"Toplumsal uzlaşma şart"

Türkiye Barolar Birliği, anayasanın değiştirilemez maddeleriyle ilgili tartışmalara tepki gösterdi. TBB Yönetim Kurulu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bazı kararlardaki muhalefet şerhleri doğrultusunda toplumda fikri olgunlaşmasının gerçekleşmesini amaçladığını bildirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.11.2008 - 10:23

Türkiye Barolar Birliği (TBB), anayasanın değiştirilemez maddelerinin tartışılmasına tepki göstererek Yeni anayasa yaparken hedefimiz eksiksiz demokrasiyi gerçekleştirmekse tartışmaya açılan maddeler eksiksiz demokrasi önünde engel olduğu için mi değiştirilmek isteniyor? Hukuk devleti mi, laiklik mi, Cumhuriyet mi eksiksiz demokrasiye engeldirgörüşünü dile getirdi. TBB, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıçın bazı kararlardaki muhalefet şerhleri doğrultusunda toplumda fikri olgunlaşmasının gerçekleşmesini amaçladığını bildirdi.

TBB Yönetim Kurulu, dün yaptığı yazılı açıklamada son dönemde anayasanın değiştirilemez maddelerinin tartışılmasını değerlendirdi. Açıklamada, geçen yıl gündeme gelen anayasa değişikliğiyle ilgili öneriler sunulduğu anımsatıldı. Başta siyasi iktidar olmak üzere önerilerin sahiplenilmediği kaydedilen açıklamada, yeni bir anayasanın ancak toplumsal uzlaşmayla yapılabileceği vurgulandı.

 

‘Değiştirilmeyecek hükümler’

Toplumu kucaklayan ve kurucu idare yerine geçebilecek, hemen herkesin katılacağı bir uzlaşma sağlanması gerektiğine işaret edilen TBB açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Oysa ülkemizde böyle bir iradenin oluşmadığı ve hatta oluşmasının da istenmediği, her kesimin kendi işine geldiği gibi demokrasi istediği görülüyor. Anayasa Mahkemesi Sayın Başkanının başlattığı bu son tartışma da toplumsal uzlaşma arayışından ne kadar uzakta olunduğunu gösteriyor. Her ülkenin anayasasında kendi anlayışına göre rejimi düzenleyen, değiştirilemeyecek hükümler vardır. Bu hükümleri belirleyen de kurucu idaredir ve kurucu idarenin nasıl bir devlet düzeni istediğini gösterir. Yeni anayasa yaparken hedefimiz, eksiksiz demokrasiyi gerçekleştirmekse tartışmaya açılan maddeler eksiksiz demokrasi önünde engel olduğu için mi değiştirilmek istenmektedir? Hukuk devleti mi, laiklik mi, Cumhuriyet mi eksiksiz demokrasiye engeldir? Anlaşılan Anayasa Mahkemesinin Sayın Başkanı, bazı kararlardaki muhalefet şerhleri doğrultusunda toplumda fikri olgunlaşmanın gerçekleşmesini amaçlıyor. Böyle bir anlayışa kesinlikle karşı olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

TBB açıklamasında, Başbakan Tayyip Erdoğanın pompalı tüfek açıklamasıyla AKP Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgülün devlete ve millete karşı suç işleyenlerin vurulabileceği yönündeki sözleri de değerlendirildi.

Açıklamada, Son günlerde en üst düzey sorumlu ağızlardan bireysel şiddetin haklı görüldüğü anlamına gelecek şekilde yapılan açıklamaların, hukuk devleti ve toplumda düzeni, hukuk içinde güç kullanarak koruma yetkisinin sadece devlette olmasıyla bağdaşmadığını hatırlatıyor, bu tür cesaretlendirmelerin toplumsal kaos yaratmasından duyduğumuz endişeyi dile getiriyoruzdenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler