TPAO 'mesai' skandalı
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yönetiminin, kurumda 60 yaşına gelenleri "gençleştirme" gerekçesiyle emekli ederken mevcut yönetime, "özel sektöre kaçıyorlar" mazeretiyle 40 milyon TL fazla mesai yazdığı ortaya çıktı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu, “mevzuata göre yılda 270 saate kadar fazla mesai yazılabilecek çalışanlara, arazide değil de daire başkan yardımcılığı gibi idari görevlerde olmalarına karşın yılda 630 saat mesai yazıldığını, haftalık fazla mesai için de yüzde 25 yerine yüzde 100 fazla ücret verildiğini” tespit etti. Genel Müdür Mehmet Uysal kendini “Mevzuata uymak mecburiyetinde değilim” diye savunurken teftiş kurulu mevzuata aykırılık tespit etmesine karşın idari ve cezai yaptırım istemedi.
TPAO’nun 1 Aralık 2010’da basına kapalı yapılan “gizli” görüşme tutanaklarına göre, Mehmet Uysal, komisyonda “Biz bu çalışmalarımızı giderek azalan personelimizle yapıyoruz. Ücret politikaları nedeniyle elemanlarımızı şirket içerisinde tutmamız artık mümkün olmuyor. Teknik elemanlar, kalifiye elemanlar da dışarıda iş bulma şansına sahip oldukları anda şirketi terk ediyorlar” diye yakındı.
‘Yılda 630 saat fazla mesai’
Buna karşın Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, “TPAO’nun, 65 yaşından önce emekli edilmemesi gereken personelini 55-60 yaşında resen emekli ettiğini ve idare mahkemelerinden dönen bu personelin aldığı tazminatın kurumun finansmanı bakımından sıkıntı doğuracak seviyelere geldiğini” tespit etti.
Çalışanların özel sektöre kaçtığından yakınan Uysal ise tecrübeli elemanların, vaktinden önce emekli edilmesini “personeli gençleştirmek” gerekçesiyle açıklamaya çalıştı.
Komisyonda, TPAO’da bazı çalışanlara fazla mesai ödemesine ilişkin Teftiş Kurulu Raporu da görüşüldü. Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Malkoç konuyu şöyle özetledi: “Müfettiş, TPAO Genel Müdürlüğü’nde haftalık 40 saat olarak belirlenmiş olan normal mesai süresini aşan, yani 45 saate kadar olan 5 saatlik fazla çalışmaları tespit etmiş ve bu çalışmaları yüzde 25 fazlasıyla ödemek gerektiğine dair hükümler bulunduğu için, TPAO Genel Müdürlüğü de yüzde 25 değil de yüzde 100 fazla ödediği için bu aradaki ücret farkını TPAO Genel Müdürlüğü’nden haksız ödeme olarak talep etmektedir. Diğer yandan fazla çalışmaların mevzuata göre yıllık 270 saati aşamayacağı hükmüne rağmen yıllık 630 saate kadar tespitlerimiz var. Hatta bu tespitlerin arazide değil de daire başkan yardımcıları gibi idari birimlerde de olduğunu gözlemledik ama buna rağmen bunun fiziki tespitini yapamadığımız için ‘Bunlar evet ödensin ama bundan sonra da bu tür fazla çalışma yapılmasın’ dedik.”
‘Almadığını nereden bilelim?’
Fazla mesai ücretinin 2009’da “40 milyon TL” olduğu bilgisini veren Uysal’ın, kendisini “Genel müdür ve yardımcıları fazla mesai almazlar” diyerek savunması üzerine MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, “Nereden bileceğiz sizin almadığınızı? Belki de götürüyorsun müdür yardımcısına 1 milyar lira fazla veriyorsun, 300’ünü de kendin alıyorsun?” diye çıkıştı.
‘Uymak zorunda değilim’
Mehmet Uysal, “Teftiş Kurulu’nun kararına uymak mecburiyetinde olmadığımızı düşünerek biz bundan sonra böyle devam etmek zorundayız. Fiilen yapmak mecburiyetindeyim” diye konuşunca da CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, “Kuralsız nasıl bir devlet yönetimi olabiliyor? Bu idare ‘Ben efendim günde bin dolar yevmiye öderim’ derse olur mu bu yani?” diye tepki gösterdi. BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman ise teftiş kurulunun aykırılıklara karşın bir yaptırım istememesini eleştirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!