"Torba yasa hırsız torbası gibi"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis Genel Kurulu'nda geçen hafta sonu kabul edilen torba yasanın meşuriyetinin olmadığını belirterek, "Bu yasa AKP iktidarının giderayak, başaramadıklarını, eksik yaptıklarını seçime giderken bir çuvala doldurma gayretidir, bu yasa hırsız torbası gibi" diye konuştu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.02.2011 - 14:09

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay'la birlikte TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta sonu Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen torba yasayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasayla, 31 Aralık 2010 tarihine kadar tahakkuk etmiş kamu alacaklarının büyük kısmının af edilerek silinmesi ve anaparanın taksitlendirilerek tahsil edilmesinin amaçladığını söyleyen Şandır "Yasa ile 33 devlet kurumunun vatandaşlardan talep ettiği birçoğu davalık olmuş alacakları yeniden yapılandırılmaktadır. Bu yönüyle toplumun büyük kısmını ilgilendiren ve yapılması gereken bir düzenlemedir. Devletle millet arasında helalleşme yasasıdır ancak eksik olmuştur" dedi.

MHP olarak AKP'nin, 'arada derede' getirdiği 'adrese teslim', 'kişiye özel', düzenlemelere karşı etkin bir muhalefet yaptıklarını belirten Şandır, bunlardan birisinin de tasarıdan çıkarılan 199'ncu madde olduğunu ifade ederek, "Öyle önergeler yakaladık ki, bunlardan 199'ncu maddeyi çekmeyeceklerdi. Ancak etkin muhalefetimizle çekmek zorunda kaldılar. Adrese teslim, bir firma için yapılan bir düzenlemeydi. Amaç o firmayı kurtarmaktı. Resmen rüşvet maddesiydi" dedi. Yasada çiftçi, esnaf, çek mağdurları, emeklilere yönelik düzenlemeler bulunmadığını, bu yönüyle de eksik bir yasa olduğunu kaydeden Şandır, görüşmeler sırasında yasaya eklenen 'kayıp trilyon'la ilgili düzenlemeyi de hatırlattı ve "Bunun Sayın Erbakan'la ve kayıp trilyon davasıyla ilgili olup olmadığını sorduk, Sayın Canikli de Bakan Cevdet Yılmaz da olmadığını söyledi. Bundan sonra kayıp trilyon davasında bir düzenleme yapılırsa basından bunu milletimize duyurmasını istiyoruz" diye konuştu.
 

"AKP iktidarının iflas belgesi"

Yasanın toplumdaki 'nimet-külfet' dengesini ve toplumsal barışı bozduğunu da ifade eden Şandır, "AKP bu yasa ile Türkiye'yi kötü yönettiğini itiraf etmiştir, alacağını tahsil edemeyen devlet, borcunu ödeyemeyen millet. İşte AKP'nin eseri Türkiye budur" dedi. AKP iktidarının 8 yılın sonunda enkaz yerine dönüştürdüğü Türkiye'de bu yasa ile bir enkaz çadırı kurduğunu ancak felakete uğrayan vatandaşların büyük kısmını dışarıda bıraktığını kaydeden Şandır, "Aslında bu yasa ile vatandaşlarımız altından kalkamayacakları yeni bir AKP zulmü ile cezalandırılmaktadır. Yeni AKP aldatması; verir gibi görünüp olanın da yağmalanmasıdır. AKP hükümeti bu yasa ile vatandaşlara bir şey vermemektedir. Vatandaşların devlete olan yaklaşık 110 milyar TL'lik borcun bir kısmı bu yasa ile talep edilmektedir. Bu yasa iflas etmiş tüccarın eski defterleri yeniden karıştırması gibi 8 yılın sonunda AKP iktidarının iflas belgesidir. Bu yasa veren değil alan bir yasadır" diye konuştu.
 

"Seçim rüşveti"

Yasanın içeriği ve hazırlanış biçimi ile özel anlamlar ifade ettiğini, hazırlanışında hukuka uyulmadığını, Meclis İçtüzüğü'ne ve Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydeden Şandır, kanunun hazırlanışında Anayasa ve İçtüzük gereğince şekil şartının yerine getirilmediğini söyledi. Yasanın AKP hükümeti döneminde önce referandum rüşveti olarak kullanıldığını şimdi de 'seçim rüşveti' olarak kullanılacağı görüşünü yineleyen Şandır, "AKP 8 yıllık tahribatının enkazını bu torbaya doldurmuş ve ne yazık ki yine milletin sırtına yüklemiştir. AKP samimi ve dürüst değil. Milleti seçim öncesi kandırmaktadır. AKP'yi millete karşı saygılı olmaya davet ediyoruz" dedi.

AKP'nin torba yasa ile borcunu zamanında ödeyen vatandaşları küstürdüğünü de ifade eden Mehmet Şandır, borçların yapılandırılmasında getirilen taksit sayısı ve süresinin de yetersiz olduğunu, AKP'nin kara para sahiplerini de kapsama aldığını söyledi. Şandır "Kemal Unakıtan'ın tüm çabalarına rağmen affedilmeyen naylon faturacılar bu yasayla affedilmiştir" dedi.
 

"Hırsız torbası gibi"

Yasayla AKP'nin 'görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapan, mal bildiriminde bulunmayan, devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanan memurları daire başkanı ve üzeri görevlere, vali ve büyükelçilik kadroları'na atayabilmenin yolunu da açtığını ifade eden Şandır, "Kamu kurumlarına dışarıdan müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür yapılması Anayasa'ya ve eşitlik ilkesine aykırıdır. AKP bürokrasideki yandaşları yetmiyormuş gibi özel sektördeki yandaşlarını üst düzey görevlere getirmeyi amaçlamaktadır" dedi. Şandır, finans kuruluşları ve bankaların İstanbul'a taşınmasına da tepki göstererek "Ankara'nın içinin boşaltılmasını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Şandır, "Bu yasa AKP iktidarının giderayak, başaramadıklarını, eksik yaptıklarını seçime giderken bir çuvala doldurma gayretidir, bu yasa hırsız torbası gibi. AKP'nin 8 yılın sonunda millete reva gördüğü zulmün son aşaması" diye konuştu. Torba yasaya Genel Kurul'da evet oyu kullandıklarını ancak yasanın eksiklerini ve meşruiyet sorunu olduğunu kamuoyuyla paylaşmak istediklerini kaydeden Şandır, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yasayı incelerken bunları dikkate almasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler