye çalıştı. Köyün zengin ailelerinden Nimetin, komşu köy Ergenlide oturan Tayfun Şahinle evlenmeyi kabul etmemesi üzerine zanlılar sopalarla genç kızı dövmeye başladı. Üç saldırgan kızın önce bacaklarını, ardından da kollarını kırdı. Tayfun Şahin, tecavüze yeltendi, kızın vücudundaki kırıklar nedeniyle vazgeçti. Aldığı darbeler sonucu Nimet Gürbunar olay yerinde öldü.

 

Vahşetten de öte

Afyonkarahisar’da, yengesi ve onun 2 kardeşi tarafından evlenmeye ikna etmek için kaçırılan 19 yaşındaki Nimet Gürbunar sopalarla dövülerek öldürüldü. Zanlılardan Tayfun Şahin’le evlenmeyi reddeden genç kızın bacaklarının ve kollarının kırıldığı öğrenildi. Tayfun Şahin’in kırıklar nedeniyle genç kıza tecavüzden vazgeçtiği de belirtildi.

 

Her yerde kan

Büyük artış gösteren şiddet olayları dün Dinar’daki vahşetle sınırlı kalmadı. İzmir’de cinnet getiren bir polis, ayrıldığı eşini ve avukatını öldürdükten sonra intihar etti. Yozgat’ta kız meselesi yüzünden 2 grup arasında çıkan kavgada 1 genç öldü. Adana, Ankara, Kayseri ve Eskişehir’de çıkan kavgalarda 4 kişi yaşamını yitirdi.


10 kadından 4ü şiddet görüyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Nahide Opuzu haklı bulmasının ardından, Türkiyedeki aile içi şiddetin boyutları da yeniden gündeme geldi. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce yayımlanan Türkiyede Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet araştırmasına göre Türkiyede her 10 kadından 4ü eşinden fiziksel şiddet görüyor.

Uzmanların ülkedeki 51 ilde, 24 bin 48 hanede, 15-59 yaş arasındaki 12 bin 795 kadınla yaptığı görüşmelerin içeriğinden oluşan araştırma, Türkiyede kadına yönelik şiddetin çarpıcı boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Araştırma, 12 bölge için şiddet düzeylerinin farklılık gösterdiğini ve evlenmiş kadınların yüzde 26 ile yüzde 57 arasındaki oranlarda eşleri tarafından yaşamlarında en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldıklarını gösteriyor. Araştırmanın sonuçları şöyle:

* Ülke genelinde evlenmiş kadınların; yüzde 39u fiziksel şiddete, yüzde 15i cinsel şiddete, yüzde 42si fiziksel veya cinsel şiddete, yüzde 44ü duygusal şiddete veya istismara uğruyor.

* Kadınların yüzde 23ü eşlerinin veya birlikte oldukları kişinin/kişilerin, kendisinin çalışmasına engel olduğunu ya da işten ayrılmasına neden olduğunu belirtiyor.

* Kadınların eşlerinden veya birlikte oldukları kişi/kişilerden maruz kaldıkları fiziksel şiddetin yaygınlığı kentsel ve kırsal yerleşim yerlerine göre önemli bir farklılık göstermezken bölgeler arasında bu fark belirgin. Bazı bölgelerde şiddete maruz kalma oranı, ülke ortalamasından fazla. Kuzeydoğu Anadolu ve Orta Anadoluda yaşayan kadınların yarısı da fiziksel şiddete maruz kalıyor.

* Eş veya birlikte olunan kişi tarafından görülen cinsel şiddet, fiziksel şiddet ile birlikte yaşanıyor.

* Lise ve üzeri eğitim almış her 10 kadından 3ünün eşinden veya birlikte olduğu kişi/kişilerden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalması çarpıcı.

* Kadınların yüzde 7si çocukluk döneminde (15 yaşından önce) cinsel istismara maruz kaldıklarını belirtiyor.

 

Erdoğan: 2 aydır yol alınamadı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Münevver Karabulut cinayetinde zanlıların yakalanamamasını eleştirerek, İki ay geçti hâlâ bir yol alınamadı dedi. Medyaya yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, medyada cinayetin tüccarlığının yapıldığını söyledi. Olaydan etkilendiğini belirten Erdoğan, İki ay geçti hâlâ bir yol alınamadı dedi. Erdoğan, Baba, kanal kanal anlatıyor, ajite ediliyor. Duygulanmamak mümkün değil diye konuştu. Medyayı da eleştiren Erdoğan, Karabulut’un ajandasının servis edilmesinin hoş olmadığını söyledi. Karabulut, 3 ay önce Etilerde öldürülmüş, parçalanmış cesedi bir çöp konteynırında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon