"Toprağa hastalık ekmeyin"

Patates ekiminin başladığı bugünlerde, toprakta 20-30 yıl kalabilen patates siğili hastalığına karşı üreticiler, sertifikasız, şekli bozuk, karnabahar görüntüsü olan hastalıklı tohumlukları kullanmamaları konusunda uyarıldı.

Yayınlanma: 23.04.2010 - 08:42
Abone Ol google-news

Konya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız, ülkemizde patates ekimini tehdit eden en önemli hastalığın patates siğili hastalığı olduğunu, bugüne kadar yapılan çalışmaların sonuçlarına göre hastalığın Niğde'ye bağlı Ağçasar köyü, Nevşehir'e bağlı Derinkuyu ilçesi ve Kaymaklı beldesi ile Ordu'ya bağlı Aybastı ilçesindeki patates üretim alanlarında tespit edildiğini bildirdi.


Hastalık riski 20-30 yıl sürebiliyor

Patates siğili hastalığının yayılmasının bulaşık yumru ve toprak hareketleriyle gerçekleştiğini anlatan Yıldız, ''Bulaşık alanlarda oluşan urların çürüyüp parçalanması ile etmenin dayanıklı sporları toprağa yayılır. Bu dayanıklı sporlar toprakta 20–30 yıldan fazla canlı kalmaktadır'' dedi.

Yıldız, hastalığın bulaşık topraklardan gelen patates yumruları, tarım makine ve aletleri, topraklarda dolaşan insanların ayakkabılarının tabanı, rüzgar ve toprak taşıyabilecek her şey ile rahatça yayılabildiğini söyledi.


Yüzde 60-70 ürün kaybına neden oluyor

Hastalığın genellikle patatesin toprak altı kısımlarında görüldüğünü anlatan Yıldız, ''Patatesin en büyük düşmanı olan patates siğili hastalığı üründe yüzde 60-70 oranlarında kayıplara neden olur'' diye konuştu.

Hastalık etmeninin toprakta uzun süre kalabilmesi, varlığında patates tarımını imkansız kılması, kimyasal mücadelesinin bulunmaması nedeniyle, hastalığın kontrolünün ancak iç ve diş karantina tedbirlerinin ve kültürel önlemlerin alınmasıyla olduğunu vurgulayan Yıldız, bir tarlada tek bir bitki de dahi hastalık belirtisinin görülmesinin tarlanın siğille bulaşık hale gelmesine neden olacağını söyledi.

Niğde ve Nevşehir gibi önemli patates üretim alanlarında hastalığın görülmesi ve karantina tedbirlerinin uygulanması nedeniyle patates üretiminin çevre illere ve özellikle de Konya ile civar iller Kayseri, Sivas, Afyonkarahisar ve kısmen de Ankara'ya doğru yayılmaya başladığını ifade eden Yıldız, Konya'da geçen yıl 50 dekar alanda patates dikildiğini bu yıl ise 75 bin dekarlık alanda dikim yapılmasının beklendiğini belirtti.


Üreticilere uyarı

Konya'da patates dikiminin yaygınlaştığı şu günlerde, üreticilere civar illerden gelen patatesleri alırken hastalık riskine karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunan Yıldız, şöyle devam etti:
''Üreticileri, sertifikasız, şekli bozuk, karnabahar gibi görüntüsü olan hastalıklı patatesleri almamaları ve toprağa hastalık dikmemeleri konusunda uyarıyoruz. Patatesin şekli normalden farklı bir görüntüdeyse mutlaka laboratuvarda analiz ettirilmeli. Bu şekilde patates satmak isteyen kötü niyetli satıcılara müsaade edilmemeli, en yakın tarım teşkilatına bilgi verilmelidir. Özellikle köylerde muhtar ve çiftçilerimizin bu ve buna benzer patates hastalıklarını tarlalarına bulaştırmamak için büyük gayret göstermeleri ve dikkatli olmaları gerekir.

Ucuz diye alınan belgesiz, sertifikasız patatesler tarlalarımıza hastalık bulaştırabilir. Köylere patates satmaya gelen kişilerin patates taşıma ve satış sertifikası olup olmadığı kontrol edilmeli, belgesiz olanlar köye sokulmamalı, belgesiz satıcılar hakkında derhal tarım teşkilatı haberdar edilmelidir. Bu hastalık 20-30 yıl boyunca toprağımızda kalıyor, bu nedenle çok daha dikkatli olunmalı.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler