TPAO, büyük şirketlerle görüşüyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Irak'ta yapılacak petrol ve doğalgaz arama ihaleleri için BP, Shell, Gazprom ve Hintli ONGC gibi büyük şirketlerle görüşüyor. TPAO, bazılarıyla gizlilik, bazılarıyla da ortaklık anlaşması yaptı.

TPAO, büyük şirketlerle görüşüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.03.2009 - 12:57

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, petrol ve doğalgaz çalışmaları, sonuçları ve beklentileri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Hilmi Güler, enerjide bağımsızlık hareketinin önemli bir ayağını da TPAO'da sürdürdüklerini belirterek, yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık veren enerji politikası uyguladıklarını söyledi.

Cari açığı artıran petrol ve doğalgaz kalemiyle ilgili olarak da TPAO'nun ve Botaş'ın yoğun bir çalışma sürdürdüğünü ifade eden Güler, özellikle Karadeniz'de önemli potansiyel tespit edildiğini kaydetti.

 

"Karadeniz'deki sondajlar Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak"

Şimdi bu potansiyeli üretime döndürme çalışmalarının başladığını ifade eden Güler, 2009 yılının "dönüm noktası" olduğunu vurguladı. Karadeniz'de yapılacak sondajlarla Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıracaklarının altını çizen Güler, "Bu noktada yoğun bir çalışma içindeyiz. Ulu önder Atatürk'ün istikbal göklerdedir sözünü ve hedefini ondanda ilham alarak istikbal derinlerdedir dedik. TPAO yurt dışında ortaklıklar kurarak yeni sahalara açıldı. Daha önce Kazakistan'da, Azerbaycan, Libya yapılan çalışmaların hem kapsamını genişletiyoruz hem de yeni ülkelere açılıyoruz. Bu yeni ülkeler içinde Güney Amerika altı çizilecek bir bölgedir. Burada çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor" diye konuştu.

 

Petrol ve doğalgaz ithalat faturası

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ise yaptığı sunumda Türkiye'nin 2023 yılına kadar petrol ve doğalgaz ithalat faturasının 600 milyar dolar olmasının öngörüldüğünü ifade ederek, hem faturayı azaltmak hem de petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için petrol ve doğalgaz çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Cudi kuyusunda büyük beklentileri olduğunu ifade eden Uysal, 6 bin 500 metre derinlik hedefiyle Yuvaköy'ün en derin kuyu olacağın kaydetti. Türkiye'nin günde 600 bin varil petrol tüketmesine karşın 560 bin varil ithal edildiğini vurgulayan Uysal, Türkiye'deki üretimin tüketimin yüzde 7'sini karşıladığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ABD'de uygulanan yeni bir teknik ile arama yapmak için çalışma yaptıklarını ve bu kapsamda ABD'li şirket Exxon Mobil ile gizlilik anlaşması imzaladıklarını dile getiren Uysal, "Denizlerde petrol arama çalışmaları karadaki arama çalışmalara göre daha komplike ve masraflı. Bunun için ortaklı arama çalışmaları yapıyoruz. Karadeniz'de ABD'li Chevron ile petrol aramak için yapılan görüşmeler devam ediyor" dedi.

 

"Karadeniz 40 yıllık petrol ihtiyacını karşılayacak seviyede"

Karadeniz'de üretilebilir rezervler açısından önemli bir potansiyel tespit ettiklerini vurgulayan Uysal, Karadeniz'in Türkiye'nin 40 yıllık petrol ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrol ve 1.5 trilyon metre küp üretilebilir doğalgaz olduğunu tahmin ettiklerinin altını çizen Uysal, Karadeniz'deki keşiflerin de ardından 2023 yılından itibaren petrol ve doğalgaz ithal etmeyecek ülke haline gelinebileceğini kaydetti.

 

Irak'ta çalışmak şirketlerle görüşmeler yapılıyor

Irak'ta yapılacak petrol ve doğalgaz arama ihaleleri için konsorsiyuma dönük çeşitli ülkelerin şirketleriyle görüşmeler yaptıklarını anlatan Uysal, Gazprom, Shell, BP, Hintli ONGC gibi büyük şirketlerle görüştüklerini, bunlardan bazılarıyla gizlilik, bazılarıyla da ortaklık anlaşmaları imzaladıklarını açıkladı. "TPAO, ONGC ve Gazprom, Irak'taki bir sahaya teklif vermek üzere bir anlaşma imzaladı" diyen Uysal, teklifin hazırlanması aşamasında olduklarını ifade etti.

İran Güney Pars sahaları için TPAO'nun 6 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğine vurgulayan Uysal, bu sahada yıllık 16 milyar metre küplük gaz üretim potansiyeli bulunduğunu söyledi.

 

Güler, 6 Mart'ta Rus enerji bakanıyla görüşecek

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 2023 yılında başta Karadeniz olmak üzere diğer sahalarda bulanacak rezervlerle Türkiye'nin dışa bağımlı olmaktan kurtarılacağını dile getirerek, daha önce bulunan ve üzeri betonla kaplanan kuyularda da yeniden etüt çalışması yaptıklarını anlattı.

Bakanlıkta dış ilişkilerin aktif hale geldiğini belirten Güler, "Dünde ABD ve Rus büyükelçileriyle peşpeşe görüşmeler yaptım. Bu görüşmeler son enerji projeleri dahil olmak üzere Türkiye'nin bundan sonraki yapacağı atılımla ilgiliydi. Zaten sık görüşüyoruz. Ayın 6'sında da Rus Enerji Bakanı Sergei Shmatko gelecek. Daha sonra Gazprom'un Ceo'su Alexei Miller ile görüşme yapacağız. Bu görüşmeler sırasında da Türkiye ile Rusya arasındaki projeleri detaylandıracağız."

 

"İran heyetinin gelmesini bekliyoruz"

İran'la yapılan görüşmelerde İranlı heyetin gelmesini beklediklerini dile getirerek, TPAO ve bakanlığın çalışmaları yaptığını ve çalışmaların İran'a gönderildiğini söyledi. İran'dan cevap beklediklerini kaydeden Güler, gelmelerinin geciktiğini ama ekip olarak hazır olduklarını ifade etti.

Gazprom'la yapılacak görüşmelerin daha önceki çalışmaların devamı niteliğinde olduğunun altını çizen Güler, bu arada yeni önerilerinin de olacağını düşündüklerini söyledi. Rusya ile devam eden doğalgaz projeleri olduğunu, bunun dışında boru hatları konularının olduğunu kaydeden Güler, "Bunlar Rusya'dayken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığımız ziyarette gündeme geldi" dedi.

 

İran'dan gelecek gaz Avrupa'ya verilecek

Güney Pars sahasından çıkan gazın Türkiye'ye oradan da Avrupa'ya geçeceğini dile getiren Güler, onun bir kısmını da Türkiye'nin alacağını kaydetti. Doğalgazın kesintiyi önleyecek miktarda olduğuna dikkat çeken Güler, çalışmanın devam ettiğini kaydetti. Güler, İran'la olan tahkimle ilgili sürecin devam ettiğini, bunun bitmediğini belirtti.

 

"Mavi Akım'da hukuki süreç devam ediyor"

Mavi akımda devam eden hukuki bir süreç olduğu için detayına girmek istemediğini dile getiren Güler, "Ancak, burada da bir takım yanlışlıklara izin vermeyecek bir kararlılıkla, çıkar grupların haksız kazanç sağlayabilecek bütün kanallarını kapatıyoruz. Daha fazla detayına girmek istemiyorum. Onun basına yansıyan çabalarıdır. Onları da zaten başarıyla noktalayacağız.Bu mesajda ilgili yerlere uygun yerlere gidecektir" diye konuştu.

 

"Tekliflerin hazırlanması aşamasındayız"

Diyarbakır'da bulunan petrolle ilişkin oranların sorulması üzerine TPAO Genel Müdürü Uysal, ilgili rakamların yoruma açık olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin yıllık üretimin onda birine tekabül edeceğini söyledi.

Gazprom ve Hintli şirket ONGC ile TPAO Irak'taki bir sahaya teklif vermek üzere bir anlaşma imzalandığını bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Uysal, teklifin hazırlanması aşamasında olduklarını, tekliften sonra kontrol ihalelerini kazanılması halinde fiziki olarak işbirliğin yapılacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler