''Toplumu tatmin edecek açıklama yapılmalı"
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Reyhanlı saldırısıyla ilgili basına yansıyan istihbarat belgesinin hükümetin açıklamalarını tekzip ettiğini savunarak, gecikmeksizin toplumu tatmin edecek açıklama yapılması gerektiğini söyledi.
Mehmet Şandır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Reyhanlı saldırısında kullanılan bombalı aracın El Kaide yanlısı El Nusra'ya ulaştırılmak üzere hazırlandığı bilgisini içeren Hatay Jandarma Alay Komutanlığı'nın istihbarat belgesinin basına yansıdığını anımsattı.
İçişleri Bakanı Muammer Güler'in, patlamalardan yarım saat sonra, saldırının Suriye'deki rejim yanlısı örgütle ilişkili olduğunu açıkladığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da aynı yönde beyanlarda bulunduğunu anlatan Şandır, "Basına yansıyan belgelerdeki husus Sayın Başbakan'ı, Sayın Dışişleri Bakanı'nı ve Sayın İçişleri Bakanı'nı tekzip etmektedir" dedi.
Şandır, belgenin yayılmasının üzerinden 24 saatten fazla süre geçmesine rağmen hükümet yetkililerinden, İçişleri Bakanlığı'ndan ya da Genelkurmay Başkanlığı'ndan herhangi bir açıklama gelmediğini söyledi. İstihbarat belgesinde yer alan hususları yok saymanın mümkün olmadığını ifade eden Şandır, "AKP hükümetinin, Sayın İçişleri Bakanı'nın gecikmeksizin toplumu tatmin edecek açıklamada bulunması zorunludur" diye konuştu.
AKP iktidarının Türkiye'yi tek başına yönettiğini dile getiren Şandır, insanların can güvenliğinin, devletin egemenlik haklarının ve sınırların korunması sorumluluğunun hükümete ait olduğunu söyledi. Şandır, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük tahribatını açan bu saldırının sorumlusu, yani bu akan kanın sorumlusu AKP iktidarıdır. Bunun karşılığı olmalıdır, en azından yaşanan bu acılardan dolayı AKP hükümetinin milletimizden özür dilemesi ve haysiyet gereği istifa etmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum" dedi.
"Genel görüşme başvurusu yaptık"
MHP'nin Reyhanlı saldırısını unutmayacağını ve unutturmayacağını vurgulayan Şandır, konuyla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda genel görüşme açılması için TBMM Başkanlığı'na başvurduklarını, ayrıca Meclis araştırma önergesi vereceklerini belirtti.
Şandır, bir soru üzerine, daha önce verdikleri genel görüşme talebini, İçişleri Bakanı Güler'in Genel Kurul'a bilgi vermesi nedeniyle geri çektiklerini, ancak genel görüşme talebini yenilediklerini söyledi.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, saldırı konusunda "ilgili tüm kamu görevlileri hakkında" soruşturma başlatmasını yeterli görüp görmediklerinin sorulması üzerine Şandır, soruşturmanın, idarenin zaafını gösterdiğini savundu. Başbakan Erdoğan'ın, istihbarat ile emniyet birimleri arasında kopukluk olabileceğini, bunun araştırılması için Teftiş Kurulu'nu görevlendirdiğini açıkladığını anımsatan Şandır, "Bu yönetim zaafı olduğunu ortaya koymaktadır. Bizim muhatabımız Cumhuriyet Başsavcısı değil, siyasi iktidardır. Sorularımızın cevabını siyasi iktidardan bekliyoruz" dedi.
"Niye bugün gitmiyor?"
Başbakan Erdoğan'ın 30 Mayıs'ta Reyhanlı'ya gideceğinin anımsatılması üzerine Şandır, "Geç kalmış bir ziyaret olacak. Başbakan'ın çok daha önce gitmesi gerekirdi. Millete gidip bu işin sebebini ve muhtemel sonuçlarını açıklaması gerekir. Niye bugün gitmiyor, niye yarın gitmiyor, onu da kendisine sormak gerekir" diye konuştu.
Şandır, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de Reyhanlı'ya gidip gitmeyeceği sorusu üzerine, MHP heyetinin ilk gün Reyhanlı'ya gittiğini ve parti yöneticilerinin ziyaretlerinin devam ettiğini ifade etti. Şandır, "Biz oradayız" dedi.
Mehmet Şandır, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda terörü teşvik suçu işleyenlere milletvekili seçilme yolu açıldığına dair haberler bulunduğunun ifade edilmesi üzerine, komisyonun karar almasında oybirliği şartı bulunduğuna dikkati çekti. Şandır, "AKP ile BDP arasında, AKP ile CHP arasında varılan sonuçlar kesin değildir. MHP olarak bizim katılmadığımız hiçbir husus yeni anayasada kesinlik kazanmaz" şeklinde görüş belirtti.
Bir gazetecinin 2014'te 3 seçim olabileceği tartışmalarıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Şandır, Başbakan Erdoğan'ın, ABD ziyaretindeki başarısızlığı toplumun dikkatinden kaçırmak için 3 sandık konusunu gündeme getirdiğini öne sürdü.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğine işaret eden Şandır, şöyle devam etti: "Referandumu bugünden konuşmak Meclis Başkanı'na ve Meclis'teki siyasi partilere hakarettir. Komisyon, uzlaşarak bir anayasa hazırlarsa referanduma gerek kalmayacak. Anlaşılıyor ki Başbakan, uzlaşma arayışında değil. Sayın Başbakan PKK'ye verdiği sözleri, MHP'yi ikna ederek geçiremeyeceğini bildiğinden PKK'nin siyasi uzantısıyla işbirliği yaparak, civanmert milletvekillerini ikna ederek geçirmeye çalışmaktadır. AKP'nin değerli milletvekillerine duyurulur. PKK ile yapılacak bir anayasaya AKP içinden kaç civanmert milletvekilinin 'hayır' diyeceğini göreceğiz."
Alkol satışı ve kullanımına ilişkin sınırlamalar getiren yasa teklifiyle ilgili görüşleri de sorulan Şandır, alkol ve uyuşturucu kullanımı konusunda çocukları korumak adına zorlayıcı, zorlaştırıcı tedbirlerin alınmasını desteklediklerini vurguladı. "Bunun üzerinden rejim tartışmaları yapmayı da gerekli görmüyoruz" diyen Şandır, "milli içki ayran" ve "laiklik" tartışmalarının toplumsal karşılığı olmadığını ifade etti.
Mehmet Şandır, Türkiye'nin operasyon alanı haline getirildiğini de savunarak, Çeçenler'e yaptığı yardımlarla tanınan işadamı Medet Ünlü'nün infaz edilmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.
Eski OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun ölümüyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Şandır, olayın detaylarını bilmediklerini belirterek, Kozakçıoğlu'na rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı